-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitės vieta: restoranas „Spice“ – Azijos stiliaus maistas be pompastikos

Jei keliavote po Aziją ar klajojote po įdomesnius Berlyno, Londono, Niujorko rajonus, jau žinote, jog geriausias azijietiškas maistas dažnai siūlomas ne iščiustytuose restoranuose, bet tokiose vietose, kurių interjeras tikrai nereikalavo didžiausios įrengimo investicijų dalies. Vilniaus stoties–Halės turgavietės rajone vienas po kito kuriasi tokie „neglamūriniai“ taškai, kur galima ragauti įdomaus maisto ir klausytis savitų jų atsiradimo istorijų. Vienas iš tokių – postazijietiško maisto restoranu prisistatantis „Spice“.
Restorano „Spice“ įkūrėjai Vytautas Donatas Banionis, Justina Marozaitė ir Justas Vabuolas,
Restorano „Spice“ įkūrėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmąkart besilankantiems „Spice“ reikia tikslių orientyrų – šis restoranas prisiglaudęs Halės turgavietės pašonėje įsikūrusio baro „Turgus“ patalpose. Dieną, kol bare tuščia ir tylu, „Spice“ virtuvėje čirška maistas pietautojams ar panorusiems suvalgyti ką nors šilto ir šviežio vėlyvą popietę. O vakare užkandžių čia ieško atėjusieji į „Turgų“ – puiki abiem pusėms naudinga sinergija. Visai neseniai „Spice“ ėmė siūlyti ir madingąjį brunchą – taigi, sekmadieniais čia traukia ir norintys vėlyvųjų pusryčių. Tiesa, tas brunchas be Benedikto kiaušinių ir amerikietiškų blynelių, bet postazijietiškos virtuvės formato. Kas tiksliai tai yra?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Khao Soy
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Khao Soy

Kaip pasakoja trys šios vietos įkūrėjai ir bičiuliai, Justina Marozaitė, Vytautas Donatas Banionis ir Justas Vabuolas, autentiškos Azijos virtuvės verta ieškoti būtent Azijoje. Nes maistas, kurį Europos sostinėse ir JAV savo restoranėliuose gamina išeivių iš Azijos šeimos, jau yra šiek tiek nutolęs nuo savo šaknų, todėl tai galima vadinti postazijietiškos virtuvės patiekalais.

Šia kryptimi dirbama ir „Spice“ virtuvėje: čia ruošiami įvairių Azijos šalių virtuvių įkvėpti valgiai ir gėrimai – iš ten būdingų ingredientų (dalį jų tenka vežtis ir siųstis iš užsienio), laikantis tenykščių skonių derinimo ir šviežumo principų, tačiau nepretenduojant į griežtą autentiškumą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stalo vanduo restorane „Spice“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stalo vanduo restorane „Spice“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vištienos suktinukai San Choi Bao
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vištienos suktinukai San Choi Bao

Pagrindinis „Spice“ virtuvės šefas ir patiekalų kūrėjas yra J.Vabuolas. Apie maistą, ingredientų paieškas, naujų patiekalų kūrybą jis dėsto labai rimtai ir išsamiai – nuo jo ir virėjų komandos stipriausiai ir priklauso, ar pirmąsyk apsilankęs „Spice“ svečias sugrįš, ar ieškos kitų vietų. Inžinerijos mokslų krimtusiam vaikinui virtuvėje pirmiausia teko padirbėti Notingeme (Didžioji Britanija), kur, kaip jis sako, Azijos virtuvės patiekalai labiausiai ir užkabino – savo ingredientais, šviežumu, skoniu ir didžiulėmis derinimo galimybėmis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Atvira restorano „Spice“ virtuvė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Atvira restorano „Spice“ virtuvė

Į Lietuvą grįžęs J.Vabuolas susipažino su J.Marozaite ir V.D.Banioniu, kurie jau kelerius metus turėjo (ir tebeturi) nedidelį barą Rotušės aikštėje. Kelias vasaras šis duetas, krimtęs su verslo vadyba, o ne maisto gamyba susijusius mokslus, turėjo labiausiai į turistus orientuotą kioską skvere šalia Pilies gatvės. Po pažinties su Azijos virtuve susižavėjusiu J.Vabuolu ši vieta transformavosi būtent į šio regiono maisto kioskelį. Kaip sako J.Marozaitė, „pagaliau pradėjome daryti tai, ką norime, o ne tai, ką, galbūt, iš verslo pusės, reikia daryti“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Restorano virtuvėje ruošiamas maistas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Restorano virtuvėje ruošiamas maistas

Šiltajam sezonui pasibaigus, „Spice“ rado namus po stogu – būtent bare „Turgus“. Beje, priešingai nei J.Vabuolas, kiti du „Spice“ bendraturčiai virtuvėje pernelyg nesireiškia. „Nebent ragaujam ir vertinam“, – juokiasi V.D.Banionis, aktyviausiai besirūpinantis finansine verslo puse, tuo tarpu J.Marozaitė užsiima įvaizdžio kūrimu, komunikacija ir pan.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Restorano „Spice“ įkūrėjai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Restorano „Spice“ įkūrėjai

„Spice“ meniu gana nedidelis, tačiau įvairus, J.Vabuolas pasakoja svečiams nuolat pasiūlantis tai vieną, tai kitą naujieną. Paprašyta rekomenduoti patiekalus, nuo kurių vertėtų pradėti pažintį su jų vieta, trijulė pirmiausia mini miso sriubas, kurių dubuo čia nemenkas ir pasotinantis, vištienos suktinukus San Choi Bao, daugelio mėgstamą General Tsao vištieną ar kitą vištienos patiekalą Khao Soy. Smaližiai čia gali ragauti vietoje gamintų juodojo sezamo ledų (netrukus desertų bus ir daugiau) ar gurkšnoti vietnamietiškos kavos, arbatos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./General Tsao vištiena
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./General Tsao vištiena
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vietnamietiška arbata
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vietnamietiška arbata

Kas lankosi tokioje, rodosi, kiek nuošalioje vietoje? Pasak „Spice“ savininkų, pietauti atkeliauja tie, kas netoliese dirba, kai kurie atvažiuoja specialiai jų maisto iš toliau, šviežiai pagaminti patiekalai pristatomi ir per „Wolt“ sistemą. Čia taip pat valgo ir užkandžiauja jau minėtieji „Turgaus“ koncertų lankytojai bei nuolat naujų bruncho vietų ieškantys miestiečiai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Interjero detalės restorane „Spice“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Interjero detalės restorane „Spice“

Taigi, jei jau aplankėte visus senuosius Vilniaus kinų maisto restoranus, pagaliau susipažinkite ir su naujienomis – vienas jų „Spice“, pasitinkantis plastikinių gėlių ir vėduoklių girliandomis bei gero maisto kvapais. Kaip ir priklauso tokio formato vietai.

Adresas: Pylimo g. 59, Vilnius (ieškoti baro „Turgus“ gilumoje)
Darbo laikas: trečiadienį–šeštadienį 11–24 val., sekmadienį 11–17 val.
Daugiau informacijos rasite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius