Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytaus mero Jurgio Krasnicko pokalbio įrašo skandalas: ieškokite moters?

Politinę socialdemokrato Alytaus miesto mero Jurgio Krasnicko karjerą ir socialdemokratų reitingus griaunantis skandalingasis įrašas internete paviešintas po to, kai meras J.Krasnickas nesilaikė susitarimo su, kaip įtariama, įrašą dariusiais asmenimis – neatleisti iš pareigų Alytaus miesto teatro direktorės Lauros Radzevičiūtės.
Laura Radzevičiūtė ir Dalia Teišerskytė
Laura Radzevičiūtė ir Dalia Teišerskytė / Gabijos Labutytės nuotr.

Priežasčių kerštui buvo

Iš Alytaus teatro direktorės pareigų už grubius darbo drausmės pažeidimus atleista buvusi Seimo nario “darbiečio” Kęstučio Daukšio patarėja Laura Radzevičiūtė turėjo ir tebeturi priežasčių nekęsti dabartinio Alytaus mero socialdemokrato J.Krasnicko, įsūdžiusio jai tarnybinį drausmės pažeidimą ir skyrusį nuobaudą – atleidimą iš darbo.

Moteris tokį sprendimą apskundė teismui, o atleidimo iš pareigų dieną susirgo ir serga iki šiol.

L.Radzevičiūtė: nuolat jutau J.Krasnicko ir jo aplinkos spaudimą

L.Radzevičiūtės konfliktai su savivaldybės vadovais prasidėjo iš karto, vos ji pradėjo dirbti teatre. Moteris nepervedė savivaldybės skirtų pinigų šilumą tiekiančiai “Litesko”, nepasirašė įstaigos įsiskolinimo vekselio, todėl teatras buvo paduotas į teismą. Bylinėjimasis dar vyksta, o savivaldybės tarybos skirtus pinigus šilumos įsiskolinimui padengti teatro direktorė grąžino atgal į biudžetą kaip nepanaudotus.

L.Radzevičiūtė 15min.lt žurnalistei teigė, jog nuolat jautė mero J.Krasnicko ir jo aplinkos spaudimą.

Vos pradėjusi dirbti, L.Radzevičiūtė atleido nemažą dalį teatro darbuotojų, dėl to turėjo teisminių ginčų, vėliau ne konkurso būdu pasiskyrė savo pavaduotoją, nederindama to su savivaldybe ir jos vadovais.

Pati L.Radzevičiūtė 15min.lt žurnalistei teigė, jog nuolat jautė mero J.Krasnicko ir jo aplinkos spaudimą.

„Jie mane tiesiogiai vertė pažeidinėti įstatymus. Kai nepasirašiau vekselio, apie kurio buvimą net nežinojau, man pasakė, kad tokios „saviveiklos“ nepakęs. Vėliau visokiais būdais bandė į mano pavaduotojus prastumti savivaldybės tarybos narį ir Seimo nario Juliaus Sabatausko padėjėją, socialdemokratą Edmundą Čečėtą. Kai jo nepaskyriau – jau prasidėjo tiesioginis teroras”, – pasakojo buvusi Alytaus miesto teatro vadovė L.Radzevičiūtė.

Nuotr. iš „YouTube“/Jurgis Krasnickas
Nuotr. iš „YouTube“/Jurgis Krasnickas

Užtarėjai – mero atsistatydinimo reikalaujantys politikai

Savivaldybei nepatiko į politikų nustatytą tvarką spjovusi viešnia iš sostinės: direktorė gavo drausmines nuobaudas, L.Radzevičiūtei buvo surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai, o galiausiai – 2014 m. gruodžio 22 dieną Alytaus miesto teatro direktorė atleista iš pareigų. Tą pačią dieną teatralė susirgo ir serga iki šiol.

Prieš L.Radzevičiūtės atleidimą iš pareigų balsavo visa partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija – Gintaras Šurkus, Jonas Balčius, Rimvydas Anusauskas, tuomet liberalų frakcijai priklausęs Gediminas Daukšys, nepriklausoma tarybos narė Irena Sedleckaitė. Tai yra, visi tie, kurie trečiadienį viešai pareikalavo Jurgio Krasnicko atsistatydinimo iki Vasario 16-osios dienos.

Balsuojant dėl L.Radzevičiūtės atleidimo susilaikė Darbo partijos atstovės Alytaus miesto taryboje Danguolė Juozapavičienė ir Rima Mitkienė.

L.Radzevičiūtė daug žino, bet nenori kalbėti

Ar tai mero J.Krasnicko nemalonę užsitraukusi Alytaus miesto teatro direktorė L.Radzevičiūtė slapta įrašinėjo pokalbius su politiku, o vėliau kažkas iš moteriai artimų politikų tokius įrašus panaudojo rinkiminės kampanijos „juodosioms technologijoms“? Paklausta apie tai, moteris šito nei patvirtina, nei paneigia.

Tačiau neišsigina žinanti apie įrašą ir jo atsiradimo aplinkybes daugiau nei išgirdo visuomenė mero keiksmų lavinoje. Paprašyta papasakoti, sako, kad dar ne laikas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Č.Daugėla
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Č.Daugėla

Alytuje plačiai aptarinėjama artima L.Radzevičiūtės draugystė su buvusiu Alytaus miesto meru ir dabartiniu partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatu į Alytaus miesto tarybą Česlovu Daugėla.

Ginčuose su savivaldybe L.Radzevičiūtė galėdavo pasikliauti ir Seimo nario, Darbo partijos vicepirmininko Kęstučio Daukšio pagalba. Iki atvykdama į Alytų, L.Radzevičiūtė dirbo šio politiko padėjėja Seime.

G.Šurkus: meras pats prisidirbo

Neblogai šio įrašo atsiradimo ir paviešinimo istoriją žino ir Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys, partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas G.Šurkus.

15min.lt turimais duomenimis, būtent G.Šurkus iš karto po L.Radzevičiūtės atleidimo apsilankė pas Alytaus merą J.Krasnicką ir nedviprasmiškai perspėjo, kad bus negerai.

Gintaras Šurkus
Gintaras Šurkus

„Aš buvau pas jį, kalbėjausi ir sakiau, kad jis yra prisišnekėjęs ir prisidirbęs nesąmonių, ir kad tas nesąmones reikia neutralizuoti. Pasakiau, kad pagal informaciją, kurią aš turiu, tai tu (meras J.Krasnickas, – aut.past.) privalėtum imtis tam tikrų veiksmų“, – paklaustas, ar jis buvo tas asmuo, kuris įspėjo J.Krasnicką dėl rengiamos provokacijos prieš jį, 15min.lt žurnalistei sakė Alytaus „tvarkiečių“ lyderis savivaldybės taryboje.

Jūs man ne prokurorė, todėl aš jums neatsakysiu. Neklauskite, aš nenoriu nei jums meluoti, nei jūsų kvailinti, todėl sakau, kad neatsakysi.

Paprašytas paviešinti tuomet turėtą informaciją dabar, G.Šurkus sakė: „Aš tik žinojau, kad jis elgėsi ne taip, kaip reikalinga merui. Ir jis atnešė tą informaciją žmonėms, kurie yra suinteresuoti pastatyti jį į vietą, ant lėkštutės „kompromatą“. Nesufabrikavo, o jis pats savo kalbom jiems tą atnešė“.

G.Šurkus nenori meluoti, todėl tyli

Patikslinus, ar „į vietą meras pastatyti“ ir kam prireikė po to, kai jis nesilaikė susitarimo neatleisti Alytaus miesto teatro vadovės, G.Šurkus to nepaneigė. Tačiau įvardinti pavardžių, kas buvo tuo suinteresuotas, – nenorėjo.

„Jūs man ne prokurorė, todėl aš jums neatsakysiu. Neklauskite, aš nenoriu nei jums meluoti, nei jūsų kvailinti, todėl sakau, kad neatsakysiu“, – paklaustas, ar kažkas iš L.Radzevičiūtės užtarėjų politikų paprašė pagalbos, sakė G.Šurkus.

„Jei mums tarybos posėdyje ateina jauna aktorė ir padainuoja libretą iš rytdienos miesto teatro premjerinio spektaklio, kuris buvo tikras anšlagas ir kurį perka šiandien didžiosios Lietuvos scenos, ir po to padainavimo pirmas darbotvarkės klausimas yra teatro direktorei skiriamas papeikimas, tai leiskite paklausti, kur čia žmogiškumas? O žinote, kad antrą drausminę nuobaudą – atleidimą, taryba skyrė Advento laikotarpiu?“ – emocingai teatro vadovę gynė G.Šurkus.

Skandalingo pokalbio priežastis – garsi byla?

Tik ar tikrai vien tik Alytaus miesto teatro direktorės atleidimas buvo tas susitarimas, kurio Alytaus meras Jurgis Krasnickas nesilaikė su neįvardijamais pašnekovais, kalbėdamas apie „py*dinamus milijonus“ iš valstybės?

Neseniai Vyriausioji rinkimų komisija panaikino net keturių Alytaus kandidatų į miesto savivaldybės tarybą neliečiamybę ir leido bylą dėl Alytaus stadiono rekonstrukcijos ir jo metu iššvaistytų beveik 0,5 mln. tuometinių litų (apie 150 tūkst. eurų) nagrinėjančiai teisminei institucijai tęsti teisminį procesą kandidatų politikų atžvilgiu.

Tarp netekusių politinio imuniteto – partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąraše esantis buvęs tuometinis Alytaus miesto meras socialdemokratas Č.Daugėla, konservatorių sąrašo lyderis ir kandidatas į Alytaus mero postą Dobilas Kurtinaitis, šiame sąraše kandidatuojanti buvusi Alytaus miesto vicemerė Rima Rakauskienė, tuometinis Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Čereškevičius.

Visi įvardinti kandidatai dalyvauja Alytaus sporto ir rekreacijos centro stadiono byloje, kuri po ikiteisminio tyrimo, pradėto 2010 m., teisme nagrinėjama nuo 2011 m.

LFF nutor./Žiūrovai Alytaus stadione
LFF nutor./Žiūrovai Alytaus stadione

Iki rinkimų byla turėtų pajudėti – vasarį suplanuoti septyni posėdžiai. Č.Daugėlai siūloma 4-eri, G. Čereškevičiui ir D. Kurtinaičiui – daugiau nei treji, o Rimai Rakauskienei – dveji metai nelaisvės. Minėtoje byloje kaltinimai pareikšti net 14 teisiamųjų.

Po tuometinio mero Č.Daugėlos sulaikymo  naujojo mero socialdemokrato Felikso Džiauto vadovaujama Alytaus miesto savivaldybės taryba buvo pareiškusi civilinį ieškinį beveik 0,5 mln. litų sumai, kuri turėtų būti išieškoma iš teisiamųjų šioje byloje.

Tačiau po to, kai Alytaus miesto savivaldybės taryba nuvertė F.Džiautą ir į mero postą atėjo socialdemokratas Jurgis Krasnickas, Alytaus miesto savivaldybė, prokurorų ir Specialiųjų tyrimų tarybos agentų nuostabai, civilinio ieškinio atsisakė. Tai leido teisiamiesiems išvengti turimo jų turto arešto. Kai kurie jų savo turtus jau perrašė giminaičiams, verslo partneriams.

Pasak šaltinių, gali būti, kad skandalingajame įraše, kuris pilnas J.Krasnicko keiksmažodžių, užfiksuota būtent šio sandorio – atsiimti ieškinį prieš teisiamus gerus bičiulius ir kolegas.

Kas ir kodėl, svarbiausia – už kiek paprašė tuomet naujojo mero J.Krasnicko užtarimo teisiamiems politikams? Atsakymo į šiuos klausimus 15min.lt iš Alytaus miesto savivaldybės ir mero Jurgio Krasnicko negavo.

Redakcijos šaltinių teigimu, atsakymus į šiuos klausimus meras J.Krasnickas pasakė praėjusį pirmadienį vykusiame Lietuvos socialdemokratų partijos valdybos posėdyje. 15min.lt šaltinių socialdemokratų partijos vadovybėje, atvykęs į partinį teismą Alytaus meras išklojo ne tik tai, su kuo ir apie kokius milijonus jis kalbėjo įraše.

J.Krasnickas atskleidė ir pavardes bei priežastis, kas buvo suinteresuotas jo skandalu. Tarp paminėtųjų – parlamentaro K.Daukšio, Č.Daugėlos, G.Šurkaus ir į Alytaus miesto merus su visuomeniniu komitetu „Alytaus piliečiai“ kandidatuojančio buvusio policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus pavardės. Įrodymus, kad buvo minimos šios pavardės, redakcija turi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius