Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologas Saulius Šiliauskas: Lietuvoje Europos Parlamento rinkimuose nepasitvirtino ES tendencijos

Klaipėdos universiteto Politologijos katedros vedėjas Saulius Šiliauskas, vertindamas sekmadienį įvykusius rinkimus į Europos Parlamentą (EP) teigė, kad daugelyje Europos Sąjungos šalių laimėjo tos partijos, kurios yra gana skeptiškai nusiteikusios prieš ES. 
Rinkimai Kaune
Rinkimai Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vis dėlto, pasak politologo, Lietuvoje ši tendencija nepasitvirtino.

„Daugelyje ES šalių laimėjo partijos, kurios yra nusistačiusios, jeigu taip galima pasakyti, euroskeptiškai dėl pačios ES raidos. Tiesa, rinkimų rezultatai Lietuvoje šios tendencijos nepatvirtino. Pati euroskeptiškiausia partija – Tautininkų sąjunga – nesulaukė rinkėjų palankumo, kad galėtų išsiųsti bent vieną savo atstovą“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė S.Šiliauskas.

Aktyvumas didesnis, nei galėjo būti

EP rinkimuose Lietuvoje dalyvavusių rinkėjų skaičius, politologo nuomone, buvo didelis. Tai lėmė II prezidento rinkimų turas.

„Jei nebūtų buvę II prezidento rinkimų turo, tai mes ir nebūtume sulaukę tokio rinkėjų aktyvumo.  Būtų buvę galima tikėtis tokio aktyvumo kaip Latvijoje, kur jis siekė apie 30 proc., gal net mažiau“, – teigė pašnekovas.

S.Šiliauskas taip pat pastebi, kad ne visi rinkėjai atėję į II prezidento rinkimų turą, buvo suinteresuoti dalyvauti ir EP rinkimuose. Tai, pasak politologo, galima spręsti iš dvigubai didesnio sugadintų biuletenių kiekio nei Prezidento rinkimuose.

Pralaimėjo socialdemokratai

„Politinės partijos nėra pasklidusios, jų elektoratas nėra aiškus. Šių rinkimų pralaimėtojais galime vadinti Socialdemokratų partiją. Visos apklausos rodė didesnį jų atotrūkį nuo kitų politinių partijų, todėl buvo prognozuojama, kad ši partija turėtų gauti bent vienu mandatu daugiau nei kitos partijos. Jeigu bus patvirtinta, kad Liberalų sąjūdis gavo 2 vietas, ją bus galima laikyti kaip vis labiau įsitvirtinančia politine partija tarp liberalių pažiūrų elektorato“, – Europos Parlamento rinkimų rezultatus vertino politologas.

Politologo teigimu, šalies vidaus politikoje šie rinkimai į Europos Parlamentą buvo tarsi pasitikrinimas, ko politikams reiktų tikėtis savivaldos rinkimuose.

„Manau, kad šie rinkimai greitai pasimirš ir grįšime prie lietuviškųjų politikos realijų“, – sakė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius