Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos šokio ritmu – pasaulio kampeliai, kuriuos verta aplankyti šokių entuziastams

Atostogos – tai metas, kai norisi atsipalaiduoti ir visus rūpesčius palikti praeityje. Puikus oras, gardus maistas, atviruko verti peizažai, maloni kompanija ir įtraukianti muzika, kuri priverčia kūną nevalingai judėti pagal ritmą – puikus poilsio garantas. Jeigu savo laisvalaikio neįsivaizduojate be muzikos ir šokių, šis straipsnis skirtas būtent jums. Pristatome kelias atostogų kryptis, kurias verta aplankyti šokio entuziastams. Kai kurie iš šių populiarių šokių jus įtrauks į muzikos ir judesio sūkurį, kiti – atims žadą ir privers akimirkai sustingti gėrintis šokėjų meistriškumu.
Tango festivalis, Argentina
Tango festivalis, Argentina / Shutterstock.com nuotr.

Argentina

Shutterstock.com nuotr./Argentina
Shutterstock.com nuotr./Argentina

Tikriausiai nė kiek nenustebote pamatę, jog pirmoje šio straipsnio pozicijoje atsidūrė Argentina. Juk tai šalis, kurioje aistringa muzika ir šokiai – ne tik laisvalaikis, tačiau ir gyvenimo būdas. Žodį „aistringa“ paminėjome ne be reikalo: juk Argentina – tango muzikos ir šokio gimtinė. Na, o tango šokis neatsiejamas nuo glaudaus šokančiųjų poros kontakto ir aistros.

Tango muzikos stilių XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje sukūrė europiečiai, atvykę į Argentiną ir Urugvajų. Iš pradžių šis stilius buvo neatsiejamas nuo šokio, vėliau ėmė vystytis ir atskira, muzikos klausymuisi skirta tango atšaka. Įdomu tai, jog pati muzika jungia skirtingų kraštų muzikines tradicijas: nuo iš Europos atkeliavusio flamenko ar net polkos, iki afro-braziliškos kandomblės (candomblé).

Tango šokis, skirtinguose Argentinos regionuose, šokamas kiek kitaip, tačiau visur jo esmė ta pati – artimas kontaktas su šokio partneriu ir įsijautimas į muziką. Jei planuojate viešnagę Argentinos sostinėje Buenos Airėse, aplankykite rytinėje miesto dalyje esantį La Bokos rajoną (La Boca). Tai – vienas garsiausių sostinės kvartalų, kuris žavi ne tik jaukiomis gatvelėmis ir spalvingais pastatais, tačiau ir bohemiška aura bei renginių gausa: koncertai, parodos, spektakliai ir, žinoma, šokiai – tango, La Bokos rajone šokamas visur: nuo specialių šokių aikštelių iki restoranų terasų ar tiesiog skverų.

Brazilija

Shutterstock.com nuotr./Brazilija
Shutterstock.com nuotr./Brazilija

Pristatant pasaulio kampelius, kuriuos verta aplankyti šokių entuziastams, būtų nuodėmė nepaminėti ir Argentinos kaimynės – Brazilijos. Nors šios šalys greta viena kitos, muzikos ir šokių pasirinkimai kiek skiriasi. Jei Argentinoje populiariausias šokis – tango, Brazilijos kultūra neatsiejama nuo sambos ritmų.

Žodis „samba“ kilęs iš portugališko veiksmažodžio sambar, reiškiančio „šokti į ritmą“. Pats muzikos ir šokio stilius – miršus, susidedantis iš Afrikoje ir Europoje vyraujančių muzikos stilių. Sambos šokis – neatsiejama Brazilijos kultūros dalis, nacionalinės tapatybės simbolis. Ir nors šis šokis populiarus visoje šalyje, labiausiai visame pasaulyje jį garsina Rio de Žaneiro miestas ir kasmet jame vykstantis karnavalas. Tai – be galo spalvingas ir triukšmingas festivalis, kasmet organizuojamas nuo 1723 m. Sambos ritmai, ištaigingi kostiumai ir puošnios dekoracijos – štai kas dominuoja šioje šventėje. Šokėjai į Rio karnavalą suvažiuoja iš visų Brazilijos kampelių: festivalio metu jie rungiasi tarpusavyje, demonstruoja savo šokio technikas: nuo gebėjimo šokti grupėse iki ritmo pojūčio ir jausmingumo. Sambo mokyklos stengiasi viena nuo kitos išsiskirti – geriausios būna apdovanojamos.

Rio de Žaneiro karnavalas į miestą pritraukia ne tik vietinius gyventojus, tačiau ir galybę šokio aistruolių iš viso pasaulio. Skaičiuojama, jog festivalio metu į miesto gatves išeina daugiau nei 2 mln. žmonių. Bent vieną kartą gyvenime išvysti šį spalvingą renginį – tikrai verta. Ypatingai, jei esate šokių aistruolis.

Čedžu sala, Pietų Korėja

Shutterstock.com nuotr./Pietų Korėja
Shutterstock.com nuotr./Pietų Korėja

Lotynų Amerika – regionas, kuriame šokis užima labai svarbią žmonių gyvenimo rolę. Visgi, trumpam palikime P. Ameriką nuošalyje ir leiskimės į pažintį su išties unikalia kultūra ir jos šokiu – keliaukime į Pietų Korėjai priklausančią Čedžu salą (Jeju).

Čedžu – tai vulkaninės kilmės sala, kurioje stūkso aukščiausias P. Korėjos ugnikalnis – Halasanas. Saloje vyrauja subtropinis klimatas: čia drėgna ir šilta visus metus. O jau kraštovaizdžio grožis: mandarinų plantacijos, jūros bangų skalaujami uolų šlaitai, žydinčios pievos, puraus smėlio paplūdimiai, šniokščiantys kriokliai, pušynai. Ne veltui Čedžu salą vietiniai gyventojai, o pastaraisiais metais ir keliautojai iš užsienio, renkasi kaip romantikos kupiną medaus mėnesio kryptį.

Čedžu sala gali pasigirti ir išties unikaliomis vietinėmis gyventojomis – vyresnio amžiaus moterimis, kurių profesija – nardymas. Kasryt jos skuba į pakrantę ir neria į jūrą rinkti vėžiagyvių. Šios Čedžu salos moterys vadinamos haenyeo vardu: jos pasižymi stipria valia, nepalaužiama dvasia, ryžtu ir reprezentuoja matriarchatinę visuomenės formą. Prieš nerdamos į jūrą šios moterys šoka tradicinį šokį – juo siekiama suartėti su promotėmis ir atlikti ritualą, padėsiantį pririnkti kuo daugiau vėžiagyvių ir išlipti sveikoms į krantą.

Šis šokis – nėra sudėtingas, tačiau prikaustantis dėmesį. Jis tarytum magiškas ritualas, kurį norisi stebėti ir stebėti. Turistams, viešintiems Čedžu saloje, siūlomi turai, kurių metu galima išvysti vietines haenyeo moteris ir jų šokį. Beje, šokio mokosi ir jaunos salos merginos. Nors nardyti ryžtasi tikrai ne kiekviena, visgi, išmokti šokti tradicinį šokį joms atrodo svarbu – taip siekiama išsaugoti senąsias tradicijas.

Havajų salos, JAV

Shutterstock.com nuotr./Havajai
Shutterstock.com nuotr./Havajai

Ramiajame vandenyne slepiasi keliautojų itin pamėgtas salynas – Havajai. Didingi ugnikalniai, žaliuojantys atogrąžų miškai, įvairiausių spalvų smėlio paplūdimiai (nuo auksinio iki juodo, nuo raudono iki žalio), kriokliai, slėniai, kanjonai, skardžiai – kraštovaizdis čia tikrai neeilinis. O kur dar puikių viešbučių gausa, aukšta aptarnavimo kokybė, vandens sporto pramogos, šviežiai spaustos vaisių sultys, palmės, svyrančios nuo kokoso riešutų gausos, smagūs muzikos rimtai, ant kaklo pakabinti orchidėjų žiedų vėriniai ir tradiciniai hulu šokiai – Havajų salos primena rojų žemėje.

Havajuose hulu šokama nuo neatmenamų laikų – tai neatsiejama polinezietiškos kultūros ir ypatingo pasaulio suvokimo dalis. Nors iš pirmo žvilgsnio šis šokis – tai tiesiog ritmingi kūnų judesiai pagal smagią paplūdimio muziką, iš tiesų, jis turi savo naratyvą: šokiu pasakojama pasaulio sukūrimo legenda ir Havajų salų atsiradimo aplinkybės. Šokėjai siekia susilieti su gamtos stichijomis – tai savotiška meditacija, sielos apsivalymo šokis.

Hulu principas – visiška laisvė ir demokratija. Šio šokio filosofija teigia, jog šokti gali bet kas: nuo mažo vaiko iki senolio. Turistams, viešintiems Havajų salose, siūloma galybė hulu šokių programų: nuo pamokų iki vakarinių pasirodymų. Puiki patirtis tiems, kurie savo atostogų metu trokšta atsipalaiduoti, pasilinksminti ir, žinoma, pajudėti.

Indija

Shutterstock.com nuotr./Indija
Shutterstock.com nuotr./Indija

Kontrastų ir paslapčių kupina valstybė – taip dažnai apibūdinama Indija. Prabanga ir skurdas, tvarka ir chaosas, šurmuliuojantys miestai ir žmogaus rankų nepaliesta gamta, dykumos ir didingi kalnai, žaliuojančios džiunglės ir pavieniai krūmokšniai – tiek Indijos žmonių kasdienybėje, tiek ilgaamžėje kultūroje, tiek šalies gamtoje – galybė skirtumų.

Tikriausiai, visapusiškai pažinti Indijos – neįmanoma. Kiekvieną kartą viešint šioje šalyje atsiranda vis naujų dalykų, kurie stebina. Visgi, būdų, padedančių bent kiek geriau suprasti šią senąją kultūrą yra. Vienas iš jų – šokis.

Klasikinis indiškas šokis – tai ne tik meno rūšis, tačiau ir savita kalba. O taip pat ir priemonė išmokti gyventi disciplinuotai ir sveikai. Šokėjai, pasitelkdami kūno pozas – asanas – ir rankų bei pirštų gestus – mudras – pasakoja istorijas. Įdomu tai, jog indiškas šokis apima tiek fizinį, tiek psichologinį, tiek dvasinį lygmenį. Jis reikalauja visiško atsidavimo ir vidinės pusiausvyros. Skirtingi Indijos regionai pasižymi savitais klasikinio šokio stiliais.

Keliautojams, viešintiems Indijoje, galimybių išvysti klasikinio indiško šokio pasirodymus tikrai nestinga. Žinoma, žmogus, nestudijavęs indų kultūros, matys tik įstabius kostiumus ir išskirtinius judesius. Norint suprasti šokio pasakojimą – reikia daug metų mokytis. Tačiau vien žinojimas, jog šis šokis turi savų paslapčių – intriguoja, tiesa?

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius