Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 17

Specialistai rekomenduoja: per atostogas vaikai turėtų daugiau būti lauke ir judėti

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras rekomenduoja atostogaujantiems vaikams daugiau mankštintis ir sportuoti
Tėvai turėtų paskatinti vaikus kuo daugiau laiko leisti lauke.
Tėvai turėtų paskatinti vaikus kuo daugiau laiko leisti lauke. / Photos.com

Paskutinio Kauno medicinos universiteto Biomedicinių tyrimų instituto atlikto „Mokyklinio amžiaus vaikų sveikatos ir gyvensenos“ tyrimo duomenimis, Kaune apytikriai daugiau nei penktadalis berniukų ir beveik pusė mergaičių yra nepakankamai fiziškai aktyvūs.

Sveikos gyvensenos įgūdžiai bei nuostata būti sveikam formuojasi dar vaikystėje. Vienas iš svarbiausių dalykų sveikatai palaikyti – judesys.  Pagal Pasaulio Sveikatos Organizacijos  fizinio aktyvumo rekomendacijas vaikas kiekvieną dieną turėtų būti fiziškai aktyvus ne mažiau vieną valandą. Tai tik 60 minučių, o pakankamo fizinio aktyvumo nauda akivaizdi: taip kontroliuojamas svoris, gerinamas miegas, reguliuojamas kraujospūdis, mažinamas pavojus susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos bei kitomis ligomis, treniruojami raumenys, gerinamas darbingumas ir išvaizda, gerinama nuotaika.

Visi į lauką!

Tyrimo duomenimis, Kauno mieste 23,7 proc. berniukų ir 16,2 proc. mergaičių fizinis aktyvumas atitiko rekomenduojamą normą. Panašūs yra ir  Lietuvos paauglių duomenys: 22,7 proc. berniukų ir 15,6 proc. mergaičių buvo fiziškai aktyvūs.  Tačiau likusi dalis beveik visai nesimankština. Laisvu laiku, užuot žaidę lauke, vaikai neretai sėdi namie prie televizoriaus ar kompiuterio. Pasivaikščiojimas pėsčiomis į artimiausią parduotuvę yra vienas iš lengviausių būdų, kaip padidinti fizinį aktyvumą. Pasivažinėjimas dviračiais, riedučiais ne tik smagu, bet ir naudinga. Tai viena geriausių priemonių, skatinančių širdies ir kraujagyslių veiklą, padedančių reguliuoti antsvorį, gerinančių nuotaiką.

Dar vienas puikus laisvalaikio praleidimo būdas yra poilsis prie vandens. Plaukimas - viena tinkamiausių sporto šakų žmonių nuovargiui mažinti, nerviniam stresui pašalinti, sveikatai stiprinti. Specialių judesių vandenyje dėka mažėja judamojo aparato sutrikimų išsivystymo galimybė, įgyjamas atsparumas ligoms. Vandens procedūros grūdina jaunimą ir pagyvenusius žmones. Tačiau verta nepamiršti saugaus elgesio prie vandens taisyklių. Vaikai neturėtų būti palikti be priežiūros, o suaugusieji turėtų vengti maudynių būdami neblaivūs. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius