Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektaklis apie demotyvaciją darbo rinkoje – „Nemotyvaciniai laiškai“

Pagaliau nebereikia važiuoti į Paryžių, kad pamatytume prancūzų menininkų kūrybą. „Nemotyvaciniai laiškai“ nuo šiol ne tik Pompidou centre, bet ir Lietuvoje – Menų spaustuvėje, Nacionaliniame Kauno dramos teatre ir Klaipėdos kultūros fabrike.
„Nemotyvaciniai laiškai“
„Nemotyvaciniai laiškai“ / Organizatorių nuotr.

Prancūziškai komišką požiūrį į darbo santykius lapkričio 22 d. Vilniuje, lapkričio 29 d. Kaune ir gruodžio 12, 13 d. Klaipėdoje pristato Vytauto Didžiojo universiteto teatras. Vizualiųjų menų atstovo Julieno Prévieux (Prevjo), režisieriaus Vincento Thomasseto ir kompozitoriaus Pierre‘o Boscherono spektaklio „Nemotyvaciniai laiškai“ premjera subtiliai juokiasi iš darbdavio ir darbo ieškančiojo santykių ir bendravimo normų.

J.Prévieux‘o septynerius metus rašė laiškus darbdaviams, atsiliepdamas į jų darbo skelbimus. Šio skulptoriaus meninio-socialinio tyrimo „Lettres de non motivation“ (pažod. vert. – „Nemotyvaciniai laiškai“, kurtas 2000–2007 m.) esmė – galios pusiausvyros revizija tarp darbdavių ir tų, kurie ieško darbo. Bedarbystė iš vienos pusės ir viršvalandžiai – iš kitos, trišaliai ginčai dėl naujo darbo kodekso niuansų, patarimai, kaip įsidarbinti ir rašyti motyvacinį laišką – aktualijos, tapusios mūsų kasdienybe.

Organizatorių nuotr./„Nemotyvaciniai laiškai“
Organizatorių nuotr./„Nemotyvaciniai laiškai“

J.Prévieux‘o sukurti personažai nemotyvaciniuose laiškuose argumentuotai dėsto, kodėl nenori ar negali imtis pasiūlymo. Ir dažniausiai gauna atsakymus, kaip įprastinio mandagumo protokolo užbaigimą. Tuo tarpu režisierius V.Thomasset kartu su aktoriais rado būdą pateikti dar ir teatrinį komentarą kiekvienai, jau ir taip juokingai situacijai.

Vienžanris, draminis teatras bejėgis atskleisti visą emocinį spektrą, kurį formuoja įsidarbinimo problematika. Tuo tarpu prancūzų menininkai, pasitelkdami tarpdisciplinines meno galimybes, sukūrė metodą, kaip revizuoti šiuolaikinius darbo santykius literatūrinėmis, teatrinėmis ir muzikinėmis priemonėmis. Daugiasluoksnė sceninė dramaturgija šiame spektaklyje vienu metu yra ir sudėtinga, ir sukuria lengvos struktūros įspūdį.

„Nemotyvaciniuose laiškuose“ darbo rinkos svarstyklės nejučia pasvyra į darbo ieškančiojo pusę. Ir tik fantazijos reikalas, kokių priežasčių demotyvacijai atras kiekvienas J.Prévieux‘o personažas, argumentuotai ir įmantriai atmesdamas darbdavių pasiūlymus. Kiekvienas žmogus, kuris ieško ar kada nors ieškojo darbo, šiuose laiškuose atpažins save. Abu autoriai – J.Prévieux ir V.Thomasset – išlaikydami temos rimtumą, meistriškai žaidžia meninėmis formomis, publikai sukeldami juoką iki ašarų.

Organizatorių nuotr./„Nemotyvaciniai laiškai“
Organizatorių nuotr./„Nemotyvaciniai laiškai“

Lapkričio 22 d. 19 val. Menų spaustuvė, Šiltadaržio g. 6

Lapkričio 29 d. 19 val. Nacionalinis Kauno dramos teatras, Rūtos salė, Laisvės al. 71

Gruodžio 12, 13 d. 19 val. Klaipėdos kultūros fabrikas, Bangų g. 5

NEMOTYVACINIAI LAIŠKAI / LETTRES DE NON MOTIVATION

Koncepcija ir režisūra – Vincent Thomasset

Tekstas - Julien Prévieux

Iš prancūzų kalbos vertė Akvilė Melkūnaitė

Režisieriaus asistentė – Arnolda Noir

Atlikėjai / aktoriai: Laima Akstinaitė, Goda Piktytė, Vilma Pitrinaitė / Monika Poderytė, Linas Tuleikis, Petras Venslovas

Garso dizainas – Pierre Boscheron

Muzika – Pierre Boscheron, Vincent Thomasset

Kostiumus parinko Diana Kuzmickaitė

Scenos technikos direktorius – Vincent Loubière

Prodiuseris – Teatras MENS PUBLICA

Koprodiuseris – VDU teatras

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba

Rėmėjai: Spaustuvė KOPA / IQ The Economist / Intelligent Life / UPS / Kavinė KULTŪRA!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius