-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Situacija Egipte: nuo koronaviruso mirė turistas, daugiau nei 50 – užsikrėtę

Sekmadienį Egiptas pranešė, kad nuo koronaviruso (COVID-19) mirė turistas iš Vokietijos, poilsiavęs Hurgados kurorte. Keliasdešimt užkrato atvejų nustatyta ir kruiziniame laive, kuris turistus plukdė Nilu. Tačiau šalies valdžia labai stengiasi keliautojus įtikinti, jog Egipte yra saugu.
Egipte koronavirusu užsikrėtė ir portalo „TechRadar“ redaktorius Mattas Swideris
Egipte koronavirusu užsikrėtė ir portalo „TechRadar“ redaktorius Mattas Swideris / 123rf.com/M.Swiderio nuotr.

Egipto Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo naujojo koronaviruso mirė 60 metų turistas iš Vokietijos. Jis į šalį atvyko prieš septynias dienas, leido laiką populiariame kurorte Hurgadoje, lankėsi ir Luksore. Hurgadoje vyras buvo išgabentas į ligoninę, kurioje savaitgalį mirė.

Užkratas kruiziniame laive

Šeštadienį taip pat pranešta, kad 45 koronaviruso užkrato atvejai nustatyti kruiziniame laive, kuris Nilu atplaukė į pietinį Luksoro miestą, – rašo „Reuters“. Tarp užkrėstųjų yra ir turistų iš užsienio. Nedidelis kruizinis laivas buvo nutemptas toliau nuo Luksoro ir karantinuotas. Užsikrėtę žmonės kariniu lėktuvu buvo išskraidinti į karantiną Šiaurės Egipte.

Tarp patvirtintų atvejų yra ir portalo „TechRadar“ redaktorius, kuris tviteryje pasidalijo, kaip buvo nugabentas į karantiną. Mattas Swideris įkėlė nuotraukas iš karinio lėktuvo, ligoninės. Vyras gyrė priežiūrą ir medikus ligoninėje, kurioje yra karantinuotas.

Sekmadienį paaiškėjo, kad užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 55. Pranešta, kad užregistruoti septyni nauji atvejai – užsikrėtė 4 užsieniečiai ir 3 egiptiečiai. Tarp užsikrėtusiųjų – ir medicinos darbuotojas, kuris turėjo kontaktą su vienu iš anksčiau patvirtintų atvejų.

Po savaitgalio naujienų sieną su Egiptu uždarė Izraelis ir pranešė neįsileisiantis keliautojų iš jo. Tą patį padarė Saudo Arabija. Jau anksčiau Kuveitas ir Omanas pranešė laikinai stabdantys skrydžius į Egiptą.

Valdžia imasi veiksmų

Egiptas dabar deda daug pastangų, kad apsaugotų šaliai itin svarbų turizmo sektorių. Sekmadienį turizmo, sveikatos ir civilinės aviacijos ministrai atvyko į centrinį Luksorą, kur lankėsi šventykloje. Taip valdžios atstovai norėjo pademonstruoti, kad po Egiptą keliauti yra saugu, rašo „Reuters“.

Sekmadienį paaiškėjo, kad užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 55.

„Mes esame čia, kad duotume atsaką gandams, esą nėra turistų, o žmonės bijo čia atvykti. Ačiū Dievui, žmonių čia yra“, – žurnalistams sakė turizmo ministras Khaledas al-Ananis. „Ne“ perdėtoms reakcijoms. Mūsų akys mato viską“, – pridūrė sveikatos ministrė Hala Zayed.

Šalis įsigijo 250 tūkst. detektorių, kurie išsiųsti į oro uostus, kad būtų galima tikrinti iš protrūkio šalių atvykstančius žmones. Pirminio tyrimo rezultatai paaiškėja per 30 minučių. Jeigu jie parodytų užkratą, asmuo būtų karantinuojamas ir dar kartą tiriamas specialioje laboratorijoje.

Taip pat padidintas pastarųjų skaičius – šalyje dabar yra aštuonios laboratorijos, kurios gali nustatyti COVID-19 užkratą, – rašo egyptindependent.com.

Poveikis turizmui

Turizmo sektorius yra labai svarbus Egipto ekonomikos augimui. Po 2011 m., kai buvo nuverstas ilgametis šalies vadovas Hosni Mubarakas, dramatiškai sumažėjo turistų skaičius, tačiau pastaraisiais metais ši industrija jau vėl klesti. Praėjusiais metais turizmo sektorius gavo rekordinį skaičių pajamų – 12,57 mlrd. JAV dolerių. Dabar teks atlaikyti koronaviruso iššūkį.

Prekeiviai prie Gizos piramidžių „Reuters“ pasakojo, kad pastaruoju metu verslas sulėtėjęs. Ali Hamouda Hassanas, turistus sodinantis ant kupranugarių, sakė dabar sulaukiantis vieno kliento kas antrą dieną.

Karimas ElMinabaway'us, „Emeco Travel Egypt“ prezidentas, naujienų agentūrai sakė, kad buvo atostogų atšaukimų iš užsieniečių, o turizmo sektorius gali skaudžiai nukentėti. „Gauname 10 proc. to, kiek planavome gauti pirmąjį ketvirtį“, – prisipažino jis.

Savaitgalį paskelbta, kad viešbučiai ir kruiziniai laivai Luksore sutarė su ministerijomis, kad bus įsigyta temperatūros matuoklių, taip pat bus pasamdyta užsienio įmonė, kuri tikrintų maisto saugumą.

„EgyptAir“, nacionalinis Egipto oro vežėjas, sekmadienį pranešė, kad keleiviams leis nemokamai keisti datą tarptautiniams skrydžiams. Tai galios iki mėnesio pabaigos.

Egiptui skaudžių ekonominių pasekmių atnešti gali ir koronaviruso plitimas už šalies ribų. Tai gali atsiliepti užsienyje dirbantiems egiptiečiams, kurių pajamos yra svarbi ekonomikos dalis. Savaitgalį šimtai žmonių rikiavosi eilėse Kaire tam, kad atliktų kraujo tyrimus. Saudo Arabija anksčiau buvo paskelbusi, kad iš Egipto atvykstantys darbuotojai turi įrodyti, kad neturi COVID-19 užkrato. Pirmadienį Saudo Arabija pranešė, kad laikinai neįsileis žmonių iš 9 šalių, tarp jų ir Egipto.

VIDEO: Koronavirusas: ką turėtų žinoti keliaujantys?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius