-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienintelė vieta pasaulyje, ir dabar kenčianti nuo turistų antplūdžio

Koronaviruso pandemija gerokai paveikė kelionių industriją – viešbučiai, restoranai ir avialinijos populiariose pasaulio kryptyse yra uždaromi, arba, smarkiai susiveržę diržus, vis dar bando išgyventi. Tačiau yra viena vieta pasaulyje, kuri ir dabar kenčia nuo turistų pertekliaus, rašo CNN.
Čatamo sala
Čatamo sala / wikimedia.org

Ši vieta – tai Čatamo salos, priklausančios Naujajai Zelandijai. Nieko nesate apie jas girdėję? Patikėkite, toks jūs ne vienintelis.

Šis Ramiojo vandenyno salynas techniškai yra Naujosios Zelandijos dalis. Kadangi Naujosios Zelandijos sienos tebėra uždarytos, o vietiniams gyventojams patariama šiuo metu nekeliauti į užsienį, Čatamo salos – apie 500 mylių į rytus nuo šalies pietinės salos – tapo karščiausia 2020 metų kelionių vieta Naujosios Zelandijos gyventojams.

Šoktelėjo į sąrašo viršų

Įprastais metais Čatamo salynas, kurio pagrindinės dvi gyvenamos salos yra Čatamo ir Pit salos, sulaukia maždaug 2 tūkst. turistų. Ir tai jau gana nemažai, palyginti su maždaug 700 čia nuolat gyvenančių gyventojų, kurių dauguma gyvena didžiausioje salyno Čatamo saloje.

Bet 2020-ieji nėra įprasti metai. Kadangi Čatamo sala nuo Naujosios Zelandijos yra ganėtinai nutolusi, vietiniai ne taip dažnai čia apsilankydavo. Tačiau šiemet salos atokumas netikėtai tapo jos pranašumu.

Kelionių ištroškę Naujosios Zelandijos gyventojai plūsta į salas, kad bent iš dalies pasijustų lyg tolimesnėje kelionėje, kurioje nereikia nei atlikti koronaviruso testo, nei laikytis karantino.

„Viskas įvyko gana staigiai. Nusigauti į salyną nėra pigu, tad pigių kelionių ieškančio jaunimo čia nesutiksi, nėra saloje ir jokių paplūdimio kurortų“, – pasakoja Salų turizmo vadybininkė Jackie Gurden.

Tačiau, anot jos, kai dėl pandemijos buvo uždaromos valstybių sienos, oficiali šalies nacionalinė turizmo taryba turėjo nukreipti savo rinkodarą nuo užsienio turistų į vidaus kelionių skatinimą. Būtent dėl to įprastai gan užmigusi Čatamo sala tapo karštu traukos centru.

Šiuo metu saloje paklausa gerokai lenkia pasiūlą. J.Gurden apskaičiavo, kad salose įvairiuose viešbučiuose, nameliuose, svečių namuose ir vietinėse rezidencijose, kurios patenka į tokias svetaines kaip „Airbnb“, yra apie 150 lovų. Didžioji salos žemių dalis yra privačios nuosavybės, todėl kempingai čia draudžiami.

Vienintelė salyną aptarnaujanti oro linijų bendrovė yra „Air Chathams“, kuri vykdo vos keletą skrydžių per savaitę tarp Čatamo salos ir vietos gyventojų vadinamos „žemyninės dalies“.

wikimedia.org/Čatamo sala
wikimedia.org/Čatamo sala

Paprastai turizmo sezonas trunka maždaug nuo lapkričio iki kovo, kadangi šiais mėnesiais pietų pusrutulyje yra vasara. Bet dabar visos apgyvendinimo saloje vietos yra rezervuotos iki 2021 m. birželio. Net Jackie Gurden, gyvenanti Naujosios Zelandijos Šiaurės saloje, nėra tikra, ar kitą kartą čia apsilankiusi turės kur apsistoti.

Anksčiau dauguma Čatamo salyno lankytojų buvo vyresnio amžiaus keliautojai, ieškantys ramios vietos. Kainos čia irgi nėra mažos, kadangi viską reikia gabentis iš žemyninės Naujosios Zelandijos dalies.

Į salą lankytojus traukia nuostabus, „žmogaus menkai paliestas“ kraštovaizdis. Tiek Pit, tiek ir Čatamo salose taip pat gyvena vieni rečiausių paukščių pasaulyje, be to, čia yra didelė – ir žavinga – ruonių kolonija.

Šiais metais salos gavo Naujosios Zelandijos vyriausybės dotaciją, skirtą infrastruktūros projektams, pavyzdžiui, viešosioms tualeto patalpoms atnaujinti ir oro uosto rekonstrukcijai.

Tam tikru požiūriu turizmo pakilimas saloms, kur dauguma gyventojų dirba žemės ūkio ar žuvininkystės pramonėje, yra teigiamas dalykas, o kadangi saloje nėra vidurinės mokyklos, vaikai į žemyninę Naujosios Zelandijos dalį turi važinėti dar paauglystėje.

„Norint sukurti darbo vietas jaunimui, reikia auginti turizmą. Jaunieji salos gyventojai iš tikrųjų gali turėti ateitį saloje“, – pasakoja Jackie Gurden.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius