-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, kurių nebebus galima daryti Vilniaus oro uoste

Trečiadienį maždaug po dviejų mėnesių pertraukos grįžta reguliarūs tarptautiniai skrydžiai. Vėlyvą popietę į Lietuvą atvyksta apie 160 žmonių iš Frankfurto, taip pat panašus skaičius keleivių „Lufthansa“ lėktuvu išskrenda į Vokietiją. Kol kas skrydžiai planuojami tik į Frankfurtą, bet palaipsniui maršrutų daugės. Kaip pasikeis patirtis oro uoste? Ko nebus galima daryti?

15min žurnalistas Lukrecijus Tubys trečiadienį apsilankė kol kas dar tuščiame Vilniaus oro uoste. Terminale jau keli keleiviai lūkuriavo vakare kilsiančio lėktuvo, o Vilniaus oro uosto direktorius Dainius Čiuplys tuo tarpu supažindino su naujovėmis, kurios lauks keliaujančių lėktuvais.

VIDEO: Atnaujinami skrydžiai iš Vilniaus: ką reikia žinoti pasiilgusiems keliauti?

Tad ko dėl COVID-19 pavojaus kol kas nebus galima daryti Vilniaus oro uoste?

1. Pasirodyti be kaukės

Visi į terminalą norintys patekti asmenys privalės dėvėti veido kaukes ar kitas veidą dengiančias priemones. „Tikimės, kad kiekvienas keleivis, kuris atvyks, turės savo apsaugos priemones, bet bus galimybė ir jų įsigyti“, – patikino D.Čiuplys. Tą bus galima padaryti prie įėjimo į išvykimo terminalą.

Savitarnos aparate bus galima nusipirkti pirštinių, veido kaukių, respiratorių, dezinfekcinio skysčio. Kaukių kainos prasideda nuo 1 Eur.

Kaukes visą laiką dėvėti privaloma ir oro uoste, ir lėktuve skrydžio metu. „Lufthansa“ yra įspėjusi, kad keleiviai patys turi būti apsirūpinę jomis.

Pirštinės taip pat yra rekomenduojamos, tačiau neprivalomos. Oro uoste yra įrengtos rankų dezinfekcijos stotelės.

2. Patekti į terminalą be bilieto

Pagal atnaujintas taisykles, į terminalą bus įleidžiami tik galiojantį bilietą turintys keleiviai. Tad atsisveikinti su išvykstančiais reikės prieš oro uostą.

3. Skristi prastai jaučiantis

Į terminalą įeinančius keleivius pasitiks termovizinė kontrolė. Kaip 15min pasakojo D.Čiuplys, sustoti prie termovizoriaus keleiviui nereikės – tiesiog reikės praeiti nurodytu taku.

Jeigu bus užfiksuojama 37,3 ar didesnė temperatūra, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai atliks patikrą, ar padidėjusi temperatūra gali būti susijusi su COVID-19 užkratu, bus įvertinami simptomai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

„Nerizikuokit savo ir kitų žmonių sveikata“, – atsisakyti skrydžio prastai besijaučiančius žmones paragino D.Čiuplys.

4. Atbėgti į oro uostą paskutinę minutę

Dėl papildomų oro uoste įvestų saugumo priemonių D.Čiuplys rekomenduoja į oro uostą atvykti likus mažiausiai 2 valandoms iki skrydžio.

Visi keleiviai kol kas privalės praeiti ir pasienio kontrolę (iki kol ji bus Vyriausybės atšaukta). Ši procedūra kol kas numatyta iki 05.31.

5. Glaustytis eilėje prie registracijos stalų

Viena svarbiausių apsaugos priemonių bus fizinės distancijos išlaikymas – tiek tarp pačių keleivių, tiek tarp jų darbuotojų. Dėl to rekomenduojama, kai įmanoma, registraciją atlikti internetu.

Jeigu visgi tą ketinate atlikti prie registracijos stalo, čia bus privaloma laikytis saugaus atstumo nuo kitų keleivių. Keleiviai nebegalės kaip anksčiau vienas prie kito glaustis ilgoje eilėje Ant grindų jau yra sužymėtos vietos, kaip arti vienas nuo kito galės stovėti žmonės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

D.Čiuplys parodė, kad prie kiekvieno stalo taip pat įrengtos papildomos apsaugos – skydai. Darbuotojai turės ir asmenines apsaugos priemones.

Be to, net į tą patį skrydį keleiviai galės registruotis prie gerokai toliau vienas nuo kito atidarytų stalų.

6. Sėsti laukimo salėje kur nori

Atstumas turės būti išlaikomas ir laukimo salėje. Dalis kėdžių pažymėtos, kad ant jų sėsti nebus galima. „Vietos nepritrūks“, – patikino D.Čiuplys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

Kol kas keleivių bus išties nedaug. „Lufthansa“ ketina skraidyti tris kartus per savaitę, jau rengiamasi atnaujinti ir skrydžius į Rygą bei Taliną. Skrydžius į Rygą leista atnaujinti nuo gegužės 18 d., į Taliną – nuo gegužės 25 d.

7. Leisti laiką iki skrydžio kavinėje

Kol kas oro uoste veiks tik kelios parduotuvės: „Narvesen“ (išvykimo ir atvykimo salėse); „Heinemann Duty Free |Travel Value“ parduotuvė (už aviacijos saugumo patikros). Jų laikas bus priderintas prie skrydžių laiko. Užkandžių, vandens, gaiviųjų ir karštų gėrimų bus galima įsigyti savitarnos aparatuose.

8. Atskridus iškart keliauti namo

Grįžtantiems iš svetur rekomenduoja iš anksto užpildyti elektroninę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro anketą, kuria sutinkama laikytis izoliacijos sąlygų, tokią pačią popierinę anketą bus galima užpildyti ir atvykimo salėje. Jeigu tai bus padaryta prieš skrydį, sutrumpės procedūrų laikas, nesusiformuos eilės.

Parskridusiems asmenims terminale bus dezinfekuotos rankos, patikrinta temperatūra, pateikiama anketa arba nuskaitomi užpildytų elektroninių anketų QR kodai, vykdoma apklausa dėl koronavirusui būdingų simptomų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

Žmonės, atsisakę pildyti anketą ir laikytis numatytų sąlygų, bus izoliuojami savivaldybės paruoštose patalpose.

Visi atvykstantys turės pereiti ir pasų kontrolę. Atkreipkite dėmesį, kad dėl šių procedūrų oro uoste gali tekti užtrukti ilgiau.

9. Susitikti su artimaisiais išvykimo salėje

Kaip neskrendantiems asmenims nėra leidžiama patekti į išvykimo salę, taip pašaliniams žmonėms uždrausta ir oro uoste pasitikti atvykstančius. Keleivius pasitikti bus galima tik lauke.

Oro uostas rekomenduoja atvykstančių laukti automobiliuose, laikytis asmens higienos ir saugumo reikalavimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

Simptomų neturintys žmonės namo gali vykti savu transportu, juos galės namo parvežti ir artimieji. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė trečiadienį įspėjo, kad iš oro uosto, jeigu keliaujančiųjų artimieji neatvyko pasiimti ar neturima savo transporto vykti namo, išeiti asmenys negalės.

Jeigu į Lietuvą atskrendantis žmogus neturi transporto, kaip nuvykti į saviizoliacijos vietą, apie tai reikėtų iš anksto informuoti savo registracijos vietos savivaldybės administraciją. Ši pasirūpins transportu.

10. Parskridus bemat grįžti į įprastą gyvenimą

Po atvykimo į Lietuvą vis dar galioja taisyklė 14 dienų izoliuotis. Ji negalios tik atvykstantiems iš Latvijos, Estijos ir kai atvejais – iš Lenkijos (atvykstantiems darbo, verslo ar studijų reikalais).

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį priminė, kad izoliacija bus privaloma. „Nepaisant to, kad Baltijos šalys diskutuoja apie galimybę judėti tarp Baltijos šalių. Bet atvykstant iš kitų šalių izoliacija ir toliau išliks, nes tokia yra karantino esmė, kad mes vėl neatsigabentume tų įvežtinių atvejų į Lietuvą ir vėl netektų griežtinti pačių karantino sąlygų jau čia esantiems gyventojams“, – kalbėjo A.Veryga.

Visi atvykusieji taip pat turės įsipareigoti per parą užsiregistruoti išsitirti dėl koronaviruso mobiliame punkte.

Aktualu: dezinfekcinį skystį bus galima vežtis rankiniame bagaže

Kaip skelbia Vilniaus oro uostas, rankiniame bagaže bus leidžiama vežtis iki 500 ml dezinfekcinio skysčio. Svarbu, kad jis būtų originalioje pakuotėje su gamintojo etikete, kurioje nurodyta, kad tai yra dezinfekcinis skystis. Išimtis taikoma tik dezinfekcinėms priemonėms, kitiems skysčiams reikalavimai išlieka tie patys.

Į lėktuvą ir toliau nebus galima pasiimti skysčių, kuriuose yra 70 proc. ir didesnė alkoholio koncentracija. Visas taisykles ir draudžiamų gabenti daiktų sąrašą galite rasti čia.

Visą naujausią informacija apie skrydžius sekite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius