Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atnaujintas Vilko guolis – turistai galės pamatyti vietą, kur bandyta nužudyti A.Hitlerį

Netoli sienos su Lietuva esantis buvęs slaptas kompleksas, kuriuo naudojosi Adolfas Hitleris Antrojo pasaulinio karo metu, sulaukė naujovių. Rekonstruota patalpa, kurioje 1944 m. liepos 20 d. buvo pasikėsinta nužudytų nacių vadą.
Vilko guolis
Vilko guolis / 123rf.com nuotr.

A.Hitleris slėpėsi Vilko guolyje, esančiame tankiame miške šiaurės rytų Lenkijoje, didžiąją karo dalį. Tai buvo strategiškai patogi vieta – Rytų frontas buvo visai netoli. Nacių diktatorius šiame slaptame komplekse tarp 1941 ir 1944 m. čia praleido 850 dienų.

Kompleksas – išties galingas. Čia yra 200 konstrukcijų, įskaitant ir du lėktuvų pakilimo takus ir traukinių stotį. Čia apsigyveno apie 2 tūkst. žmonių. Vilko guolį saugojo priešlėktuviniai ginklai ir minomis nusėti laukai.

Kai A.Hitleris grįžo į savo bunkerį Berlyne 1944 m., naciai sugriovė didžiąją daugumą pastatų Vilko guolyje, tačiau dalis statinių išliko. Ir tiek metų jie teberiogso apgriauti, apaugę medžiais ir samanomis.

Naująją vietą milžiniškame komplekse netoli Kentšyno galima pamatyti nuo praėjusios savaitės. Ekspozicija pavadinta „Wolfsschanze 20.07.1944“ – atkurta buvusi vermachto vyriausiosios karinės vadovybės štabo vado Wilhelmo Keitelio slėptuvė, kurioje pulkininkas Clausas von Stauffenbergas mėgino nužudyti A.Hitlerį su bomba, paslėpta lagaminėlyje.

1944 m. liepos 20 d. bomba buvo susprogdinta, mirė 4 ir buvo sužeisti 20 žmonių. A.Hitleris patyrė tik nedidelius sužeidimus. Srokovo miško, kuriame yra Vilko guolis, darbuotojas Zenonas Piotrowiczius teigia, kad visgi tai buvo rimčiausias bandymas pašalinti diktatorių.

„Kokios mažos detalės lėmė, kad bombos sprogimas užmuš ir sužeis daug žmonių, bet ne Trečiojo Reicho lyderį? Kaip būtų pasikeitęs karas, jeigu pasikėsinimas būtų pavykęs? Kiek žmonių gyvybių būtų buvę išgelbėta? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus pateiks nauja ekspozicija“, – žadėjo miškininkas.

Stengtasi iki smulkmenų atkurti, kaip atrodė patalpa prieš sprogimą – čia galima apžiūrėti didelį ąžuolinį stalą, lagaminėlį su tariama bomba, senus žemėlapius ir kasdienes gyvenimo Vilko guolyje detales.

Toje pačioje slėptuvėje bus ir eksponuojami nauji radiniai, kurie aptikti Vilko guolyje pastaraisiais mėnesiais – buteliai, lėkštės, kosmetikos dėžutės, skutimosi peiliukai, dantų pastos tūbelės ir t.t.

Praėjusiais metais Lenkijoje kilo rimta diskusija dėl to, ar Vilko guolis nevirsta nacių pramogų parku. Iš pradžių buvo skelbta, kad atsirastų ir nacių uniformomis vilkintys manekenai, planuose buvo ir Vilko guolyje rengti istorines rekonstrukcijas. Visi šie užmojai sukėlė nerimą, kad patrauklesnė vieta ir karinės rekonstrukcijos pritrauks neonacių piligrimus. Lenkijos istorikas profesorius Pawelas Machcewiczius BBC planus apibūdino kaip moraliai abejotinus.

„Ekspozicijos turėtų paaiškinti istoriją, kontekstualizuoti vietą, bet ne ją visiškai užgožti, – sakė jis. – Randai, kuriuos paliko karas, turėtų išlikti ir būti pristatomi kaip pamoka, perspėjimas.“

Jis išreiškė nerimą, kad vieta galėtų virsti niūriu Disneilendu, kuris netgi galėtų skatinti žavėjimąsi nacistine Vokietija ir A.Hitleriu.

Visgi miškininkas Z.Piotrowiczius tikina, kad naujoji ekspozicija tik pristatys istorinius faktus – nereklamuos nacizmo ar istorinių figūrų šlovinimo.

Vilko guolis per metus pritraukia apie 300 tūkst. lankytojų. 250 hektarų teritorija yra svarbi Mazūrijos ežerų krašto turizmo dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius