-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Miško žvėrių“ receptas: šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo

Man rudenį kartais būna truputį sunku. Nes po smagios vasaros tenka grįžti į griežtesnius rėmus, laikytis ritmo ir dienos pasidaro panašios viena į kitą. Tada laukiu savaitgalio ir susitikimų su draugais, kad tik turėčiau priežastį pagaminti ką nors skanaus. Vienas mano draugas negali valgyti nieko su glitimu ir pieno produktais. Jis sako, kad nesijaudinčiau ir gaminčiau ką noriu, o jis prisitaikys ir valgys, ką galės. Bet kai pasikvieti svečių, norisi juos nudžiuginti. Čia mane gelbsti senas geras Nigellos Lawson šokoladinio pyrago receptas. Be glitimo, be pieno produktų, tad puikiai tinkantis mano draugui.
Šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo
Šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo / Miskozverys.lt nuotr.

Jau vien nusipirkus ryškiai oranžinius apelsinus pasidaro linksmiau. Tarsi būčiau parsinešusi gabalėlį saulės namo.

Šiam pyragui visuomet perku ekologiškus apelsinus, nes naudojamas visas apelsinas su odele. Kuo plonesnė apelsino odelė, tuo mažiau pyrage jausis kartumas. Nors man tas kartumas patinka, tad specialiai tos plonos odelės neieškau. Tuo labiau kad mūsų parduotuvėse dažniausiai būna tik vienos rūšies ekologiški apelsinai.

Pyragas labai šokoladinis ir sodrus, tad nedidelio jo pakanka dideliam valgytojų kiekiui. Ir ruduo iškart pasidaro mielesnis!

Pastabos prieš pradedant:

  • pyrago dydis/aukštis: man patinka aukšti pyragai ir tortai, bet iš nurodyto produktų kiekio galite išsikepti žemesnį pyragą 20 ar 22 cm skersmens formoje. 24 cm skersmens pyragas būtų jau labai plonas.
  • riešutai: galite kepti pyragą ir su kitokių riešutų miltais, pavyzdžiui, lazdyno.
  • apelsinai: galite keisti juos rūgštesne uogiene ar džemu. Vietoj virto apelsino naudokite 300 g uogienės ir mažinkite cukraus kiekį. Labai skanu su raudonųjų serbentų drebučiais!

Šokoladinis apelsininis pyragas

Nigellos Lawson receptas

Ingredientai (18 cm skersmens pyragui/8–12 porcijų):

  • 2 nedideli apelsinai arba vienas didelis (iš viso 350–400 g);
  • 6 kiaušiniai;
  • 200 g migdolų miltų;
  • 250 g cukraus;
  • 50 g kakavos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. sodos.

Gaminimas:

1. Apelsinus nuplaukite ir nedideliame puode užpilkite šaltu vandeniu (nepjaustykite ir nelupkite). Užvirkite ir virkite ant mažos kaitros apie 2 valandas, kol apelsinai suminkštės.

2. Vandenį nupilkite ir atvėsinkite apelsinus. Perpjaukite per pusę ir išrinkite sėklytes.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, paruoškite 18 cm skersmens kepimo formą: dugną išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite visą formą riebalais.

4. Virtuviniame kombaine pasmulkinkite apelsinus su visomis odelėmis. Sudėkite visus likusius ingredientus – kiaušinius, migdolų miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, sodą – ir įjunkite kombainą dar minutei. Naudokite peiliukus ir didžiausią kombaino greitį. Nebūtina visko labai susmulkinti, gali likti apelsino gabaliukų. Svarbu, kad viskas būtų gerai susimaišę.

5. Supilkite į kepimo formą ir kepkite apie valandą. Įsitikinkite, kad pyragas iškepęs (tikrinkite mediniu pagaliuku ar peiliu – ištraukus jis turi būti švarus), atvėsinkite ir išimkite iš kepimo formos.

6. Valgykite vieną su arbata, su ledais, su šviežiais apelsinais. Puoškite apelsino žievelėmis, skiltelėmis, cukraus pudra ar kakava.

Miskozverys.lt nuotr./Šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo
Miskozverys.lt nuotr./Šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo

Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.

Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius