-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Italijos reveransas Lietuvai: patriotiška lazanija ir trispalvės daržovės

Lazanija, kaip ir pica, yra itališkos virtuvės simbolis, kuriam negali atsispirti netgi visiškai susnobėję gurmė. Tai tipiškas „comfort food“ patiekalas, galimos įvairios jo interpretacijos, o šįsyk itališka lazanija nusilenks Lietuvai, taps „tricolore“, trispalve. Na, o paskui sudėliosime geltoną – žalią – raudoną kompoziciją iš lengvai troškintų daržovių. Ir bus lietuviška festa – su itališkais reveransais.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Lazanija su trijų spalvų daržovėmis (lasagna con verdure tricolori)

Ingredientai 4 (asm.):

  • 1 kg špinatų lapelių arba kopūstų lapų;
  • 1 kg moliūgo;
  • 1 kg pomidorų jaučio širdis (cuore di bue);
  • 3 skiltelės česnako;
  • 150 g tarkuoto parmezano sūrio;
  • 150 g mocarelos fior di latte;
  • 0,5 kg sūrio provola arba scamorza (galima naudoti lietuvišką rūkytą sūrį);
  • žiupsnis kokybiškos stambios druskos;
  • stiklinė pomidorų pastos Mutti;
  • stiklinė bešamelio padažo;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 500 g lazanijos lakštų.

Gaminimas:

1. Supjaustykite pomidorus 0,5 cm storio griežinėliais, atsargiai pakepinkite alyvuogių aliejuje kartu su viena skiltele česnako, česnaką pašalinkite.

2. Smulkiomis lazdelėmis sukapokite moliūgą, dėkite į pakaitintą alyvuogių aliejų kartu su česnako skiltele, kai masė taps minkšta, česnaką pašalinkite.

3. Tyrame alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Sudėkite smulkiai pjaustytus špinatų lapus, pakaitinkite, kol suminkštės.

4. Ištepkite aliejumi metalinę kepimo formą ir išdėliokite lazanijos lakštus, padenkite juos troškintų pomidorų sluoksniu.

5. Ant pomidorų dėkite sluoksnį mocarelos, du šaukštus bešamelio ir pabarstykite parmezano sūriu

6. Dėkite dar vieną lazanijos lakštų sluoksnį, ant jo išdėliokite rūkytą sūrį ir jį padenkite troškintų špinatų sluoksniu. Pabarstykite parmezano sūriu, pašlakstykite dviem šaukštais bešamelio ir vėl uždenkite mocarelos sluoksniu.

7. Vėl dėkite lazanijos lakštus ir padenkite juos troškintais moliūgais. Vėl dėkite rūkytą sūrį, pašlakstykite keliais šaukštais bešamelio.

8. Galiausiai klokite viršutinio sluoksnio lazanijos lakštus, pašlakstykite pomidorų pasta Mutti, pabarstykite parmezano sūriu.

9. Dėkite skardą į iki 180 laipsnių įkaitintą (su „vėjelio“ funkcija) orkaitę, kepkite 25 min.

10. Patiekdami lazaniją lėkštėje supjaustykite kvadratais taip, kad pjūvyje išryškėtų trispalvė.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Lazanija su trijų spalvų daržovėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Lazanija su trijų spalvų daržovėmis

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Visi ir visos turbūt bent sykį bandė pasigaminti lazaniją. Kai kam pavyko, kai kam nelabai. Todėl šįsyk trumpai apžvelgsime lazanijų gamybos mokslą ir pabandysime išskirti keletą tipiškų klaidų, kurios pasitaiko ir sugadina šį Emilijos regiono skanėstą.

Jokių folijų ir kepimo popierių! Baimė, kad prikeps pirmasis lazanijos lakštas visada didelė, – kartais taip ir atsitinka. Tai, kas tinka tortui ar naminei picai netinka lazanijai. Padažo sultys nuteka ir susigeria į kepimo popierių, kuris tampa nepageidaujamu ir nevalgomu lazanijos sluoksniu. Žymiai paprasčiau bus ištepti kepimo skardą alyvuogių aliejumi.

Per daug drėgmės. Niekam malonumo neteikia kliuksinti, pažliugusi lazanija. Jeigu bešamelio padažas pernelyg skystas, šią problemą galima išspręsti paprastai: pridėti pusę šaukštelio miltų. Jeigu pernelyg skysta pomidorų tyrė – ją galima ilgiau pakaitinti ant ugnies, kol sutirštės.

Nepamirškite lazanijos kampų! Nepamiršti – tai reiškia nepalikti be padažo. Orkaitėje „balti“ lazanijos kampai greitai sausėja, pridega ir tada galima taikyti visam patiekalui lietuvišką patarlę apie šaukštą deguto ir medaus statinę. Kruopščiai užkloję padažu keturis lazanijos kampus išvengsite kritikos strėlių!

Įsibrovė daržovės? Labai gerai! Šiaip lazanija nėra itin nekaltas dietiškas patiekalas. Ne veltui Emilijos lygumų kaimiečiai jį valgo žiemą ir vengia vasarą. Tačiau šis trispalvis variantas su žiemos daržovėmis yra ne tik patriotiškas, bet ir leggero – lengvas.

Derinimas. Bolonijos apylinkėse lazanija derinama su raudonuoju sausu lambrusco. Na, bet kadangi proga šįsyk – išskirtinė, ką gi: tiks ir balti sausi burbuliukai.

Trispavė troškintų daržovių fantazija

Ingredientai (4 asm.):

  • 1/3 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 kg špinatų lapelių;
  • 2 nedidelės raudonosios paprikos;
  • 300 g moliūgo;
  • 3 skiltelės česnako;
  • kokybiškos stambios druskos.

Gaminimas:

1. Trijose keptuvėse pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų. Dėkite po skiltelę česnako, kai pagels, pašalinkite.

2. Į pirmąją keptuvę meskite špinatų lapelius, troškinkite, kol taps minkšti, pasūdykite.

3. Į antrąją keptuvę dėkite juostelėmis supjaustytą raudonąją papriką, troškinkite įpildami šiek tiek vandens, kol paprika kiek suminkštės, pasūdykite.

4. Į trečiąją keptuvę dėkite kubeliais supjaustytą moliūgą, troškinkite įpildami vandens, kol suminkštės, pasūdykite.

5. Patiekite vienoje lėkštėje visas šiltas daržoves, gausiai pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi. Pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Trispavė troškintų daržovių fantazija
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Trispavė troškintų daržovių fantazija

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius