Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rekordinis skirtumas tarp patelių ir patinų

Žuvys vadinamos meškeriotojomis – absoliučios rekordininkės tarp visų gyvūnų pagal patelių ir patinų dydžio santykį – patelės išauga iki 1,5 m ilgio ir 20 kg svorio, o patinėliai būna vos 4 cm.
 Europinis jūros velnias turi tikrų tikriausią meškerę su švytinčiu masalu, kuriuo prisivilioja tiesiai į nasrus grobį.
Europinis jūros velnias turi tikrų tikriausią meškerę su švytinčiu masalu, kuriuo prisivilioja tiesiai į nasrus grobį.

Žūklės laimikio grupė „Facebook'e“. Prisijunkite jau dabar.

Gelminiais meškeriotojais vadinamų žuvų išvaizda tokia klaiki, kad paprastai jos vadinamos jūrų velniais. Nepaisant bauginančios išvaizdos, meškeriotojai laikomi delikatesu, be to, juos sugauti pavyksta gana retai, nes šios žuvys gyvena didelėje gelmėje.

Meškeriotojais velniažuvės pramintos neatsitiktinai, nes jos turi tikrų tikriausią meškerę, kuria per ilgus evoliucijos metus tapo nugarinis pelekas. Dabar tai – ilga, augalo stiebą primenanti atauga, kurios galas paprastai būna nusviręs tiesiai prieš plačius, dideliais ir aštriais kaip ylos dantimis nusėtus jūrų velnio žiobtus. Bet svarbiausia, kad meškerės gale – švytinčių bakterijų prikimštas maišelis. Velniažuvė šį žibintą gali išjungti ir įjungti, suspausdama arba išplėsdama maišelį vagojančias kraujagysles.

Meškeriotojas slepiasi augalijoje arba priglunda prie dugno ir tampa visiškai nepastebimas, o švytintis gelmėje „masalas“ vilioja artyn priplaukti žuveles, kurios atsiduria tiesiai prieš jūrų velnio žiobtus. Tam užtenka juos pražioti ir naivus grobis kartu su plūstančiu vandeniu patenka tarp aštrių dantų. Beje, yra tokių meškeriotojų rūšių, kurios sugebėjo „išsiauginti“ meškerę pačioje burnoje, tad į jų nasrus grobis įplaukia pats, velniažuvei belieka tik sučiaupti žandikaulius.

Bet įdomiausi gigantiškų patelių ir nykštukinių patinėlių santykiai, kuriuos galima drąsiai pavadinti susiliejimu ekstazėje tikra to žodžio prasme. Patinėlis aštriais dantukais įpjauna patelės odą ir įsisiurbia po ja, o čia prasideda jo naujas gyvenimas. Patinėlio lūpos ir liežuvis susilieja su patelės kūnu, išnyksta akys, o ilgainiui bendra tampa ir kraujotakos sistema. Patinėlio skrandis po šių metamorfozių tampa organu, gaminančiu apvaisinimo skystį. Pasitaiko, kad velniažuvių patelės nesitenkina vienu vyrų ir įsileidžia „gyventi“ net tris patinėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius