Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 12 /11:16

Lenkija atvėrė sienas lietuviams

Lietuva ir Lenkija penktadienį viena kitai vėl atvėrė sienas, kurios kovo viduryje buvo uždarytos siekiant suvaldyti koronaviruso pandemiją. Lietuvos ir Lenkijos piliečiams nelieka jokių apribojimų kertant sienas. Jiems taip pat nereikės laikytis izoliacijos.
Lenkijos-Lietuvos pasienis
Lenkijos-Lietuvos pasienis / „Scanpix“/AP nuotr.

Pažymėdami vidaus sienų kontrolės panaikinimą, Kalvarijos pasienio punkte susitiko abiejų šalių premjerai Saulius Skvernelis ir Mateuszas Morawieckis.

Laisvalaikio stiliumi apsirengę ir be kaklaraiščių premjerai dėl viruso rizikos atsisakė tradicinio rankų paspaudimo, pozuodami žurnalistams prieš išsirikiavusius abiejų šalių pasieniečius.

„Be rankų paspaudimo, deja“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis po trumpo pašnekesio ties valstybės siena.

Vyriausybės nuotr./Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis ir Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis
Vyriausybės nuotr./Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis ir Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis

S.Skvernelis spaudos konferencijoje prisiminė, kad prieš tris mėnesius buvo toje pačioje vietoje, tačiau nei jis, nei kolega Lenkijos premjeras negalėjo įsivaizduoti, su kokiais iššūkiais bus susidurta visame pasaulyje.

„Reikėjo priimti sprendimus, kurių niekada nedarėme, kuriuo keliu niekada nėjome. Tačiau tos priemonės, kurias taikė Lietuva ir Lenkija, parodė, kad mes puikiai mokame susitvarkyti su kilusiu iššūkiu“, – sakė S.Skvernelis.

Premjero teigimu, ryšys su Lenkija per pandemiją buvo nuolat palaikomas, kalbama apie kovą su užkrato plitimu, nors veiksmai nebuvo glaudžiai koordinuojami. „Tačiau mes ėjome tuo pačiu keliu“, – sakė Lietuvos premjeras.

„Džiaugiuosi, kad ir Lenkija, ir Lietuva, ir žmonės mūsų, ir Vyriausybės sugebėjo ir apsaugoti žmonių gyvybes, ir paremti ekonomiką, ir nesužlugdyti mūsų visuomeninio gyvenimo. Tai yra didžiulis pasiekimas tiek Lenkijos, tiek Lietuvos vyriausybės“, – spaudos konferencijoje sakė S.Skvernelis.

Premjeras teigė, kad tai, kaip buvo bendrauta naktimis, kokių sprendimų ieškota, gal tiek jis pats, tiek Lenkijos kolega, parašys savo atsiminimuose.

„Noriu padėkoti Lenkijos premjerui, tiek Lenkijos, tiek Lietuvos žmonėms už bendradarbiavimą šio iššūkio metu. Tai dar kartą įrodo mūsų strateginę partnerystę“, – kalbėjo S.Skvernelis.

M.Morawieckis pasidžiaugė, kad sunkiais dabartiniais laikais Lenkija ir Lietuva ėjo greta, rėmė viena kitą. „Turiu omenyje ne tik ekonominį, verslo bendradarbiavimą, bet ir kultūrinius ryšius tarp mūsų piliečių. Labai malonu, kad galime grįžti prie mums būdingų santykių“, – kalbėjo Lenkijos premjeras.

M.Morawieckis sveikino Lietuvą, kad ji sėkmingai suvaldė koronaviruso pandemiją ir jos pasekmes.

Jis priminė, kad sieną anksčiau atvėrę prezidentai Valdas Adamkus ir Lechas Kaczynskis žinojo, kad Lietuva ir Lenkija gali pasiekti daugiau dirbdama kartu. „Tai ir vyksta“, – sakė Lenkijos ministras pirmininkas.

Reikia nepamiršti asmens dokumento

Lietuva ir Lenkija sienas užsieniečiams uždarė kovo viduryje, siekdamos sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą. Nuo gegužės vidurio buvo leista abiejų šalių piliečiams sieną kirsti verslo, darbo ir mokslo tikslais.

Nuo penktadienio nelikus nuolatinės kontrolės prie Lietuvos sienos su Lenkija, į šią šalį išvykti arba iš jos atvykti į Lietuvą bus galima bet kurioje vietoje, skelbia VSAT.

Tai yra – keliautojai kirsti sieną galės taip pat, kaip tai darė nuo 2007 m., kai Lietuva ir Lenkija tapo Šengeno erdvės narėmis. Tiesa, keliaujant reiktų nepamiršti asmens tapatybės dokumento – paso ar tapatybės kortelės, nes abiejų šalių pareigūnai turės teisę vykdyti pasirinktinius patikrinimus, įspėja VSAT.

Baltijos valstybių, Lietuvos ir Lenkijos sveikatos apsaugos ir užsienio reikalų ministrai tęs glaudų koordinavimą, siekiant išvengti įvežtinių COVID-19 atvejų.

Keliaujant reiktų nepamiršti asmens tapatybės dokumento.

Valstybės siena geležinkelio keliu taip pat galės būti kertama per visus valstybės sienos su Lenkija perėjimo punktus.

Lenkijoje pastaruoju metu buvo fiksuojamas užsikrėtimų koronavirusu šuolis anglies kasyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius