-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lauko kavinių atsivėrimo išvakarės: terasų remontas, meniu peržiūra ir ypatingas dėmesys orams

Kelis mėnesius valgę namie ruoštą ar iš kavinių pristatytą maistą, nuo ketvirtadienio turėsime progą prisėsti prie kavinių staliukų, tiesa, kol kas tik lauke. Vyriausybė uždegė žalią šviesą kavinių, restoranų ir barų darbui tiekiant maistą lankytojams lauko kavinėse, tiesa, su tam tikromis taisyklėmis ir išlygomis. Vieni verslai glėbį svečiams atvers jau ketvirtadienį, net nepaisydami ne itin palankių oro prognozių, kiti savaitę ar porą dar žada luktelėti – stebės ir orus, ir bendras lankymosi lauko kavinėse tendencijas.
Kepykla „Druska MIltai ir Vanduo“
Pasiruošimas kepykloje „Druska, Miltai ir Vanduo“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Meniu

Ilgus mėnesius visai užsidarę, o gal aktyviau ar pasyviau maisto pristatymo paslaugas teikę kavinės ir restoranai vėl ims gyventi aktyvesniu ritmu. Ar bent jau to tikimasi, ypač, prisiminus praėjusią vasarą ir lauko kavinių apgultį.

Tad antradienį ir trečiadienį pasiruošimo darbai virte virė – verslininkai rikiavo darbuotojų pajėgas, peržiūrinėjo meniu, rūpinosi apsauga nuo vėsos ir lietaus lauke. Net keli pašnekovai tarstelėjo su 15min kalbantys stebėdami lauko terasų atnaujinimo darbus ar patys trumpai nuo jų atitrūkę.

Maisto halės priims 100 ir daugiau lankytojų

Valgytojai, neapsisprendę, kurios šalies virtuvės maisto labiausiai pasiilgo, jau nuo ketvirtadienio gali traukti į ne vieną vadinamąją maisto halę sostinėje – tai vietos, buriančios skirtingus maisto operatorius.

Nuo ketvirtadienio lauko terasą lankytojams atveria Vilniaus centre veikiantis „Downtown Food Hall & Kino Deli“. Šios vietos bendraturtis Adomas Grigaitis teigė, jog lauko terasoje prie staliukų laikantis visų saugių atstumų galės sutilpti apie 150 žmonių. Dar antradienį kalbantis su pašnekovu fone išties buvo girdėti terasos atnaujinimo darbų garsai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Downtown Food Hall“ lauko terasos įrengimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Downtown Food Hall“ lauko terasos įrengimas

A.Grigaitis sakė manantis, jog lankytojų netrūks – kad žmonės išsiilgę valgymo ne namie, kitokių skonių, liudija ir pernai metų patirtis. Jis teigė, jog atsivėrimo lauke laukia ir šios halės maisto operatoriai – dalis jų buvo susiaurinę meniu, palikę patiekalus, labiausiai tinkančius išsinešimui ar pristatymui į namus, o dabar grįš pilnas patiekalų spektras. „Pradės veikti ir mūsų baras, to irgi labai laukiame, viskas pamažu atgis“, – sakė verslininkas.

Lygiai taip pat nedelsdamas ketvirtadienį lankytojus prie lauko staliukų priims ir Senamiestyje įsikūręs „Senatorių pasažas“, maistą ruoš visi čia esantys taškai, išskyrus 2 pagrindinius, kiek brangesnius restoranus „14 Horses“ ir „Nineteen18“. Pasažo lauko erdvėje tilps iki 100 žmonių, jie galės mėgautis kepiniais, užkandžiais, vyno baro pasiūlymais, grilio patiekalais. Kelios dienos iki lauko erdvės atidarymo „Sentorių pasaže“ dar virė darbai, stengiantis, kad tik lankytojai kuo mažiau kentėtų nuo atšiauraus oro – buvo įrengiamos apsaugos nuo lietaus, šildytuvai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Senatorių pasažas“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Senatorių pasažas“

Anot restorano „14 Horses“ vyriausiojo šefo Andriaus Kubiliaus, jo diriguojamą vietą ketiname atverti vos vėliau – nuo gegužės, bet tik dėl to, kad dabar dar dėliojami pavasarinio meniu baigiamieji štrichai. Meniu bus kiek siaurėlesnis, nes, anot A.Kubiliaus, „norisi pasižiūrėti, kokie yra lankytojų srautai ir poreikiai po karantino“.

Laukiančius iššūkius supranta, bet atsiveria

Tuo, kad valgytojai itin išsiilgę valgymo kavinėse, restoranuose, neabejoja restoranų grupės „Fortas“ atstovai. Šią grupę sudaro 5 restoranai „Fortas“ Vilniuje ir Kaune, 6 restoranai „Etno dvaras“ Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bei 3 franšiziniai restoranai Panevėžyje ir Druskininkuose. Kaip savaitės viduryje teigė grupės rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius, galimybe dirbti lauke bus pasinaudota iškart, vos tik bus leista.

Kai vienu metu į rinką grįžta keli skirtingi verslo segmentai, tai nustačius privalomą testavimą natūraliai susidaro didesnės eilės.

Kita vertus, jis pripažino, jog iššūkių ir prieš atsidarant nestinga, bus jų ir jau atsivėrus. Vienas jų – grįžtančių į darbą darbuotojų testavimas. „Kai vienu metu į rinką grįžta keli skirtingi verslo segmentai, tai nustačius privalomą testavimą natūraliai susidaro didesnės eilės. Kai kurie norintys grįžti į darbą mūsų darbuotojai tyrimui registruojami tik kitą savaitę, – pasakojo jis ir pridūrė, jog galimi ir nedideli tiekimo sutrikimai. – Tarkime, aludariai – restoranams jie turi skubiai į statines išpilstyti įvairių rūšių alaus. Šiek tiek nespėja. Suprantame ir juos: per daug statinių pripildyti irgi negali – jei staiga vėl nauja COVID-19 banga, tai kur tą alų bačkose dėti?“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Etno dvaras“ lauko kavinės pasiruošimai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Etno dvaras“ lauko kavinės pasiruošimai

Pasak K.Markevičiaus, pelninga veikla sunkiai prognozuojama, ypač mažesnėms lauko kavinėms. „Juk dėl padidintų atstumų reikalavimų stalų išdėstymui ir praėjimams, aptarnaujamų staliukų skaičius bus labiau ribotas, atstumai padidės, prisidės papildomi priežiūros ir higienos reikalavimai, tad tinkamam aptarnavimui atsiras darbuotojų efektyvumo iššūkis“, – sakė pašnekovas, manantis, jog bus neišvengiami paklausos svyravimai – atvėrus lauko kavines plūstels restoranų pasiilgusių svečių banga, o vėliau labai daug lems orai, kurie mūsų krašte paprastai nelepina.

Nepaisant tokių iššūkių, šios grupės restoranai atsivers – ir dėl pasiilgtų svečių, ir kad būtų atgaivinti darbuotojų įgūdžiai. Atveriant lauko kavines dedamas į šalį siauresnysis meniu ir į restoranų atvėrimą grįžtama su platesniu valgiaraščiu. „Jame daugiau svečių pasiilgtų valgių, kuriais negalėjome džiuginti dėl dalies patiekalų netinkamumo transportuoti“, – teigė restoranų grupės atstovas ir patikino, kad nestigs ir naujų produktų, patiekalų, lauke valgyti pritaikytų užkandžių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Etno dvaras“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Etno dvaras“

Atsidarymo laukia kaip šventės

Paskutiniųjų pasiruošimo atsidarymui lauke darbų fone trečiadienį kalbėjomės ir su populiarios sostinės kepyklos „Druska, miltai ir vanduo“ bendrasavininke Barbora Grigaliūnaite-Kadūniene. „Mums tai šventė, visi darbuotojai susirinko, ruošiamės, džiaugiamės, atsidarom jau ketvirtadienį“, – sakė ji. Šalia kepyklos įsikūrusioje lauko kavinėje, nuo lietaus apsaugotoje stogeliu, laikantis visų saugumo reikalavimų gali tilpti kiek daugiau kaip dvi dešimtys svečių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kepykla „Druska MIltai ir Vanduo“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kepykla „Druska MIltai ir Vanduo“

Toliau dirbsime ir su maisto pristatymu, derinsime šias veiklas.

Anot pašnekovės, karantino laikas buvo gera proga kepyklai dirbti su meniu – ir kepiniai, ir įvairūs patiekalai ruošti išsinešimui, dirbta su maisto pristatymo operatoriais, tačiau vienas firminis kepyklos patiekalas – skanieji Benedikto kiaušiniai neruošti, nes juos reikia valgyti ką tik paruoštus. „Šie mūsų skanieji kiaušiniai grįžta, visi, kas jų pasiilgo, galės vėl juos valgyti. Aišku, toliau dirbsime ir su maisto pristatymu, derinsime šias veiklas“, – sakė pašnekovė, kurios kartu su verslo partnere vystomas verslas kaip tik plečiasi – netrukus atsivers nauja vieta Paupio rajone.

Lauks su jaukia terasa ir atnaujintu meniu

Nuo šios savaitės sostinėje lankytojų lauks ir BBQ restoranas „City Chef“ – Pylimo gatvės kiemelyje prisėsti bus galima jau ketvirtadienį, Halės turgaus pašonėje – porą dienų vėliau. Aktyviai su maisto pristatymu karantino metu dirbantys, maisto pusgaminius ruošiantys verslininkai Artūras Samavičius ir Ignas Gvozdiovas teigė labai pasiilgę ir bendravimo su svečiais, gyvo ryšio.

Pasak A.Samavičiaus, karantinas tapo gera proga meniu atnaujinimui – valgiaraštyje atsirado BBQ vištienos ketvirčiai, naujas burgeris, kai kurie buvę patiekalai tiesiog patobulinti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„City Chef“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„City Chef“

Dar trečiadienį su pašnekovu kalbėjomės šiam pertraukus kiemelio atnaujinimo darbus, – jame laikantis saugių atstumų tilps apie 20 žmonių. „Su komanda pasidarėm talką – sukam lemputes, dažom sienas, dėliojam visus kitus darbelius, kad terasa jaukiai pasitiktų mūsų svečius“, – optimistiškai atsivėrimo lauke proga buvo nusiteikęs A.Samavičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„City Chef“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„City Chef“

Pradžioje kvies prie kelių staliukų, vėliau plėsis

Nuo ketvirtadienio į aktyvesnį darbo ritmą grįžta ir kai kurios mažesnės maisto vietos, vyno restoranai – net nesvarbu, kad lauke jos rikiuos kelis staliukus.

Kaip pasakojo vilniečių pamėgto ir praeitą vasarą dūgzte dūzgusio japonų restoranėlio „OIŠY Izakaya“ įkūrėjas Tadas Vaitkus, startuojama jau nuo ketvirtadienio, nepaisant orų, nes ir lankytojai pasiilgo šios vietos, ir restoranas pasiilgo lankytojų. „Kol kas turėsim 4–5 staliukus lauke, bet vėliau žadame turėti net daugiau nei pernai, dar laukiame savivaldybės sprendimo dėl to“, – teigė T.Vaitkus. Anot jo, per artimiausias savaites ketinama pasirūpinti rimtesniu inventoriumi nuo lietaus ir saulės, nes pernai jis buvo gana simboliškas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„OIŠY Izakaya“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„OIŠY Izakaya“

„OIŠY Izakaya“ su lauko atvėrimu ketina grįžti prie to savo meniu, nuo kurio ir startuota pernai vasarį, kokį ir norima toliau puoselėti, mat jį teko kiek adaptuoti pristatymui. Kita vertus, kol kas maisto pristatymo, išsinešimo paslaugos ši vieta tikrai neatsisakys – derins darbą aptarnaujant žmones lauke, ir maisto ruošimą išvežimui, teigė pašnekovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„OIŠY Izakaya“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„OIŠY Izakaya“

Keliais staliukais lauke svečius pasitiks ir tituluotas vyno restoranas „Somm“, valdomas verslininkų, vynų ir maisto žinovų Armino Darasevičiaus ir Egidijaus Lapinsko. „Kol kas turėsim paprastesnį, siauresnį maisto meniu, stebėsim, koks yra srautas, nesinori prisipirkti pernelyg daug produktų į priekį“, – teigė A.Darasevičius, teigęs, jog „Somm“ pagaliau galės grįžti į įprastą – vyno restorano formatą, mat laikinai buvo tapęs ir vyno parduotuve, ir maisto išsinešti ruošimo vieta.

Paklaustas apie kitus valdomus restoranus, „Rise“ ir „Dine“, A.Darasevičius teigė, jog atverti jų kol kas nemato prasmės – „Rise“ ir toliau ruoš maistą išsinešti ar pristatymui į namus, o „Dine“ atsidarys tik tada, kai bus galima dirbti viduje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius