Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip kalbėtis su skiepų skeptikais? Kur neveikia faktai, gali žaisti emocija

Skaičiuojama, kad dėl skiepų vien 2010–2015 m. buvo išgelbėta per 10 mln. gyvybių. Tačiau mirties prevencija skeptiškai skiepus vertinančių žmonių neįtikina. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) delsimą skiepytis 2019 m. įvardijo viena didžiausių grėsmių žmonijos sveikatai.
Nepasitikėjimas vakcinomis kelia grėsmę
Nepasitikėjimas vakcinomis laikomas grėsme / 15min nuotr.

Lietuva – ne išimtis. Praėjusių metų gruodį feisbuke sparčiai plito interviu rinkinys su skiepų komplikacijas patyrusių vaikų tėvais, pavadintas „Po skiepo“. Vaizdo įrašas „Youtube“ peržiūrėtas beveik 40 tūkst. kartų. Nukentėjusieji aiškina neskiepysią savo atžalų ateityje ir ragina taip elgtis kitus.

15min nuotr./Dunningo-Krugerio efektas
15min nuotr./Dunningo-Krugerio efektas

Socialiniuose tinkluose taip pat apstu uždarų grupių, kuriose skatinama vengti skiepų, dalinamasi informacija apie vakcinų žalą. Skiepų skeptikai – organizuoti, turi užnugarį Seime. Konferencijas vakcinų skeptikams organizuoti padeda valdančiajai daugumai priklausantis „valstietis“ Dainius Kepenis.

Tačiau smerkti dėl savo atžalų gerovės besirūpinančių tėvų – nevalia. Anot Vytauto Usonio, habilituoto medicinos mokslų daktaro, visą karjerą skyrusio vaikų sveikatos klausimams, pagrindinė problema – informacijos trūkumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius