Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos racioną turtiname silke su cinamonu ir kruopomis: R.Dambrauską pavergė perlinių kruopų troškinys

Skirtingos kartos iki šiol klausosi ketvirtąjį kūrybos dešimtmetį savo biografijoje rašančio Lietuvos atlikėjo Romo Dambrausko (60) dainų. Kurgi neklausys – juk į jas sudėti scenos grando jausmai, išgyvenimai, sunkumai ir pergalės. Tiesa, šįkart dėmesio centre – ne muzikinis R.Dambrausko kelias, o jam tekęs kulinarinis išbandymas. Šis atlikėjui pasirodo esantis ne toks paprastas kaip koncertai ir pasirodymai gerbėjų armijoms.
Atlikėjas Romas Dambrauskas išbandė jėgas virtuvėje
Atlikėjas Romas Dambrauskas išbandė jėgas kulinarinėje laidoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ išbandymą Lietuvos muzikos legenda laiko su profesionalia pagalbininke – technologe-šefe Lina Barčaite.

Kaip ir dera šaltuoju metų laiku, tandemas ruošia patiekalą, kuris būtų ir sotus, ir gausus naudingų maistinių medžiagų. Puikus sprendimas – troškinys su kiauliena, perlinėmis kruopomis ir daržovėmis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atlikėjas Romas Dambrauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atlikėjas Romas Dambrauskas

„Šiam patiekalui mums prireiks perlinių kruopų, konservuotų kukurūzų, konservuotų pupelių, virtų ir tarkuotų morkų, svogūnų, žinoma, mėsos su prieskoniais“, – ingredientus vardija kulinarijos technologė-šefė L.Barčaitė.

Labiau mėgstu ne įmantrų, o paprastą maistą. Iš dviejų ingredientų, geriausia. Tai čia būtų... kava su cukrumi.

Paprašytas susmulkinti kiaulieną, kompanionę R.Dambrauskas perspėja, kad kulinarijos laidose jo patirtis yra nekokia – dalyvavo vos kartą, ir tas pats pasibaigė incidentu – įpjautu pirštu.

Kavos, kiaušinienės, „makalo“ ir česnakų užtepėlės specialistas

„Retokai šeimininkauju virtuvėje. Dažniausiai – rytais, gamindamas specifinį savo patiekalą – kavą, – juokavo lietuviškosios scenos legenda. – Dar moku kiaušinius labai skaniai iškepti ir didelius blynus.

Galiu pagaminti česnakų užtepėlę, kas labai aktualu šiuo metų laiku. Ir dar vieną tokį patiekalą paruošti moku, kurio nedrįstu net garsiai pasakyti, nes vadinu jį „makalu“. Iš šių produktų, skirtų troškiniui, „makalas“ pavyktų.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Perlinės kruopos su daržovėmis ir kiauliena
Luko Balandžio / 15min nuotr./Perlinės kruopos su daržovėmis ir kiauliena

Kulinarijos laidos „Druska ir pipirai“ tandemas „greituoju būdu“ pakepina ant keptuvės R.Dambrausko susmulkintą kiaulieną, tuo pačiu metu išverda perlines kruopas ir paruošia daržoves.

Kumpis – viena minkštesnių dalių, tačiau drąsiai galima naudoti sprandinę bei nugarinę. Net ir vištieną galite pasirinkti.

Šiam patiekalui pasirinktas kiaulienos kumpis nėra nepajudinama taisyklė, todėl kulinarijos technologė-šefė L.Barčaitė siūlo išbandyti ir kitas variacijas.

„Kumpis – viena minkštesnių dalių, tačiau drąsiai galima naudoti sprandinę bei nugarinę. Nebijokite išbandyti naujovių. Net ir vištieną galite pasirinkti, tik tokiu atveju geriausia blauzdelių mėsa, ne tokia sausa kaip krūtinėlė, už pastarąją gerokai sultingesnė ir gardesnė.

Tik nepamirškite kukurūzų – jie suteikia įdomų saldumą patiekalui“, – pataria L.Barčaitė.

Moterys improvizuoja atsargiau už vyrus?

Nors kulinarinėje laidoje „Druska ir pipirai“ atlikėjas R.Dambrauskas pripažįsta nesantis didelis konservuotų kukurūzų entuziastas, šeimininkaudamas su L.Barčaite, troškiniui kukurūzų ir konservuotų pupelių nepagaili.

„Niekada nedarau tokių darbų. Labiau mėgstu ne įmantrų, o paprastą maistą. Iš dviejų ingredientų, geriausia. Tai čia būtų... kava su cukrumi“, – procesui eteryje įgavus pagreitį, atvirauja R.Dambrauskas.

Tiesa, laidoje paruoštą patiekalą su perlinėmis kruopomis atlikėjas įvertina teigiamai – nors pats savo jėgomis namuose tokio paruošti ir nepasiryžtų, rezultatas, pasiektas su profesionalia šefe, atskleidžia neįprastus skonius.

„Manau, kad R.Dambrauskas – iš tų žmonių, kurie virtuvę užleidžia labiau joje patyrusiems. Kita vertus, juk ir negali visi būti profesionalai virtuvėje. Kažkas turi gerai gaminti, kažkas kitas – gerai dainuoti. Bet degustatoriaus darbą atlikėjas atliktų puikiai“, – kompanioną įvertino L.Barčaitė.

Projekto partnerio nuotr./Kulinarijos technologė-šefė Lina Barčaitė
Projekto partnerio nuotr./Kulinarijos technologė-šefė Lina Barčaitė

Laidos herojės teigimu, tendencijos Lietuvoje keičiasi, todėl šalyje daugėja vyrų, kuriems kulinarija – ne tik hobis, bet ir darbas:

„Vis tik maisto pramonėje dirbančius vyrus ir moteris, mano akimis, skiria vienas reikšmingas dalykas: jeigu moterys dažniau renkasi saugesnį variantą ir akyliau seka instrukcijas, vyrai drąsiau rizikuoja, eksperimentuoja.“

Primena kruopų maistingumą ir naudą

Kulinarijos technologė-šefė L.Barčaitė turi keletą patarimų madų vėjų virtuvėje besivaikantiems 15min skaitytojams.

„Kruopos – mineralinių medžiagų šaltinis sveikatai ir figūrai. Pastebėjau, kad gana retai patiekalų receptūrose aptinkame kruopas. O juk dar prieš dešimtmetį jos buvo labai dažnos mūsų valgiaraščiuose.

Tad pavadinkite šį kiaulienos, perlinių kruopų ir daržovių troškinuką atradimu ir kruopų sugrįžtuvėmis į mitybos racioną.

Jame šiais laikais šalia mėsos ir daržovių dominuoja ryžiai su bulvėmis. Kruopas, mano manymu, esame nepelnytai nuvertinę. Tas pačias perlines, turtingas mineralinių medžiagų – tokių kaip geležis, kalis, kalcis ir magnis. Toks maistas – sotus, gardus ir sveikas“, – pabrėžia L.Barčaitė, maisto pramonėje dirbanti dešimt metų.

Profesionalė pastebi, kad kaip ir drabužių madose, taip ir virtuvėje vyrauja tam tikros tendencijos. Priešingai negu drabužių, maisto mados į Lietuvą ateina ne keliems mėnesiams, bet gerokai ilgesniam laikui.

Silkę su svogūnais ir pomidorų padažu šią žiemą pakeis silkė su cinamonu.

Šiuo metu „ant bangos“, pasak prekybos centro „Rimi“ šefės, išlieka susidomėjimas rytietiška, azijietiška virtuve:

„Dar prieš kurį laiką „madingas“ buvo amerikietiškas maistas, burgeriai, apkepti pyragai, kišai. Dabar vyrauja azijietiška virtuvė. Viena vertus, galvojame, kad azijietiškas maistas – lengvas, sveikas, tačiau ir šioje virtuvėje yra visokių pasirinkimų.

Rameną galbūt ir galima laikyti draugišku figūrai, bet apkeptos kiniškos vištienos saldžiarūgščiame padaže nepavadinčiau labai sveika.“

„Tunas pataluose“ ir silkė su cinamonu

Na o ką gi profesionalai žada kalėdiniam stalui Lietuvoje? Ar ir svarbiausioms metų šventėms įtaką daro maisto „mados vėjai“?

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sluoksniuotos tuno salotos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sluoksniuotos tuno salotos

„Na, rameno, kad ir vegetariško, nebus, bet šiuolaikiškumą jausime. Natūralu, kad nuolat ieškome ko nors naujo, o šiais sudėtingais metais – dar intensyviau.

Po truputėlį išeinam iš tradicijų, šventinis stalas kaskart įvairesnis ir įdomesnis. Tad ir per šias Kūčias vietos ant stalo atras vis įdomesni ingredientai.

Pavyzdžiui, silkę su svogūnais ir pomidorų padažu šią žiemą pakeis silkė su cinamonu. Bus ir kitos žuvies: gaminsime ne silkę, bet tuną pataluose, ko neįsivaizdavome vaikystėje, sėdėdami prie senelių ar tėvų ruošto stalo“, – apibendrina kulinarijos technologė-šefė L.Barčaitė.

Jūsų dėmesiui – kulinarijos laidos „Druska ir pipirai“ epizodas su atlikėju Romu Dambrausku:

VIDEO: „Druska ir pipirai“: mineralinių medžiagų šaltinis – R.Dambrausko troškinys su perlinėmis kruopomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius