Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose įteikti „Auksiniai scenos kryžiai“: daugiausia apdovanojimų pelnė šokio spektaklis „Durys“

Penktadienį Valstybiniame Šiaulių dramos teatre buvo įteiktos profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijos: 16 „Auksinių scenos kryžių“ ir „Boriso Dauguviečio auskaras“.
„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija
„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Daugiausia apdovanojimų pelnė Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pristatytas Jo Strømgreno šokio spektaklis „Durys“, įvertintas už geriausią nepagrindinį vyro vaidmenį, choreografiją, scenografiją ir šviesų dizainą.

Du „Auksinius scenos kryžius“ – už geriausią režisūrą ir geriausią pagrindinį vyro vaidmenį – pelnė Klaipėdos dramos teatro spektaklis „Mama Drąsa“.

Pirmasis vakaro „Auksinis scenos kryžius“, skiriamas geriausiam debiutui / jaunajam menininkui, atiteko Andrai Kavaliauskaitei už socialinį tyrimą ir monospektaklio „SEEN“ sukūrimą Alytaus miesto teatre.

Atsiimdama apdovanojimą A.Kavaliauskaitė sakė: „Daugelis sako, kad „nesitikėjo“ ir „nelabai svarbu“. Aš nesitikėjau, bet tai labai svarbu. Svarbu dėl to, kad būtent su šiuo spektakliu esam pastebėti. Ne tik aš, bet ir mūsų teatras. Esam pastebėti kaip komanda, kuri kalba apie tai, kas yra svarbu – apie valgymo sutrikimus, kūno kultą ir nemeilę sau. <...> Menas gali ištiesti ranką ir pasakyti, kad ne, tu nesi vienas.“

Padėkos premiją už indėlį į Lietuvos teatro meną pelnė aktorius Vladas Bagdonas.

„Ačiū komisijai, be abejo. Labai dėkui. Bet aš jau dabar tikrai esu visiškai pasimetęs, nes nežinau, ar čia padėka, ar čia atsisveikinimas. <...> Aš nesakau, kad „aš jums dar čia parodysiu“, bet aš su jumis dar neatsisveikinu“, – aidint ovacijoms sakė V.Bagdonas.

Kategorijoje „teatras vaikams ir jaunimui“ „Auksinis scenos kryžius“ atiteko Agnijai Šeiko už šokio ir muzikos spektaklį „Mano Piteris Penas“ (Šeiko šokio teatras).

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija

Atsiimdama apdovanojimą A.Šeiko dėkojo savo komandai ir džiaugėsi už vis stiprėjantį nepriklausomo teatro, ypatingai – šokio teatro, lauką.

„Auksinį scenos kryžių“ lėlių ir objektų teatro kategorijoje pelnė spektaklio „Užburtas kalnas“ kūrybinė grupė (Kauno valstybinis lėlių teatras).

Režisierius Andrius Žiurauskas sakė: „Man buvo labai smagu šitam spektakly kalbėti apie tai, kas man svarbu. Ir šiandien ceremonijos metu aš pradėjau stebėti, kas svarbu, kas nesvarbu. Nes, pavyzdžiui, kas yra Severinas [aktorius Severinas Norgaila, ceremonijos vedėjas – aut. past.], aš žinau, o kultūros ministrą pirmąkart mačiau.“

Apdovanojimą už geriausią dramaturgiją pelnė Aleksandr Špilevoj. „Auksinis scenos kryžius“ jam teko už Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektaklio „Bagadelnia“ dramaturgiją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija

„Itin gera būti apdovanotam šiame teatre, kuris keliems mėnesiams tapo net ne antraisiais, o pirmaisiais mano namais“, – sakė dramaturgas, netrukus su susirinkusiaisiais pasidalinęs garso įrašu, kuriame kalba senelių globos namų gyventojai, kurių istorijos ir tapo spektaklio „Bagadelnia“ pagrindu.

„Auksinis scenos kryžius“ baleto artistui / šokio atlikėjui atiteko Mantui Daraškevičiui už Birbanto vaidmenį balete „Korsaras“, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, bei Zorbos vaidmenį balete „Graikas Zorba“, Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. M.Daraškevičius ceremonijoje nedalyvavo.

Geriausiu choreografu pripažintas Jo Strømgren, sukūręs chroreografiją Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektakliui „Durys“. J.Strømgren į „Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremoniją taip pat neatvyko.

Kategorijoje „opera / operetė / miuziklas“ apdovanojimą pelnė komiksų operos „α“ („Alfa“) kūrybinė grupė.

Operos režisierė, scenografė, kostiumų dailininkė Gintarė Minelgaitė dėkojo savo kūrybinei komandai ir „Operomanijos“ vadovei Anai Oblamovai už galimybę įgyvendinti šią idėją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija

Geriausiu šviesų dailininku / vaizdo projekcijų kūrėju šiemet pripažintas Vilius Vilutis, sukūręs šviesų dizainą Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Durys“. Jis ceremonijoje nedalyvavo.

„Auksinis scenos kryžius" geriausiam kompozitoriui atiteko Svenui Helbigui už muziką šokio ir muzikos spektakliui „Mano Piteris Penas“.

Atsiimdamas apdovanojimą jis teigė, jog jaučiasi nelyg vogtų jį iš lietuvių kompozitorių. S.Helbigas sakė, kad yra pagerbtas, jog buvo nominuotas tarp svarbių Lietuvos menininkų ir galėjo prisidėti prie šio projekto.

Apdovanojimą už geriausią scenografiją pelnė Goda Palekaitė už scenografiją spektakliams „The Perfect Match, arba Su Naujais metais, Ionesco!“ Valstybiniame Šiaulių dramos teatre, ir „Durys“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Ji ceremonijoje nedalyvavo.

Kategorijoje „dramos aktorius (nepagrindinis vaidmuo)“ apdovanojimas atiteko Ryčiui Saladžiui už vaidmenį šokio spektaklyje „Durys“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija

„Ačiū komisijai už tokį nuostabų įvertinimą. Atrodo, darai darbą, kuris tau malonus, tiesiog džiaugiesi kūrybine grupe – ačiū jai. Ačiū visiems bendražygiams. Ačiū režisieriui. Už nuostabų bendravimą, pagarbą, subtilų humoro jausmą, už paprastumą“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė R.Saladžius.

geriausią nepagrindinį moters vaidmenį „Auksinį scenos kryžių“ pelnė Jovita Jankelaitytė, suvaidinusi Chają spektaklyje „Getas“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras).

Atsiimdama apdovanojimą aktorė dėkojo visiems, kurių dėka jos Chaja „yra tokia, kokia yra“. Ji reiškė padėką spektaklio režisieriui Gintarui Varnui, kurį J.Jankelaitytė sakė laikanti mylimiausiu savo teatro tėčiu, ir šią savaitę Anapilin išėjusiam kompozitoriui Anatolijui Šenderovui: „Jis mums padovanojo muziką, o mano Chaja irgi yra muzika.“

Geriausiu dramos aktoriumi, atlikusiu pagrindinį vaidmenį, pripažintas Darius Meškauskas. „Auksinis scenos kryžius" jam skirtas už Mamos Drąsos vaidmenį spektaklyje „Mama Drąsa“ (Klaipėdos dramos teatras).

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Auksinių scenos kryžių“ teikimo ceremonija

„Man buvo didelė garbė būti tarp šių nominantų. Nes čia aktoriai, kuriems, mano manymu, rūpi profesija, aktorystė. Todėl jie taip dažnai būna tarp nominantų. Noriu padėkoti visai latvių komandai. Su jais buvo labai lengva ir linksma, o kada lengva ir linksma, nėra įtampos, tada viskas savaime gaunasi. Su švente visus“, – sakė D.Meškauskas.

pagrindinį moters vaidmenį „Auksinį scenos kryžių“ pelnė Karolina Kontenytė, atlikusi Lotės vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Kalės vaikai“.

Ji teigė, jog šį apdovanojimą dalinasi su spektaklio režisieriumi, 2018 m. pabaigoje mirusiu Eimuntu Nekrošiumi. „Vien darbas su juo, tai, kad suspėjau, buvo didžiulis apdovanojimas. Ir nieko daugiau nesitikėjau, nieko daugiau man nebereikėjo“, – dėkodama už „Auksinį scenos kryžių“ sakė K.Kontenytė.

Boriso Dauguviečio auskaras“, apdovanojimas, skiriamas už novatoriškus ir originalius teatro sprendimus, atiteko Arturui Bumšteinui už garsinių eksperimentų integraciją į naujas teatro formas.

„Dėkui Lietuvos teatro bendruomenei už tai, kad domisi tuo, ką darau, nors tai ir nėra teatras“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė A.Bumšteinas.

„Auksinis scenos kryžius“ geriausiam režisieriui skirtas latviui Elmārs Seņkovs už spektaklio „Mama Drąsa“ režisūrą Klaipėdos dramos teatre.

Atsiimdams apdovanojimą jis teigė jaučiantis tai, ko niekada nepamirš. „Man labai malonu ir net sunku iki galo suprasti, kodėl šį vakarą esu čia, tarp jūsų“, – reikšdamas padėką sakė režisierius.

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijomis šiemet buvo pateiktas rekordinis pasiūlymų skaičius – 104.

Juos vertino kultūros ministro įsakymu sudaryta komisija: Margarita Alper, Goda Dapšytė, Lina Klusaitė, Rasa Murauskaitė, Martynas Petrikas, Jūratė Račinskatė, Ingrida Ragelskienė, Helmutas Šabasevičius ir Remigijus Vilkaitis.

NOMINACIJOS

Režisierius:

  • Oskaras Koršunovas (už spektaklio „Rusiškas romanas“ režisūrą, Lietuvos rusų dramos teatras)
  • Eimuntas Nekrošius (už spektaklio „Kalės vaikai“ režisūrą, Klaipėdos dramos teatras)
  • Elmārs Seņkovs (už spektaklio „Mama Drąsa“ režisūrą, Klaipėdos dramos teatras)

Dramos aktorė (pagrindinis vaidmuo):

  • Karolina Kontenytė (už Lotės vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai“, Klaipėdos dramos teatras)
  • Gabrielė Ladygaitė (už Mari vaidmenį spektaklyje „Mari Kardona“, Kauno miesto kamerinis teatras)
  • Nelė Savičenko (už Sofjos Tolstajos vaidmenį spektaklyje „Rusiškas romanas“, Lietuvos rusų dramos teatras)

Dramos aktorė (nepagrindinis vaidmuo)

  • Jovita Jankelaitytė (už Chajos vaidmenį spektaklyje „Getas“, Nacionalinis Kauno dramos teatras)
  • Viktorija Kuodytė (už vaidmenį spektaklyje ,,Autonomija", Valstybinis jaunimo teatras)
  • Regina Šaltenytė (už Marijos vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai“, Klaipėdos dramos teatras)

Dramos aktorius (pagrindinis vaidmuo)

  • Valentinas Masalskis (už tėvo vaidmenį spektaklyje „Autonomija“ ir Marko Rotko vaidmenį spektaklyje „Raudona“, Valstybinis jaunimo teatras)
  • Darius Meškauskas (už Mamos Drąsos vaidmenį spektaklyje „Mama Drąsa“, Klaipėdos dramos teatras)
  • Valentinas Novopolskis (už vaidmenis spektakliuose „Y: Alisa“, Oskaro Koršunovo teatras, ir „Rusiškas romanas“, Lietuvos rusų dramos teatras)

Dramos aktorius (nepagrindinis vaidmuo):

  • Severinas Norgaila (už vaidmenis spektaklyje „The Perfect Match, arba Su Naujais metais, Ionesco!“, Valstybinis Šiaulių dramos teatras)
  • Rytis Saladžius (už vaidmenį šokio spektaklyje „Durys“, Lietuvos nacionalinis dramos teatras)
  • Mantas Zemleckas (už Kitelio vaidmenį spektaklyje „Getas“ ir vyro vaidmenį spektaklyje „Keturi“, Nacionalinis Kauno dramos teatras)

Scenografas:

  • Marius Nekrošius, Nadežda Gultiajeva (už scenografiją ir kostiumus spektaklyje „Kalės vaikai“, Klaipėdos dramos teatras)
  • Goda Palekaitė (už scenografiją spektakliams „The Perfect Match, arba Su Naujais metais, Ionesco!“, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, ir „Durys“, Lietuvos nacionalinis dramos teatras)
  • Reinis Suhanovs (už spektaklio „Mama Drąsa“ scenografiją, Klaipėdos dramos teatras)

Kompozitorius:

  • Sven Helbig (už muziką šokio ir muzikos spektakliui „Mano Piteris Penas“, Šeiko šokio teatras)
  • Antanas Jasenka (už muziką šokio spektakliui „Sprendimas“, Kauno šokio teatras „Aura“, ir spektakliui „Rusiškas romanas“, Lietuvos rusų dramos teatras)
  • Anatolijus Šenderovas (už muziką spektakliui „Getas", Nacionalinis Kauno dramos teatras)

Šviesų dailininkas / vaizdo projekcijų kūrėjas:

  • Eugenijus Sabaliauskas (už šviesų dizainą spektakliams „Rusiškas romanas“, Rusų dramos teatras, ir „Aklieji“, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras)
  • Rimas Sakalauskas (už vaizdo projekcijas spektakliui „Mama Drąsa“, Klaipėdos dramos teatras)
  • Vilius Vilutis (už šviesų dizainą spektaklyje „Durys“, Lietuvos nacionalinis dramos teatras)

Opera / operetė / miuziklas:

  • Komiksų operos „α“ („Alfa“) kūrybinė grupė
  • Aistė Pilibavičiūtė (už Iljos vaidmenį operoje „Idomenėjas“, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras)
  • Mindaugas Rojus (už Herkaus Manto vaidmenį operoje „Prūsai“, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras)

Choreografas:

  • Birutė Letukaitė (už šokio spektaklio „Sprendimas“ choreografiją, Kauno šokio teatras „Aura“)
  • Alban Richard, Agnija Šeiko (už šiuolaikinio šokio spektaklio „Pareiškiu-Brandir“ choreografiją, Šeiko šokio teatras)
  • Jo Strømgren (už spektaklio „Durys“ choreografiją, Lietuvos nacionalinis dramos teatras)

Baleto artistas / šokio atlikėjas:

  • Mantas Daraškevičius (už Birbanto vaidmenį balete „Korsaras“, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, ir Zorbos vaidmenį balete „Graikas Zorba“, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras)
  • Jonas Laucius (už Lankadamo vaidmenį balete „Korsaras“, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, ir už Džono vaidmenį balete „Graikas Zorba“, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras)
  • Vilma Pitrinaitė, Mantas Stabačinskas ir Darius Algis Stankevičius (už šokio spektaklio „Somaholidays“ atlikimą)

Nacionalinė dramaturgija:

  • Agnius Jankevičius (už spektaklio „Mari Kardona“ dramaturgiją, Kauno miesto kamerinis teatras)
  • Aleksandr Špilevoj (už spektaklio „Bagadelnia“ dramaturgiją, Valstybinis Šiaulių dramos teatras)
  • Spektaklio „Y: Alisa“ kūrybinė grupė (Oskaro Koršunovo teatras)

Debiutas / Jaunasis menininkas:

  • Gildas Aleksa (už spektaklių „Otelas“ ir „Zygfridas“ režisūrą, Teatronas, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras)
  • Andra Kavaliauskaitė (už socialinį tyrimą ir monospektaklio „SEEN“ sukūrimą, Alytaus miesto teatras)
  • Antanas Obcarskas (už spektaklio „Voicekas“ režisūrą, Lietuvos nacionalinis dramos teatras)

Teatras vaikams ir jaunimui

  • Eglė Kižaitė (už spektaklius vaikams „Būtybės“, „OP!“, „Vėjai švilpia apie draugystę“ ir „Vėjai švilpia apie mažus atradimus“)
  • Spektaklio „Riešutų duona“ kūrybinė grupė („Keistuolių teatras“)
  • Agnija Šeiko (už šokio ir muzikos spektaklį „Mano Piteris Penas“, Šeiko šokio teatras)

Lėlių ir objektų teatras:

  • Spektaklio „Doriano Grėjaus portretas“ kūrybinė grupė (Vilniaus teatras „Lėlė“)
  • Spektaklio „Sibiro haiku“ kūrybinė grupė („Stalo teatras“)
  • Spektaklio „Užburtas kalnas“ kūrybinė grupė (Kauno valstybinis lėlių teatras).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius