-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno Lampėdžių karjere – retas ir egzotiškas laimikis: pagavo piraniją

Paskutinė rugsėjo diena žvejui Irmantui K. tapo įsimintina – ne dėl gausaus laimikio žūklėje, bet dėl to, kokia žuvis užkibo ant jo masalo. O ši žuvis – piranija. Retas ir egzotiškas gyvūnas į vandens telkinį greičiausiai pateko iš kažkieno akvariumo. Būtent neatsakingi gyventojai taip atsikrato pabodusiais augintiniais.
Piranija
Piranija / 15min skaitytojo Irmanto K. nuotr.

Kaip 15min redakcijai rašė skaitytojas, rugsėjo 30 d. Kaune, Lampėdžių karjere buvo pagauta žuvis. „Iš pažiūros, plėšrioji piranija. Sakyčiau, labai įdomus ir retas egzempliorius“, – rašė Irmantas K.

Prie laiško jis pridėjo ir kelias nuotraukas. Vienoje jų matoma, kad sugautas laimikis sveria 1,305 kg.

15min skaitytojo Irmanto K. nuotr./Piranija
15min skaitytojo Irmanto K. nuotr./Piranija

15min kreipėsi į specialistus išsiaiškinti, ar sugautas skaitytojo laimikis iš tiesų yra piranija.

Kaip sako Aplinkos ministerijos atstovas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, sugauta žuvis – iš tikrųjų yra piranija: „Dėl rūšies reikėtų pasitikrinti.“

„Ši Pietų Amerikos gėlavandenė žuvis stebina ne tiek savo buvimu – Lietuvoje retkarčiais pagaunama auksinių žuvelių ir kitų „išeivių iš akvariumų“. Labiausiai stebina žmonių elgesys, nes būtent jie akvariume užaugusias žuvis tiesiog išmeta. Toks elgesys vadintinas Lietuvos gamtos ir jos biologinės įvairovės teršimu“, – sako S.Paltanavičius.

Pasak gamtininko, taip besielgiantys žmonės gali į gamtą išleisti ir pavojingas rūšis – meškėnus, nuodingus roplius, audines. Jis primena, kad neseniai Kuršių mariose sugautas šamas, kuris buvo taip pat kilęs „iš akvariumo“.

„Sunku pasakyti, ar jis, kaip ir šios Lampėdžių karjero telkinyje sugautos piranijos, gali išgyventi šaltą žiemą. Tačiau net ir joms išlikus, tokių individų ateitis neturi jokių perspektyvų – jos negali pritapti prie mūsų gamtos. Jų buvimas svetimoje gamtinėje aplinkoje negali būti subalansuotas“, – aiškina specialistas.

Ką daryti sugavus tokią žuvį?

S.Paltanavičius sako, kad jos negalima paleisti atgal į gamtą. Geriausia, jei yra galimybė, tokį gyvį pristatyti į Tado Ivanausko zoologijos muziejų, kur jis taps tyrimų objektu ir preparuotas papildys saugyklų rinkinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius