-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai slidininkams: kaip sumažinti traumų tikimybę

Jau ne vienerius metus Lietuvoje sparčiai daugėja kalnų slidinėjimo entuziastų. Atostogos ant slidžių populiarėja dėl galimybės praleisti laiką aktyviai, gryname ore ir visiškai atsijungti nuo darbų. O kur dar puiki proga slidinėjimą suderinti su linksma draugų kompanija ar šeima?
Kalnų slidinėjimas
Kalnų slidinėjimas / 123RF.com iliustr.

Siųskite įspūdžius iš slidinėjimo kurortų slides@15min.lt ir laimėkite kvietimus į Liepkalnį (taisyklės).

Vis dėlto reabilitologas Vytenis Trumpickas įspėja: „Kad įspūdžiai iš kalnų būtų tik malonūs, būtinas fizinis pasirengimas. Antraip yra gana didelė traumų tikimybė“. Lietuvos sporto universitetas (LSU) kartu su keliones į slidinėjimo kurortus rengiančiu tarptautiniu kelionių organizatoriumi „Tez Tour“ sukūrė 10-ies mokomųjų filmų ciklą, pagal kurį slidžių aistruoliai gali tinkamai pasiruošti atostogoms kalnuose. Pirmajame 5 minučių trukmės filme kalbinami LSU specialistai bei pateikti pratimai, kaip stiprinti kūną sporto klube arba namuose.

VIDEO: Eksperto patarimai slidininkams

Slidinėjant kūnas patiria maksimalų fizinį krūvį.O jei į kalnus vykstama pirmą kartą, dar prisideda ir nemokėjimas čiuožti bei savo galimybių ribų nežinojimas. Net jei slidėmis ar snieglente čiuožinėjama jau nebe pirmus metus, tačiau kalnams fiziškai nepasiruošiama, organizmas dėldidžiulio krūviopatiria fizinį stresą. „Ir tuomet atostogų įspūdžius papildo tokie potyriai kaip smarkus rytinis raumenų skausmas ir nesugebėjimas išlipti iš lovos, deginimui prilygstantys raumenų skausmai slidinėjant ar greitas nuovargis“, - pasakojo LSU doc. dr. Nerijus Masiulis.

„Kuo silpnesni raumenys, tuo didesnis krūvis tenka sąnariams, sausgyslėms – atsiranda rizika jas patempti ar net nutraukti. Kai raumenys nelaiko, padidėja kaulų lūžių tikimybė, mat žmogus neturi jėgų pristabdyti kritimo iš didesnio aukščio ar kūnui ypač nenatūralios padėties. Slidinėjant gebėti kontroliuoti savo kūną raumenų dėka – labai svarbu“, - sakė ir pats apie 20 metų slidinėjantis reabilitologas V. Trumpickas.

Kad slidinėjimas tarp poilsiautojų iš Lietuvos tampa itin paklausia pramoga, kuriai ruoštis būtina iš anksto, rodo ir „Tez Tour“ pardavimų statistika. „Jau vien per išankstinius žiemos sezono pardavimus, kurie vyko vasarą, pardavėme apie 60 proc. visų mūsų suformuotų ateinančios žiemos slidinėjimo kelionių“, - sakė „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Paklausiausia slidinėjimo kryptis išlieka Austrija. Vis dėlto šiemet smarkiai padaugėjo norinčiųjų išmėginti ir Italijos Alpes – dažniausiai lietuviai keliauja į Livinjo kurortą.

Slidininkų blog'o konkursas
Slidininkų blog'o konkursas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius