-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prasideda Vilniaus galerijų savaitgalis: 34 meno erdvės, paroda observatorijoje ir aktualios diskusijos

Spalio 22-ąją, ketvirtadienį, sostinėje prasideda 5-asis Vilniaus galerijų savaitgalis. Per keturias parodinių pasivaikščiojimų dienas lankytojai kviečiami susipažinti su Vilniaus meno erdvių įvairove, aplankyti jose veikiančias ekspozicijas ir susitikti su menininkais, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vilniaus galerijų savaitgalis
Vilniaus galerijų savaitgalis / Gintarės Grigėnaitės nuotr.

Renginio organizatoriai maršrutą siūlo pradėti senojoje Vilniaus universiteto observatorijoje, kur meno lauko vaizduotė susijungia su eksperimentinės architektūros interpretacija.

Tradiciniu tapusį sostinės renginį šiemet kuruoja menotyrininkė Dovilė Tumpytė ir menininkė dr. Akvilė Anglickaitė. Kuratorių duetas šįkart ne tik sudarė maršrutą po daugiau nei tris dešimtis meno erdvių, bet ir pasiūlė pažvelgti į Vilniaus meno sceną iš kosminės perspektyvos. „Dar vasaros pradžioje kvietėme meno erdves pagalvoti, su kokiu dangaus kūnu jos tapatintųsi, o jau nuo šio ketvirtadienio lankytojus kviečiame apžiūrėti, kaip šį vaizduotės pratimą interpretavo architektė Aistė Ambrazevičiūtė. Taip siekiame kūrybiškai parodyti meno erdvių tarpusavio ryšius ir sostinės vizualaus meno scenos mastelį“, – apie senojoje VU observatorijoje (dabar VU bibliotekos Baltojoje salėje) eksponuojamą instaliaciją pasakoja kuratorės.

Be specialiai šiam Vilniaus galerijų savaitgaliui sukurtos eksperimentinės architektūros instaliacijos, šių metų renginys išsiskiria ir diskusijų programa. Pirmąją savaitgalio dieną, ketvirtadienį, organizatoriai kviečia aptarti šiuo metu kuriamo meno būvį, jam rūpimus klausimus ir jo santykius su dabartimi, pasauliu, institucijomis ir žiūrovais. Penktadienis skiriamas meno kritikos vaidmens aptarimui, o šeštadienį aktyvūs meno lauko dalyviai ir edukatoriai svarstys, kokios meno ir edukacijos sankirtos galėtų būti produktyviausios ugdant kultūriškai brandžią visuomenę.

Iki sekmadienio truksiančiame Vilniaus galerijų savaitgalyje – dešimties naujų parodų atidarymai. Tad renginio organizatoriai kviečia nepraleisti ne tik jų, bet ir progos atrasti mažesnes projektų erdves tokias kaip „Nulinis laipsnis“, „Studium P“, „Editorial“, „VITRINA & Bench“ ir kt. Ant pastato, kuriame įsikūrusi projektų erdvė „Montos Tattoo“, įsižiebs bendrame Kipro ir Lietuvos paviljone 2013-aisiais Venecijos meno bienalėje rodyti menininko Gintaro Didžiapetrio neonai.

Pro vitrinos galerijos „apiece“ langą bus galima apžiūrėti Kazimiero Sližio instaliaciją.

O Vilniaus galerijų savaitgalį dar 2016 m. inicijavusi Lietuvos tarpdisciplininio meno sąjunga (LTMKS) siūlys užsukti į neseniai duris atvėrusį kultūros kompleksą SODAS 2123, kur įsikūrusios „Dizaino fondo“, „Trivium“, „Atletika“ parodų erdvės. Pastarojoje organizuojama speciali menininkų filmų programa.

Vilniaus galerijų savaitgalio maršrutas nusidrieks ir per atsinaujinusį Radvilų rūmų dailės muziejų, dailininko, kolekcininko Kazio Varnelio namus-muziejų, taip pat privačias galerijas „The Rooster Gallery“, galeriją „Vartai“. Turtingą programą parengė ir Nacionalinė dailės galerija. Renginio organizatoriai rekomenduoja apsilankyti organizuojamose ekskursijose po atnaujintas 9-11 nuolatinės NDG ekspozicijos sales.

Tai ne tik galimybė susipažinti su per keturis pastaruosius dešimtmečius sukurtų darbų nacionaline kolekcija, bet ir išgirsti pasakojimus iš menininkų lūpų. Šeštadienį Lietuvai kitąmet Venecijos architektūros bienalėje atstovausiantis menininkas Julijonas Urbonas papasakos apie kontraversišką savo kūrinį „Eutanazijos kalneliai“ (2010 m.), o sekmadienį lankytojai kviečiami į Lietuvos videomeno kūrinių peržiūrą.

Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją dalyvavimas VGS renginiuose tarp kurių ne tik diskusijos, bet ir koncertai, susitikimai su menininkais, ekskursijos ir dirbtuvės, galimas tik su išankstine registracija. Vis dėlto, pasak renginio organizatorių, į programą įtraukus daugiau meno erdvių, tai leis optimaliau paskirstyti parodų lankytojų srautus. Nepaisant to, kiekvieno Vilniaus galerijų savaitgalio lankytojo prašoma griežtai laikytis asmens higienos: dezinfekuoti rankas, dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines kaukes, o jaučiantis blogai pasilikti namuose.

Vilniaus galerijų savaitgalio programą skaitykite čia.

Projektą inicijuoja ir organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, bendradarbiaudama su VšĮ „Mene“. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto rėmėjai ir partneriai: „JCDecaux Lietuva“, Kazio Varnelio namai-muziejus, Vilniaus dailės akademija, Mo muziejus, Vilniaus Universiteto biblioteka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius