Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sirenų“ teatro festivalis šiemet kvies nepaisyti sienų ir užribių

Rugsėjo 24 d. prasidės 17-tasis Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“. Šių metų tema – „unwelcome“. Kaip skelbta pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje, žiūrovams bus pristatytos socialinės, politinės, psichologinės lūžio temos, keliami klausimai, ką reiškia būti nereikalingu ar atstumtu žmogumi.
Teatro festivalio „Sirenos“ spaudos konferencija
Teatro festivalio „Sirenos“ spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Dar pavasarį mes nusprendėme aktyviai reaguoti į pokyčius dėl pandemijos ir nelaukti kada teks atšaukti [festivalį], nebekviesti užsienio svečių ar keisti programą. Norėjome perskirstyti „Sirenų“ biudžetą vietiniams kūrėjams, todėl šiemet bus pristatyti 6 projektai“, – sako „Sirenų“ meno vadovė Kristina Savickienė.

Nors dėl pandemijos nuspęsta atšaukti užsienio šalių spektaklius ir susitelkti ties lietuvių kūrėjų darbais, festivalio tarptautiškumas išlaikytas įtraukus užsienio režisierių meistriškumo dirbtuves bei mentorystės programas.

Istorijos pažinimas stotelėse

Šių metų festivalio naujiena – audiogidas „Unwelcome: Vilniaus audioturas“. 8 centrinėse Vilniaus stotelėse bus galima išgirsti istorijas, kurios audioturo kūrėjams pasirodė perteikiančios „unwelcome“ – užribyje atsidūrusių žmonių, reiškinių ir vietų temas. Vilniečiai ir miesto svečiai galės išgirsti istorijas apie Sporto rūmus, Užupio ir Šnipiškių rajonus, Profsąjungų rūmus, Šv. Stepono bažnyčią ir kita.

„Šie festivalio metai bus skirti sienų ir ribų temai. Bandėme pažvelgti į tai, kas lieka užribyje arba už sienos. Tos 8 pasirinktos vietos vienaip ar kitaip susijusios su ribomis ir kas lieka už jų“, – pasakoja Kristina Savickienė.

Pagrindinė programa – nuo kiosko iki „Synth Porn“

Žiūrovai turės galimybę išvysti įvairiais tyrimais paremtą Godos Palekaitės performansų parodą „Somnambulizmas“. „Performansai bus pristatomi Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje, kurią dauguma žmonių žino kaip Barbakaną. Žiūrovas parodoje galės praleisti tiek laiko, kiek norės, jis savomis jėgomis patirs ir stebės vyksmą, ir tikriausiai kiekvienas žmogus jį supras skirtingai“, – mano G.Paleikaitė.

Liudas Parulskis ir Eglė Mikulionytė pristatys improvizacinį teatrinį performansą kioske „Lūkesčiai ir kitos prekės“. „Man iš tiesų smagu dalyvauti šiame festivalyje, nes kioskas atitinka pačią egzistavimo idėją, nes aš, kioskininkė, pardavinėsiu meną. Tokiomis sąlygomis, ar tai būtų pokaris ar dar kas nors, teisingos šalys niekada neapleidžia meno. Mano kioskininkė taip pat mąsto kaip išlikti toliau“ , – sako aktorė Eglė Mikolionytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teatro festivalio „Sirenos“ spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teatro festivalio „Sirenos“ spaudos konferencija

Žiūrovai turės galimybę sudalyvauti ir Tado Montrimo režisuotame imersiniame spektaklyje-žaidime „NO FAKE*“. „Šiame pasirodyme mobilusis telefonas tampa pagrindiniu veikėju, nes mūsų pačių gyvenime jis kviečia veikti – džiaugtis, o galbūt ir kažko nekęsti. Tad pagalvojome sukurti visuomenę, kuri veikia tam tikru algoritmu, kai žmonės daro tą, kas rašoma mobiliajame telefone“, – pasakoja Tadas Montrimas.

Dariaus Gumauskas festivalyje pristatys spektaklį-performansą „Emigrantai“. „Mintis kurti šitą spektaklį atsirado dar prieš karantiną, kai prie mano namo buvo pastatyti pastoliai ir pradėjo dirbti ukrainiečiai, baltarusiai. Jie gyveno tokiuose vagonėliuose – juose nakvodavo, gamindavo maistą, savaitgaliais gerdavo. Tuomet ir pradėjau galvoti, kaip šią temą iškelti. Pirma mintis buvo spektaklį perkelti į vagonėlį, bet vėliau radome spektakliui tinkamą balkoną, kuriame viskas ir vyks“, – sako D.Gumauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teatro festivalio „Sirenos“ spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teatro festivalio „Sirenos“ spaudos konferencija

Penktąjį darbą pristato Naubertas Jasinskas, Tadas Černiauskas ir Gintaras Sodeika. Jie žiūrovams ruošia teatrinę instaliaciją „fabrica“. „Mūsų eksperimentas dar vyksta ir tikriausiai vyks iki pačios premjeros. Atspirties taškas – kūniškumas, nes tai yra priežastis viskam, kas vyksta – sociumui, patirtims, tam, kas esame. Mes kuriame minties ir virtualų eksperimentą, kuris susijungs vienoje instaliacijoje. Tai taps žiūrovų patirtimi, kurią jis pats susidėlios“, – tikina T.Černiauskas.

Agnė Matulevičiūtė ir Saulė Bliuvaitė pristatys muzikinį videoperformansą „Synth Porn“. „Tai performansas, truksiantis septyniasdešimt dvi valandas. Mes gyvensime bute, tai bus lyg ir realybės imitacija. Žiūrovai galės stebėti mus virtualioje platformoje. Tris dienas kiekvieną vakarą devynioliktą valandą prasidės fikciniai performansai, o likusias valandas rodysime tam tikrą buitį. Turėsime aštuonias kameras, o devintoji bus skirta žiūrovo sudominimui, tą bandys daryti šeši menininkai“ , – pasakoja A.Matulevičiūtė.

Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ vyks rugsėjo 24 – spalio 11 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius