Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Supergalios“: stereotipus apie negalią griaunantis superspektaklis

Kiek reikia laiko, kad žmogus pasikeistų? Lygiai tiek, kiek trunka režisierės Karolinos Žernytės sukurtas spektaklis „Supergalios“. Galėčiau sakyti, kad tai pasakojimas apie tris skirtingas negalias – regos, judėjimo ir cerebrinio paralyžiaus – turinčias merginas, tačiau nebūčiau teisi, nes vos tik scenoje pasirodė Irma, Aistė ir Ernesta, supratau, kad ko jau ko, o galios joms tikrai netrūksta.
Režisierės K.Žernytės spektaklio „Supergalios“ akimirka
Režisierės K.Žernytės spektaklio „Supergalios“ akimirka / Organizatorių nuotr.

„Nusiaukite batus“, – šeštadienį atvykusių į Kauno laipiojimo centrą „Miegantys drambliai“ paprašė renginio organizatoriai. Išties, viskas šiame spektaklyje kitaip, negu tikėjausi – jokios scenos ar uždangų, tradicinių aktorių, kostiumų, sudėtingų dekoracijų, tačiau vienas gero spektaklio atributas išliko – tai nuo kėdžių pakilusių, sužavėtų žiūrovų ovacijos.

„Pojūčių teatro“ režisierė K.Žernytė atveria visuomenės žaizdą – klaidingą požiūrį į negalią turinčius žmones, o aktorės kviečia į tai pažvelgti kitomis akimis.

Istorijos herojų patirtys: stereotipai, keisti aplinkinių klausimai, bereikalingas rūpestis, nepelnytas nuvertinimas – visa tai priverčia susimąstyti, ar tikrai tai, ką vadiname negalia, apskritai egzistuoja? O kaip pasikeistų mūsų požiūris, jeigu šį, dažnam baimę keliantį žodį pakeistume kitu – supergalia?

Organizatorių nuotr./Režisierės K.Žernytės spektaklio „Supergalios“ akimirka
Organizatorių nuotr./Režisierės K.Žernytės spektaklio „Supergalios“ akimirka

Susipažinkite su spektaklio herojėmis:

Irmos, kuri nuo gimimo nemato ir naudojasi specialia lazdele, supergalia – matymas tamsoje. Ji kuria dainas, vaidina teatre, moka penkias užsienio kalbas. Viena keliauja po egzotiškas šalis ir kur beatsidurtų – greitai susiranda draugų.

Aistė – moteris-transformeris, vežimėlio pagalba galinti išvystyti 30km/val. greitį, o važiuodama automobiliu ir gerokai didesnį. Mergina juokauja, kad ją sustabdę policijos pareigūnai, automobilyje išvydę vežimėlį, nė nesiryžta bausti. Aistė – „stand-up“ komikė, originalius papuošalus gaminančios socialinės įmonės įkūrėja.

Ernestos, kurią nuo gimimo lydi cerebrinis paralyžius, supergalia – laipiojimas sienomis, kalnais, be to, ji labai mėgsta laiptines be liftų. Moteris-vorė – taip ją pristato spektaklio organizatoriai. Beje, Ernesta dar ir pantomimos aktorė, gastroliuojanti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Organizatorių nuotr./Režisierės K.Žernytės spektaklio „Supergalios“ akimirka
Organizatorių nuotr./Režisierės K.Žernytės spektaklio „Supergalios“ akimirka

Režisierė, „Boriso Dauguviečio auskaro“ laureatė K.Žernytė sukūrė terapinių galių turintį superspektaklį, kurį, mano nuomone, turėtų pamatyti visi: nuo mokinukų iki Seimo narių.

Spektaklio režisierė – Karolina Žernytė, choreografas – Mantas Stabačinskas, dramaturgė – Saulė Norkutė, dailininkė – Šarūnė Pečiukonytė, iliustratorė – Birutė Bikelytė, supermoterys: Aistė Krušinskaitė, Irma Jokštytė, Ernesta Žemaitytė. Koprodiuseriai – Theatre of Senses / Pojūčių teatras ir Kauno miesto kamerinis teatras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius