-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: saldus ir purus bulgariškas Velykų pyragas kozunakas

Kozunakas – neatsiejamas bulgariškų Velykų atributas. Minkštas, purus, saldus pyragas, prekybos centruose pasirodantis gerokai prieš Velykas. Mano akimis žiūrint, tai paprasčiausia saldi mielinė banda, bet nebandykit to sakyti vietiniams! Iškepti skanų kozunaką ganėtinai sudėtinga ir užtrunka kone visą dieną, todėl bulgarai ir perka jį parduotuvėse.
Ką tik iškepti bulgariški Velykų pyragai kozunakai
Ką tik iškepti bulgariški Velykų pyragai kozunakai / Asmeninio albumo nuotr.

Tiesa, pastaruoju metu vėl užėjo mada kepti kozunakus patiems, visiems kartu, nes procesas ilgas, bet su gera kompanija gali tapti puikiu būdu įdomiai praleisti savaitgalį.

Būtent taip aš ir praleidau šeštadienį ir sekmadienį – akademijoje, kartu su šefu Viktoru ir keliasdešimt bulgarų bekepdama saldžiuosius kozunakus. Velykas šiemet bulgarai švęs savaite vėliau nei mes, balandžio 8-ąją, bet šventei jau atsakingai ruošiasi ir mokosi šio pyrago kepimo paslapčių. Jei tokį pyragą iškepti norite ir jūs, štai receptas:

Ingredientai:

  • 1 kg miltų;
  • 40 g šviežių mielių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 200 ml pieno;
  • 300 g cukraus;
  • 90 g aliejaus;
  • 125 g minkšto sviesto, margarino arba taukų;
  • 6 kiaušiniai;
  • 2 g vanilės;
  • razinų ir riešutų (bei kitų skanėstų, apie kuriuos – žemiau) pagal skonį.

Keletas pastabų prieš pradedant:

  • Pageidautina, kad virtuvėje būtų šilta ir mielinė tešla galėtų tarpti kone šiltnamio sąlygomis.
  • Apsišarvuokite kantrybe, o užvis geriausia – užmaišę tešlą imkitės kokio kito darbo, būkite užsiėmę ir netrukdykite tešlutei po truputį kildintis. Jei kas dešimt minučių kilosite rankšluostį ir tikrinsite, tešlutė supyks ir bus neskani.
  • Kozunakas – saldus pyragas, Velykoms pagal idėją valgomas po 40 dienų griežto pasninko. Tad jei tik turite ir mėgstate, negailėkite pyragui citrinų ir apelsinų žievelių, džiovintų vaisių, smulkinto šokolado, marcipanų ar kitų saldžių skanėstų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia iš mielių, truputį pašildyto pieno ir 250 g miltų užmaišome tešlą, kurią paliekame kildintis 30 min.

2. Kol tešla kyla, gerai išplakame 5 kiaušinius, druską, vanilę ir cukrų, kol pastarasis masėje ištirpsta.

3. Į masę beriame likusius miltus, dedame minkštą sviestą ir pradžioje užmaišytą mielinę tešlą. Viską minkome apie 10–15 min., į tešlą po truputį pildami ir įminkydami šiltą aliejų (jei neturite Savicko raumenų, nevarkite ir tešlą drąsiai minkykite elektriniu plakikliu).

4. Gerai išminkytą vienalytę tešlą dedame į didelį dubenį, apklojame rankšluostėliu, paprašome gražiai kilti ir paliekame kildintis 30–45 min. arba paprasčiau – kol tešla išsipučia dvigubai.

5. Kol tešla kyla, susmulkiname riešutus, karštame vandenyje pamirkome razinas. Iškilusią tešlą dar kartą perminkome ir įminkome paruoštus riešutus bei razinas.

6. Iš nurodytų produktų kiekio tešlos turėtų užtekti dviem vidutinio dydžio kozunakams, taigi iškilusią tešlą dalijame į dvi dalis ir vėl paliekame kilti bent 10 min.

7. Tada prasideda linksmoji dalis ir tam tikra prasme didžioji kozunako paslaptis: pinamas jis iš dviejų tešlinių virvių. Tad kiekvieną iš padalintos tešlos gabaliukų daliname į dar du ir rankomis iškočiojame vienodo ilgio virves. Dedame ją vieną ant kitos (X), viršutinį kairį galiuką per apačią dedame žemyn ir – vuolia! – suformuojame savotišką mazgą, keturių dalių kasą, kurią tereikia supinti iki galo.

Asmeninio albumo nuotr./Kozunako pynimas
Asmeninio albumo nuotr./Kozunako pynimas

Kai kozunakus pernai akademijoje kepėme su bernais, tie dūsavo ir vargo, nes kasų, tuo labiau iš keturių dalių, pinti visiškai nemoka! Bet aš, draugiška, ilgaplaukė ir kasas gerai pinti mokanti kolegė, mielai jiems padėjau įveikti šią trupučio įgūdžių reikalaujančią užduotį!

8. Supintus kozunakus dedame į aliejumi vos vos pateptas skardeles ir vėl paliekame kildintis 80–90 min.

9. Prieš pat kepant pyragus patepame kiaušinio plakiniu ir negailėdami pabarstome cukrumi.

10. Kepame 180 laipsnių Celsijaus orkaitėje apie 40–45 min.

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, šiuo metu studijuojanti HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Virginija atliko praktiką prabangiame restorane Nyderlanduose, o dabar dirba akademijos restorane Sofijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartas nuo karto ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius