-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Itališkas požiūris į baklažanus: išvaikys rudens depresiją

Lapkritis yra tas mėnuo, kai reikia ryškaus spalvoto maisto. Sotaus – nes šalta. Bet ne pernelyg sotaus – kad gyvenimas būtų lengvas. Štai todėl pirmąjį lapkričio ketvirtadienį gaminsime baklažanus. Laukia spalvota, soti ir mitybiškai tvarkinga itališka vakarienė.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Pavadinimo mįslė. Mums, kaip visada, rūpi iššifruoti produkto pavadinimą. Nes jame užkoduota ir paties produkto, ir apskritai gastronomijos istorija, na, ir mūsų gastronominės kultūros akiračiui šis žinojimas nekenkia. Reikalas tas, kad mes tuos violetinius gražuolius vadiname baklažanais. Prancūzai – oberžinomis (aubergine), italai – melanzanomis (melanzana). Atrodo, tarsi visai kita daržovė įvairiose kalbose, tad iš kur tokie etimologiniai ir fonetiniai skirtumai?

Daugumą naudingų žiemos daržovių į Europą atvežė arabai. Įskaitant ir baklažanus. Arabiškai baklažanas yra al-badingian. O toliau – kaip kas išgirdo. Slavų kalbų vartotojai išgirdo šiame sąskambyje baklažanus, ir mes, matyt, jiems pritarėme. Italai sukūrė savo žodį, kurio šaknyje yra daiktavardis „mela“ – obuolys. Kai kas mano, jog itališką baklažano pavadinimą reikia iššifruoti taip – mela non sana – nesveikas obuolys.

Nervina ar ramina? Na, ir čia prasideda šios daržovės istorija. Panaši į pomidorų, artišokų ir kitų neįprastos formos arba spalvų daržovių istoriją. Juk kažkas kažkada sakė, kad suvalgytas pomidoras yra mirtis. Violetinė baklažano spalva irgi sukėlė negerų įtarimų: o ką, jeigu sukelia psichozę ir isterijos priepuolius? Todėl baklažanų valgymas Europoje buvo įteisintas vėlai, labai vėlai: XIX amžiuje. Bet dabar juk XXI a. pradžia. Todėl ryškus šių daržovių violetas niūrų rudenį nuotaiką pagyvins. Tiesa, gal ne tiek valgytojams, kiek kulinarams.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Baklažanai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Baklažanai

Šiek tiek nuodingas. Ar tikrai? Mitybos specialistai perspėja apie negerą – toksišką baklažanų ingredientą – solaniną. Ūūū – kaip baisu, ar ne? Bet solanino yra ir bulvėse, o mes jas valgome ir nemirštame. Baklažanuose yra maždaug 9–13 mg solanino 100 gramų. Leistina norma daržovėse – 25 mg/100 gramų. Žodžiu, valgome ir valgysime, be jokios baimės.

Jeigu baklažane „spardosi“ kartumas, mes susidorosime su juo pabarstę supjaustytą daržovę druska.

Pavojus slypi kitur. Kur? Gal baklažanuose sproginėja kilokalorijos? Ne, vos 18 kcal/100 gramų. Ir apskritai, 92 proc. baklažano sudėties yra vanduo, likusieji 8 proc. – skaidulos, angliavandeniai ir baltymai.

Tačiau baklažanas yra minkštas. Ir purus, tarsi kempinė. Netinkamai kepamas tampa kempine, kuri idealiai sugeria riebalus. Todėl reikia žiūrėti – su kokiais riebalais gaminame, ant ko kepame ir kaip kepame.

Vida Press nuotr./Supjaustytas baklažanas
Vida Press nuotr./Supjaustytas baklažanas

Baklažanai su alyvuogių aliejumi ir petražolėmis

Ingredientai (4 asm.):

  • 3 vidutinio dydžio baklažanai;
  • pusė stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
  • 3 skiltelės česnako;
  • pluoštelis kapotų petražolių;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Švariai nuplaukite ir išilgai supjaustykite baklažanus 0,5 cm storio riekėmis. Pabarstykite stambia kokybiška druska ir palikite išdžiūti kelias valandas.

2. Nuplaukite druską ir vėl palikite džiūti.

3. Smarkiai įkaitinkite grilio keptuvę. Išdėliokite ant keptuvės baklažanų riekeles ir kepkite, kol išryškės įstrižos grotelių žymės. Apverskite ir vėl kepkite, kol išryškės įstrižos grotelių žymės

4. Išdėliokite iškeptus baklažanus ant plačios lygios lėkštės.

5. Keptuvėje pašildykite tyrą alyvuogių aliejų. Labai smulkiai sukapokite česnako skilteles ir suberkite į šiltą aliejų. Smulkiai sukapokite petražoles ir taip pat suberkite į aliejų.

6. Pakaitintą padažą supilkite ir gražiai išlyginkite ant baklažanų. Pasūdykite ir palikite kambario temperatūroje kelias valandas.

7. Patiekite su šviežia balta duona ciabatta. Mėgstantys valgyti aštriau gali pagardinti patiekalą maltais aštriaisiais peperončinais.

Derinimas su vynu. Baklažanai, kaip ir kitos kartokos žiemos daržovės – nepatogus „klientas“ vyno pasaulyje. Šį patiekalą derintume su minkštu pjemontietišku „barbera“. Arba su naujuoju sezono „novello“.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Baklažanai su alyvuogių aliejumi ir petražolėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Baklažanai su alyvuogių aliejumi ir petražolėmis

Baklažanai, įdaryti mocarela ir šviežiomis žolelėmis

Nors ir neturtingi kalorijų, tačiau sotūs. Ši baklažanų savybė ypač patiks tiems, kurie rudens šaltyje greitai išalksta, bet mėsą valgo saikingai. Todėl įdaryti baklažanai su dviem sūriais taps savarankišku karštu patiekalu sočiai (ir tuo pat metu lengvai) vakarienei, kai už lango siautėja lapkritis.

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 vidutinio dydžio baklažanai;
  • 10 vynuoginių pomidoriukų;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 0,5 kg mocarelos;
  • stambios druskos;
  • šviežių bazilikų;
  • šviežių kapotų petražolių;
  • 3 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • brandinto tarkuoto avies sūrio „pecorino“.

Gaminimas:

1. Švariai nuplaukite baklažanus, perpjaukite pusiau ir išskaptuokite vidų. Išskaptuotąją vidaus masę supjaustykite kubeliais.

2. Keptuvėje alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnako skilteles, o kai pagels, pašalinkite. Suberkite baklažanų kubelius, trumpai pakaitinkite.

3. Supjaustykite kubeliais mocarelą, pusiau perpjaukite pomidoriukus. Smulkiai sukapokite bazilikus ir petražoles.

4. Suberkite pomidoriukus į keptuvę su baklažanais, išmaišykite ir pakaitinkite.

5. Ant šiltos masės suberkite mocarelos kubelius, žoleles, viską išmaišykite ir sudėkite masę į išskaptuotų baklažanų vidų.

6. Patarkuokite ant baklažanų pecorino sūrio ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol išsilydys pecorino sūris.

7. Dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir patiekite kaip karštą patiekalą su šviežia balta duona.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Baklažanai, įdaryti mocarela ir šviežiomis žolelėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Baklažanai, įdaryti mocarela ir šviežiomis žolelėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius