-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai paaiškino, kas laukia vėžiu susirgusio žmogaus: pradinis šokas, prognozė, gydymo eiga

Pasak statistikos, Lietuvoje vėžiu kasmet suserga apie 18 tūkst. žmonių ir šis sergamumas kiekvienais metais auga 1 proc., t. y. kasmet vėžiu suserga beveik 180 žmonių daugiau. Tai antroji mirties priežastis po širdies ir kraujagyslių ligų, o išgirsta diagnozė sukelia didžiulį šoką. 15min GYVENIMAS pakalbino Nacionalinio vėžio instituto specialistes, su kokiais iššūkiais tenka susidurti vėžiu susirgusiam žmogui.
Moteriai slenka plaukai
Moteriai slenka plaukai / Vida Press nuotr.

Pasak Nacionalinio vėžio instituto chemoterapeutės Jolitos Asadauskienės, vėžio diagnozė tiek pačiam pacientui, tiek jo šeimos nariams, be abejo, sukelia didžiulį psichologinį šoką. Nerimaujama ir dėl būsimo gydymo, dėl prognozės ir ateities. Tuomet užsisuka ilga gydymo karuselė.

„Pacientui tenka susidurti su daugelio sričių specialistais – visame pasaulyje vėžį gydo multidisciplininė komanda, į kurią įeina, tam tikros srities chirurgas, radioterapeutas, onkologas chemoterapeutas, psichologas, socialinis darbuotojas, slaugos specialistas ir pan. Kai sudaromas gydymo planas, pacientui psichologiškai galbūt pasidaro šiek tiek lengviau. Jis jau žino, kokie gydymo etapai jo laukia, pakalbama su juo apie prognozę, jeigu jis to nori.

Labiausiai visi baiminasi nepageidaujamų chemoterapijos reiškinių, tačiau dažnai baimės būna perdėtos – pacientas jau iš karto atsineša daug negatyvios informacijos, kuri dažnai nepagrįsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius