-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poilsiautojai pasipiktinę: ekologinis mokestis Neringoje išaugo, o šiukšlės rėžia akį

„Priminkit, kodėl tas įvažiavimo į Neringą ekologinis mokestis dvigubėjo? Europinė „EuroVelo“ dviračių trasa labai pasiilgo Neringos komunalininkų dėmesio, šiukšlynai lipa iš dėžių visose sustojimo aikštelėse. Ne kažin ką“, – socialiniuose tinkluose skelbia Kuršių nerijoje besiilsinti vilnietė. Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė sako, jog atliekų tvarkymui Neringa skiria itin didelį dėmesį, tačiau pasitaiko visko. Neringos meras Darius Jasaitis sako, jog daug kur pasaulyje nacionaliniuose parkuose apskritai nėra šiukšliadėžių ir poilsiautojai būdami sąmoningi šiukšles išmeta miestuose.
Poilsiautojai pasipiktinę šiukšlėmis dviračių trasoje Neringoje.
Poilsiautojai pasipiktinę šiukšlėmis dviračių trasoje Neringoje. / Jūratės Damulytės nuotr.

Lietuvos perlu vadinamame kampelyje besiilsinti moteris svarstė, jog jei Neringos savivaldybė mokestį padvigubino, gal galėtų ir šiukšlių surinkimo dažnį dvigubinti.

Šiemet lengvajam automobiliui sezono įkarštyje vadinamasis ekologinis mokestis atsieina 30 eurų.

Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė Aušra Feser sako, jog pradėjus dirbti naujai ekologei atliekų tvarkymui skiriamas itin didelis dėmesys.

„Šiaip šiemet mes labai labai pasitvarkėm. Turėjom didžiulę problemą. Miestuose žmonės nešdavo bet ką – baldus, buitinę techniką, stovėdavo krūvos. Dabar tikrai labai sumažėję, čia pavieniai atvejai, bet, suprantu, jie rėžia akį. Visko yra. Savanoriai būna iš pliažo ir statines velka. Yra šiukšlių, bet nėra problema, apie kurią galėtume kalbėti. Ir komunalininkai dirba, ir speciali įmonė, kuri išveža šiukšles. Prieš mane štai dabar stovi konteinerių plovimo mašina. Pavienių atvejų tikrai visada būna. Palyginus su tuo, kas buvo, esam stipriai susitvarkę“, – kalbėjo vadovė.

Anot moters, dviračių trasoje komunalininkai nesilanko kiekvieną dieną, tačiau ši vieta taip pat valoma ir nėra pamiršta.

„Aišku, surinks, bet negali lakstyt ir žiūrėt, ar kas išmetė kokias šiukšles... Suprantu, kad dėmesys Kuršių nerijai yra sustiprintas“, – sako A.Feser.

Neringos meras Darius Jasaitis 15min sakė iš patirties pastebėjęs, jog daug pasaulyje nacionaliniuose parkuose apskritai nebūna šiukšlių konteinerių, o poilsiautojai atliekas vežasi su savimi į miestus.

„Neįmanoma sutvarkyt tų srautų... Komunalininkai turi, ko gero, naktį važiuoti, nes dviračių trasoje pilna dviratininkų jau šeštą ryto. Pyksta matydami darbuotojus, nes takas siauras. Nacionaliniuose parkuose daug kur nėra šiukšlinių. Žmonės protingi, jei važiuoja su dviračiu ir vežasi pilnus pakus sausainių, gėrimo buteliuką, tai tuščią butelį, popierėlį iki miesto nesudaro problemos nusivežti. Man keista...

Bandau suvokti, kuri čia ta vieta tokia prišiukšlinta. Gali būti, kad tai prie Vecekrugo kopos, kur stoja dviračiai. Tikrai pasistengsim sutvarkyt, – kalbėjo meras. – Antras dalykas, kas atsitiko. Iš konteinerių, kur pirkom prieš aštuonerius metus, vietinės varnos išmoko viską ištraukti. Jos nemokėjo, kai nupirkom. Varnos net kai trečdalis užpildyta, išmoko ištraukt. Esame nusimatę pirkt uždaromus konteinerius, nes prisitaiko prie krašto protingi paukščiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius