-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdos Meksikoje: tradicinių patiekalų kupina šventė nuo gruodžio iki vasario

Man Kalėdos visada pilnos laukimo džiaugsmo. Jaukaus vakarojimo su šeima. Snieguoto ilgesio, vaikystės prisiminimų, kvepiančių mandarinais... O kaip jos švenčiamos Meksikoje? Čia šventės prasideda jau gruodžio vidury ir tęsiasi, galima sakyti, iki vasario mėnesio.
Šventinė pozole – tiršta „sriuba“ su kiauliena ir kukurūzais, patiekiama su įvairiais garnyrais
Šventinė pozole – tiršta „sriuba“ su kiauliena ir kukurūzais, patiekiama su įvairiais garnyrais / Žurnalo archyvo nuotr

Kalėdų laikotarpio pradžia Meksikoje skelbiama gruodžio 12 dieną, kai tūkstančiai piligrimų iš visos šalies keliauja į Mergelės Gvadelupės baziliką, esančią Meksiko mieste. Mergelė Gvadelupė yra šio krašto šventoji globėja, tapusi visos Meksikos simboliu. Gera nuotaika, dainos, šokiai, meksikietiškas maistas, suvenyrų mugė – viskas skirta šiai dienai paminėti. O gruodžio 16-ąją prasideda 9-ias dienas truksiančios Las Posadas, arba prieškalėdinis šventimas, drauge su artimaisiais ir draugais. Giedamos kalėdinės giesmės, vaidinamos kalėdinės istorijos, kurių pagrindiniai herojai – Marija su Juozapu.

Žurnalo archyvo nuotr/Mergelės Gvadalupės bazilika Meksike
Žurnalo archyvo nuotr/Mergelės Gvadalupės bazilika Meksike

Kiekvieną vakarą kartojamos vaikštynių ceremonijos, kurioms pasibaigus daužoma piñata (spalvingai dekoruota „puodynė“, dažniausiai gaminama iš papjė mašė), o iš jos pabirę saldumynai – tarsi atpildas už visus vakaro „vargus“, jie pamalonina širdį. Las Posadas maratonas užsibaigia Kūčių vakariene su maisto, gėrimų ir piñatų gausa.

Tačiau Meksika garsi ne tik Las Posadas vakarėliais. Čia ypatingo dėmesio sulaukia ir Kristaus gimimo scena, vadinamoji prakartėlė, arba nacimiento. Daugelyje namų kuriamos savos interpretacijos, o miestų centruose šiai tradicijai ruošiamasi su patetišku įkarščiu: daugelyje vietų eksponuojamos didžiulės ėdžių, gyvūnų, trijų karalių ir piemenų kopijos. O kūdikėlis Jėzus, pagrindinis scenos herojus, paguldomas tik gruodžio 24-ąją.

Skirtingai nei JAV, Meksikoje labiausiai švenčiamos Kūčios, o ne gruodžio 25-oji. Ši naktis vadinama Nochebuena.

Skirtingai nei JAV, Meksikoje labiausiai švenčiamos Kūčios, o ne gruodžio 25-oji. Ši naktis vadinama Nochebuena. Tai, kaip minėjau, yra finalinis Las Posadas vakarėlis, kuriame mėgaujamasi ekstravagantiška šeimos vakariene. Jos metu šaudomi fejerverkai ir dovanojamos puansetijos, vadinamosios Nochebuena gėlės.

Žurnalo archyvo nuotr/Milžiniška piñata – meksikietiškų švenčių simbolis
Žurnalo archyvo nuotr/Milžiniška piñata – meksikietiškų švenčių simbolis

Kaip ir daugelyje pasaulio šalių, tradicija puošti kalėdinę eglutę prigijo ir Meksikoje. Tad miestų centruose šventiniu laikotarpiu pamatysite milžiniškas eglutes, jau iš tolo patraukiančias dėmesį mirgančiomis lemputėmis. Nors šventinėmis dienomis galite sutikti ir Kalėdų Senelį, tačiau dovanėlių meksikiečių vaikai labiausiai laukia Trijų karalių dieną, sausio 6-ąją. Jie rašo laiškus magiškiesiems karaliams – Reyes Magos – ir dažnai pakabina „batelį“ ant savo palangės, į kurį trys karaliai gali sudėti dovanas. Tačiau net ir be dovanų teikimo, sausio 6-oji yra svarbi data meksikietiškame Kalėdų kalendoriuje, nes šią dieną vyksta pyrago rosca de reyes valgymo ceremonija. Šiame ovalo formos gardumyne, papuoštame džiovintais vaisių gabaliukais, yra paslėptos plastikinės lėlytės – mažos kūdikio Jėzaus statulėlės. Jei smaguriaudamas savo gabalėlyje rasite mažą figūrėlę, žinokite, kad teks visiems svečiams surengti tamales pyragėlių šventę (tamales – pyragiukai iš kukurūzų tešlos su pikantiškais ar desertiniais įdarais, troškinti bananų ar kukurūzų lapuose) vasario 2-ąją per Candelaria, arba Grabnyčias.

Žurnalo archyvo nuotr/Pyragas „rosca de reyes“
Žurnalo archyvo nuotr/Pyragas „rosca de reyes“

Beje, Trijų karalių dieną pagrindinėje Meksiko aikštėje vyksta Rosca de Reyes fiesta. Kiekvienais metais kepamas ir gabalėliais raikomas milžiniškas pyragas – susirinkusiesiems išdalijama apie 200 000 porcijų.

Kalėdų laikotarpiu, gruodžio 28 dieną, Meksikoje švenčiama ir Día de Los Santos Inocentes – meksikietiška balandžio pirmosios, Melagių dienos, versija. Taigi neapsigaukite tądien skaitydami spaudą – ji pilna absurdiškų ir linksmų naujienų.

Meksikietiškas kalėdinių valgių ir gėrimų gidas

Prieššventinį laikotarpį, kai naktys trumpėja ir temperatūra krinta daugumoje šalies regionų (Meksiko mieste naktimis gali atšalti iki nulio, nors dienos ir kaitrios, bet nepamirškime, kad čia namuose nėra šildymo!), meksikiečiai mėgsta vakarais pasišildyti champurrado ir atole. Atole, dar iš actekų laikų atkeliavęs tirštą grietinėlę primenantis kukurūzų gėrimas, dabar ruošiamas įvairiausių skonių: gardintas vaisiais, uogomis, riešutais. O champurrado – šokoladinė atole versija.

Žurnalo archyvo nuotr/Meksikiečiai mėgsta vakarais pasišildyti champurrado
Žurnalo archyvo nuotr/Meksikiečiai mėgsta vakarais pasišildyti champurrado

Šiais gėrimais paprastai užgeriamos tamales – jau mūsų minėti kukurūzų pyragėliai su gardžiausiais įdarais ar traškančios, gausiai cukrumi ir cinamonu pabarstytos buñuelos (mielinės tešlos desertiniai „blynai“, gruzdinti aliejuje su trupučiu anyžių). Prie jų tinka ir café de olla (meksikietiška kava su prieskoniais) arba karštas šokoladas. Kalėdiniu laikotarpiu Oachakos (Oaxaca) regione, sutriauškus buñuelos, reikia sugalvoti norą ir mesti molinę lėkštę į grindinį ar į sieną, kad sudužtų į gabaliukus. Tai simbolizuoja atsisveikinimą su praeitim. Ši tradicija atkeliavo iš actekų, kai per Atemoztli, šešiolikto actekų kalendoriaus mėnesio, festivalį buvo daužomos visos lėkštės, puodai ir kiti indai, norint atlaisvinti kelią atkeliaujančiai ateičiai.

Kiti šventinio sezono atributai – kreminis rompope, primenantis alkoholinį gėrimą su kiaušinio tryniu ir cukrumi, juo dažnai pagardinami desertai. Ir sielą sušildantis vaisių punšas (ponche), gaminamas iš obuolių, gvajavų, žaliųjų citrinų, tamarindų, vynuogių, meksikinių gudobelių, arba tejocotes (primena mažus obuoliukus), razinų, slyvų, saldintas nerafinuotu cukranendrių cukrumi ir gardintas cinamono lazdelėmis. Kartais paskaninamas šlakeliu brendžio ar tekilos. Artėjant Kalėdoms, pasimėgauti punšu siūlo beveik visos Meksiko kavinaitės.

Kūčių vakarą meksikiečiai neruošia dvylikos patiekalų, bet su šeimynomis sėda prie stalo ragauti kalakuto.

Kūčių vakarą meksikiečiai neruošia dvylikos patiekalų, bet su šeimynomis sėda prie stalo ragauti kalakuto (vadinamo pavo ar guajolote), kuris šiais laikais yra tapęs svarbiausiu vakarienės patiekalu. Ši amerikietiška tradicija yra lydima meksikiečių klasikos – mole padažo, sumaišyto iš begalinio skaičiaus žolelių su aitriosiomis paprikomis. Tačiau ant stalo rasime ir tradicinės bacalao – tai gerai išmirkyta sūdyta džiovinta menkė, paprastai ruošiama su pomidorais, bulvėmis, kapariais ir alyvuogėmis, primena troškinį. Verdama ir šventinė pozole – tiršta „sriuba“ su kiauliena ir kukurūzais. Ja, patiekta su įvairiais garnyrais (ridikėliais, salotų lapais, raudonėliais, aitriosiomis paprikomis, žaliųjų citrinų skiltelėmis ir t. t.), meksikiečiai mėgaujasi ir švęsdami savo šalies Nepriklausomybės dieną, rugsėjo 16-ąją.

Žurnalo archyvo nuotr/Šventinė pozole – tiršta „sriuba“ su kiauliena ir kukurūzais, patiekiama su įvairiais garnyrais
Žurnalo archyvo nuotr/Šventinė pozole – tiršta „sriuba“ su kiauliena ir kukurūzais, patiekiama su įvairiais garnyrais

Prie svarbiausių kalėdinių patiekalų būtina paminėti ir romeritos, kurias visada ruošia ir Andrés mama. Tai padažas-troškinys, gaminamas iš daugybės prieskoninių žolelių ir džiovintų paprikų kartu su bulvėmis ir krevetėmis. Ir, žinoma, Kūčių vakaro karalienė – ensalada de nochebuena – burokėlių salotos, tačiau mums neįprastos. Burokėliai verdami saldžiame vandenyje, pjaustomi ir maišomi su riešutais, salotų lapais, ropinėmis gumbapupėmis (jicama), apelsinais ir kitais vaisiais. Šios spalvingos salotos puošiamos granatų sėklomis.

Atrodytų, svarbiausi valgiai jau ir paragauti, bet kitomis dienomis vis dar laukia daug malonumų. Tai recalentado, arba vadinamieji likučiai! Visai šeimynai šildomos kalakutienos mole, ar tamales, kurios užpildo šventines šaldytuvų lentynas ir t. t. Bet kuriuo atveju tai išties skanu.

Net pasibaigus oficialioms Kalėdoms, meksikiečiai nenustoja mėgautis sezoniniais džiaugsmais. Trijų karalių dieną (Día de Reyes), sausio 6-ąją, visi valgo jau mūsų minėtą rosca de reyes pyragą, užsigerdami karšto šokolado puodeliu. Žinoma, bando išvengti savo gabalėliuose suslapstytų mažyčių kūdikio Jėzaus statulėlių. Ir... vėl visi renkasi į tamales pyragėlių šventę per Grabnyčias, vasario mėnesį!

Naujųjų metų, arba Año Nuevo, naktis

Dauguma meksikiečių Naujųjų metų naktį taip pat sutinka su savo šeimyna prie vakarienės stalo. Tačiau yra kelios smagios tradicijos, kurias verta žinoti, jei nuspręstumėte savo kalėdines atostogas praleisti Meksikoje.

Mušant laikrodžiui vidurnaktį, būtina labai greit suvalgyti dvylika vynuogių, simbolizuojančių dvylika mėnesių, ir kiekvienam sugalvoti po norą.

Žurnalo archyvo nuotr/Viena didžiausių aikščių pasaulyje – Zócalo (Meksikas) – pasipuošė Kalėdų eglute
Žurnalo archyvo nuotr/Viena didžiausių aikščių pasaulyje – Zócalo (Meksikas) – pasipuošė Kalėdų eglute

Svajojate, kad sektųsi meilėje? Naujųjų Metų naktį pasivilkite raudonus apatinius drabužius. Norite, kad pinigai per kraštus byrėtų? Renkitės geltonai.

Trokštate kitais metais keliauti? Čiupkite lagaminą ir apsukite keletą ratų aplink savo rajoną.

Ir dar... Naujųjų metų išvakarėse atidarykite namų duris ir simboliškai iššluokite visą praeitį. Tada išmeskite ant grindinio dvylika centų ir sušluokite juos atgal į namus – taip pritrauksite pinigų gausą ir kišenės nebus skylėtos.

Laimingų, kelionių ir atradimų kupinų Naujųjų metų, mieli skaitytojai! Ir kad netrūktų jums čili pipiriukų!

Šis straipsnis publikuotas žurnale „Geras skonis“ ir naujame interneto portale, apie gastronomiją, gėrimus ir vartojimo kultūrą Skonis.lt. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite dar daugiau publikacijų, skirtų maisto ir gėrimų profesionalams bei entuziastams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius