-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant laužo kepta žuvis: paprasčiau, nei galvojote. Receptai ir patarimai

Į žygius ir iškylas gamtoje orkaitės su savimi neimame, visiškai užtenka ir laužo. Tačiau tai nereiškia, kad maitinsimės tik sausais užkandžiai ir konservais. Iš tiesų galite valgyti karališkai, jei sugebėsite pagauti vieną kitą žuvelę (gerai, tinka ir pirkta parduotuvėje), turėsite keptuvę ar bent aliuminio folijos bei žinosite kelis triukus, kaip ją iškepti ant laužo.
Keptuvėje ant laužo kepta žuvis
Keptuvėje ant laužo kepta žuvis / Vida Press nuotr.

Jei ilsitės ir pramogaujate prie upės ar ežero ir žvejyba buvo sėkminga, pirmiausia teks užsiimti žuvies išdorojimu. Štai visas procesas žingsnis po žingsnio:

1. Jums reikės nedidelio aštraus peilio žuvies darinėjimui, švaraus vandens, kuriuo nuplausite žuvį ir stabilaus lygaus paviršiaus.

2. Pirmiausia perliekite žuvį švariu vandeniu, dėkite ant stabilaus paviršiaus ir nuskuskite žvynus – yra žmonių, kuriems patogiau tą daryti ne peiliu, bet šaukštu (!), tad jei peilis neatlieka savo darbo, išbandykite šį įrankį. Tvirtai prilaikykite žuvį ir darbuokitės skusdami žvynus prieš jų augimo kryptį.

3. Surinkite žvynus į maišelį (jei išbarstysite aplinkui, vėliau „mėgausitės“ jų aromatu), o žuvį vėl perliekite švariu vandeniu. Jei ruošite žuvį be odos, dabar teks ją nulupti – smeikite peilį po oda ir braukdami juo išilgai žuvies kūno, atsargiai, tačiau tvirtai atskirkite odą nuo mėsos.

4. Po dar vieno žuvies nuskalavimo, pašalinkite jos galvą, pjaudami kiek žemiau žiaunų. Nuvarvinkite kraują, o tada galutinai išdarinėkite: smeikite peilį į pilvą ties „kaklu“ ir pjaukite per visą ilgį link uodegos – atverkite žuvį ir pašalinkite visus vidaus organus. Vėl nuskalaukite ir šie tiek nusausinkite. Žuvis paruošta kepti, virti ar troškinti.

Ant žarijų kepta žuvis folijos vokeliuose

Pasiruoškite dvigubus storesnės folijos kvadratus ir patepkite jų vidinę pusę augaliniu aliejumi. Į kiekvieno jų centrą dėkite pasirinkto dydžio išdarinėtos žuvies gabaliuką ar gabaliukus, užberkite truputį druskos ir pipirų. Jei tik turite, labai tinka ir keli griežinėliai citrinos, šakelė šviežių petražolių, sutraiškyta skiltelė česnako. Sandariai užlankstykite folijos lapus, kad gautumėte voką ir dėkite ant dar rusenančių žarijų. Kepkite po 5 min. kiekvieną pusę, patikrinkite, ar žuvis visiškai iškepusi.

Vida Press nuotr./Žuvis folijos vokeliuose
Vida Press nuotr./Žuvis folijos vokeliuose

Į lapus suvyniota kepta žuvis

Senas, autentiškas būdas kepti žuvį dar iš tų laikų, kai apie aliuminio foliją niekas negirdėjo, suvynioti ją į lapus. Taip kepama išdarinėta, tačiau visa žuvis su palikta oda (tik nuskutus žvynus). Tiks klevo, ąžuolo, lazdyno lapai, žuvį galite barstyti druska, pipirais, o tada ant lygaus paviršiaus paruoškite lapų klojinį, dėkite žuvį, vyniokite ją lapais, kuriuos sutvirtinsite žuvį tankiai apvynioję vandenyje išmirkytu storu siūlu. Dėkite taip paruoštą žuvį ant karštų žarijų ir kepkite ir abiejų pusių po 4–5 min.

Žuvis keptuvėje ant laužo

Ant laužo galite įsirengti ir improvizuotą viryklę – jums tereikia poros panašaus aukščio akmenų, ant kurių galėtumėte uždėti keptuvę, kad ši stabiliai laikytųsi.

Pirmiausia pasiruoškite, ką kepsite. Pavyzdžiui, į tvirtą plastikinį maišelį galite pilti šiek tiek aliejaus, berti druskos, pipirų, dėti pasmulkintų žolelių, o tada sudėti žuvies filė gabalėlius. Švelniai pavartykite maišelį, kad žuvis „apsiveltų“ priedais, o tada dėkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Kepkite, kol žuvis bus paruošta, kartais pamaišydami. Be jokios abejonės, žuvį galite paskaninti įvairiausiais turimais priedais – daržovių gabaliukais, žalumynais ir pan.

Vida Press nuotr./Ant laužo kepama žuvis
Vida Press nuotr./Ant laužo kepama žuvis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius