-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos liros bėdos: kodėl kelionės į Turkiją atpigs tik kai kuriems lietuviams

Įtampa JAV ir Turkijos santykiuose praėjusią savaitę nusmukdė liros kursą iki rekordinių žemumų, iš kurių Turkijos valiuta bando išsikapanoti. Bet į šią šalį dabar vykstantiems tūkstančiams lietuvių aktualu ne Turkijos makroekonominė padėtis, o kiek jie, keliaudami ilsėtis, gali sutaupyti?
Viešbutis Turkijoje
Viešbutis Turkijoje / 123rf.com nuotr.

Po Turkijos liros vertės smigimo žemyn, atostogų išlaidos šioje šalyje kai kuriose srityse per metus sumažėjo vos ne perpus, skaičiuoja britų „Post Office Travel Money“. Nors lira po didžiausio kritimo kiek atsitiesė, tačiau keliautojams vis tiek atostogos Turkijoje gali būti gerokai pigesnės. Tiesa, ne visiems, ir sumažėjo tik kai kurios išlaidos.

Priežastys, kodėl neverta tikėtis pigių kelionių

„Vykstantys su kelionių organizatoriais nenukeliaus pigiau, ir pasakysiu, dėl kokių priežasčių“, – 15min sakė kelionių agentūros Superkeliones.lt įkūrėjas Udrius Armalis.

Pirmoji – organizatoriai ir viešbučiai jau seniai sutarė dėl šių metų kainų. „Sutartys buvo pasirašytos praėjusių metų vasarą. Dabar jau jos yra pasirašinėjamos kitiems metams“, – aiškino jis.

Kita priežastis, į kurią atkreipė dėmesį U.Armalis, – sutartyse tarp kelionių organizatorių ir viešbučių kainos įvardijamos doleriais, eurais, bet ne liromis. „Novaturo“ generalinis direktorius Linas Aldonis komentare 15min teigė, kad „kontraktai su Turkijos kurortų viešbučiais buvo pasirašyti dar prieš sezoną eurais, todėl atostogų kainoms Turkijoje šie įvykiai įtakos neturės“.

„Trečias dalykas, kuris labai svarbus lietuviams keliautojams, – rudens kelionėms iš esmės nėra vietų lėktuvuose, o ir dauguma viešbučių visiškai išparduoti. Pavyzdžiui, savaitė spalio mėnesį 5 žvaigždučių viešbutyje asmeniui kainuoja 200-300 eurų, bet kas iš tų mažų kainų, jeigu nuskristi nėra kaip“, – sakė U.Armalis.

Tą patį 15min minėjo ir didieji Lietuvos kelionių organizatoriai. „Jei kas kelionės dar nėra įsigijęs, Turkijos kryptimi laisvų vietų lėktuvuose beveik nebėra“, – teigė I.Aukštuolytė iš „Tez Tour“. L.Aldonis taip pat tikino, kad pasiūlymų skaičius rudeniui sparčiai mažėja.

Superkeliones.lt vadovas vardijo, kad didžiausios kelionės išlaidos susideda iš trijų dalykų – skrydžio, pervežimo ir viešbučio kainų. „Skrydžių kainos pas mus beprotiškai brangios, apytiksliai skaičiuojant – apie 300 Eur. Tik atėjusi „Itaka“ pasiūlė už maždaug šimtą eurų“, – kodėl kainos už keliones į Turkiją staiga nešaus žemyn, aiškino U.Armalis.

Kaip galima sutaupyti

Jeigu visą kelionę planuojate leisti „viskas įskaičiuota“ viešbutyje, liros vertės pokyčių nepajusite – už maistą ir nakvynę jau sumokėjote, o turistinėse vietose atsiskaitysite doleriais ir eurais. Tiesa, kodėl taip į šią šalį vykti nerekomenduoja žurnalistė Aušrinė Šėmienė, skaitykite čia.

Bet jeigu išžengsite tolyn nuo viešbučio tvoros, ribotų galimybių sutaupyti atsirastų net ir „viskas įskaičiuota“ keliautojams.

„Šiuo metu daugiausia, ką gali laimėti Turkijoje atostogauti susiplanavę poilsiautojai, tai išskristi į šalį kuo tuštesniu lagaminu ir susiplanuoti apsipirkti, mat dėl liros kainos kritimo šalyje atpigo daugelis prekių“, – teigė „Tez Tour“ atstovė.

„Post Office Travel Money“ duomenys rodo, kad, pavyzdžiui, Marmaryje kainos, palyginus su viena populiariausių biudžetinių kelionių krypčių – Bulgarijos Saulėtuoju krantu, mažesnės 21 proc., rašė „The Times“. Vakarienė atpigo perpus, alus – 40-ia proc., vyno taurė – nuo 3,03 Eur iki 2,14 Eur.

Pastarąją savaitę smukus liros kursui, sutaupyti galima ne tik maistui, bet ir suvenyrams, pramogoms, įvairioms prekėms. Štai Stambule netruko nusidriekti ilgos eilės prie prabangių parduotuvių – atvykėliai skubėjo pasinaudoti dėl liros smukimo gerokai kritusiomis kainomis.

„Scanpix“/AP nuotr./Turkijoje po liros vertės smukimo
„Scanpix“/AP nuotr./Turkijoje po liros vertės smukimo

„Tik svarbu – atsiskaityti ne eurais ar doleriais, o vietine valiuta“, – įspėjo U.Armalis. Tai gali būti iššūkis, nes, kaip BNS praėjusią savaitę sakė pigių kelionių pardavimo įmonės „Makalius“ vadovas Rimvydas Širvinskas, turistams rasti tokias vietas yra sudėtinga.

„Poilsiautojams turistinėse vietose, prekyvietėse kainos skelbiamos eurais arba doleriais, o ne liromis, todėl gali būti, kad suvenyrams ir lauktuvėms sutaupyti nepavyks. Norintieji apsipirkti turėtų vykti ne į kurortus, o į didmiesčius, pavyzdžiui, Stambulą bei atskirti įprastus prekybos centrus nuo skirtų turistams“, – kalbėjo R. Širvinskas.

Tad jei vykstate tik su eurais ir doleriais – sutaupyti vargu ar pavyks. „Kainų eurais ar doleriais turkų prekeiviai, o ypač – turistinėse vietose, nėra linkę mažinti“, – pastebėjo I.Aukštuolytė.

Pastaruoju metu tarp lietuvių pradeda vis labiau populiarėti savarankiškos kelionės į Turkiją. „Tai jie dabar sutaupys nemažai – nes valgys, gers, automobilius nuomosis ir keliaus po šalį pigiau“, – sakė U.Armalis.

Bet, pavyzdžiui, tikintis savarankiškai susirasti pigesnį viešbutį, tikriausiai teks nusivilti – dauguma viešbučių kainas yra pririšę prie dolerio, o ne liros.

U.Armalis pastebėjo, kad Turkijoje kainos šiek tiek kyla, krintant liros kursui – pardavėjai reaguoja į valiutos vertės pokyčius. „Tačiau vis tiek pavyktų nemažai sutaupyti“, – teigė kelionių agentūros vadovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkijoje po liros vertės smukimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkijoje po liros vertės smukimo

Ar pigtų organizatorių kelionės kitąmet?

Prognozuoti, ar kainos dėl finansinių Turkijos sunkumų kristų bent kitų metų kelionėms, U.Armalis nenorėjo. „Turkijos operatoriams aktualu, kad atvyktų kuo daugiau turistų, bet tai priklausys nuo daug veiksnių“, – sakė jis.

Anot „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovės I.Aukštuolytės, dėl 2019 metų kainų su viešbučiais bus deramasi atsižvelgiant į esamą liros kursą.

„Šiuo metu sunku prognozuoti, koks jis bus jau po kelių mėnesių ar pusmečio“, – teigė ji. Be to, su viešbučiais atsiskaitant eurais ir doleriais, „dar neaišku, ar pavyktų pelnyti naudos iš krintančio liros kurso ateityje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius