Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 09 /12:19

„Formulė 1“ Japonijoje: lietus nutraukė lenktynes 2 val., M.Verstappenas anksčiau laiko paskelbtas čempionu

Maxas Verstappenas jau Japonijoje, likus dar keturiems etapams, galėjo tapti F1 2022 m. čempionu. Bet turėjo pelnyti 8 tšk. daugiau, nei jo artimiausias konkurentas Charlesas Leclercas. Nors lenktynes sutrumpino lietus, tai nesutrukdė olandui iš anksto užsitikrinti čempionato nugalėtojo titulo. Tiesa, lieka neaišku, kodėl FIA nugalėtojui skyrė visus 25, o ne 19 taškų, kaip priklauso už tik pusę nuvažiuotos trasos. Atitinkamai daugiau taškų gavo ir kiti dešimtuko lenktynininkai, nors nuvažiavo tik 28 ratus vietoje 53.
Maxo Verstappeno trumfas Japonijos GP
Maxo Verstappeno trumfas Japonijos GP / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl to kiek sutriko ir „Red Bull“ komanda, po finišo dar kartą perskaičiavusi taškus. Vis dėlto ir patys organizatoriai pranešė, kad lenktynių „atnaujinimas“ leido skirti visus taškus.

Maxas privalėjo laimėti lenktynes Suzukoje, o Charlesas turėjo užimti ne aukštesnę nei trečią vietą. Taip ir nutiko, nes už išvažiavimą iš trasos paskutiniame rate monakietis gavo 5 sekundžių nuobaudą.

Maloniai nustebino aukštoje P6 finišavęs S.Vettelis. Čempionato įskaita dabar atrodo taip:

Sugrįžęs lietus jau po pirmojo rato iš esmės nutraukė lenktynes: daugybė paslydimų šlapioje trasoje, C.Sainzo avarija ir A.Albono variklio gedimas – tokios svarbiausios naujienos. O po to dvi valandas žiūrovai turėjo tiesiog išbraukti iš savo gyvenimo, nes jų metu lenktynės nevyko.

Lenktynių eiga

Naujausi įvykiai – aukščiau

Finišas. Užtikrinta M.Verstappeno pergalė! Antros ir trečios vietos likimas paaiškėjo po teisėjų sprendimo – Charlesui skirta 5 sek. bauda.

Paskutinis ratas. Didelė Ch.Leclerco klaida. Jis išvažiavo iš trasos. Ir nors išsaugojo P2 poziciją, panašu, kad sulauks teisėjų nuobaudos.

Likus 13 min. Labai graži dvikova tarp E.Ocono (Alpine) ir L.Hamiltono (Mercedes). Bet Estebanas puikiai ginasi.

Įdomu, kad S.Perezas (P3) vejasi Ch.Leclercą, lieka mažiau nei 1,5 s.

Likus 24 min. M.Verstappenas atsiplėšęs nuo Ch.Leclerco beveik 8 s. G.Russelas buvo užstrigęs už lėtesnių pilotų, bet pagaliau lenkia Y.Tsunodą.

Likus 30 min. po daugybės lenkimų, visiems pilotams jau pasikeitus padangas žaliomis:

Likus 35 min. beveik visi pilotai stoja keisti padangų žaliomis. Alonso, Schumacheris, Zhou ir Ricciardo nusprendžia tęsti lenktynes mėlynomis padangomis, skirtomis lietui. Tačiau neilgam.

Likus 40 min. saugos automobilis pasitraukė, S.Vettelis stoja keisti mėlynų padangų greitesnėmis tarpinėmis žaliomis. Tą patį daro ir N.Latifi. Tarp jų įvyko nežymus incidentas.

K.Magnussenas net ir tokiomis sąlygomis aplenkė L.Strollą.

Likus 50 min. Lenktynės atnaujinamos, startas iš eigos paskui saugos automobilį.

Likus valandai. Pilotai turėtų grįžti į trasą paskui saugos automobilį po 10 min.

Iki lenktynių pabaigos (tam skirtas 3 val. limitas) lieka viena valanda. Nieko nevyksta, žiūrovai „grožisi“ saugos automobiliu, bandančiu šlapią trasą.

Akivaizdu, kad nugalėtojai, net jei lenktynės bus pratęstos, negaus visų taškų, nes įveiks tik dalį trasos. Tik klausimas, kurią dalį: 25 proc. ar 50 proc.? Toks scenarijus visai nepalankus Maxui Verstappenui, norinčiam jau dabar užsitikrinti čempiono vardą.

3/53. Pilotams jau susėdus į automobilius, teisėjai praneša, kad lenktynių atnaujinimo procedūra nutraukiama. Dar 10 minučių nežinios.

Teisėjai dar praneša, kad nagrinės epizodą kai po starto chaoso kilus avarijoms keltuvas į trasą išvažiavo prieš P.Gasly bolidą.

Jei Singapūre lenktynės buvo nukeltos valandai ir viskas buvo aišku, tai toks scenarijus kol kas labiau primena pernykštę Spa lietaus tragikomediją, kai lietus ir organizatoriai iš esmės pasityčiojo iš žiūrovų.

3/53. Teisėjai praneša, kad lenktynės bus atnaujintos, startuojant paskui saugos automobilį (Rolling start procedure). Tokiu režimu reikės apvažiuoti daugiau nei vieną ratą. Lenktynininkai PRIVALO naudoti mėlynas lietaus padangas.

3/53. Raudona vėliava. Lenktynės stabdomos dėl lietaus. Kol kas rikiuotė tokia: Verstappenas, Leclercas, Perezas, Oconas, Hamiltonas, Alonso, Russelas, Ricciardo, Tsunoda, Schumacheris, Strollas, Magnussenas, Norrisas, Bottas, Latifi, Vettelis, Zhou, Gasly.

Pasitraukė Albonas, Sainzas.

1/53. Startas. Atrodė, kad Ch.Leclercas startavo geriau ir jau aplenks M.Verstappeną. Bet olandas išlaikė šaltą protą ir jau kitame posūkyje atsigriebė, lenkdamas išore. Kitas „Red Bull“ pilotas S.Perezas aplenkė C.Sainzą. L.Strollas iš P18 šoktelėjo į P11.

Vis dėlto jau pirmajame rate dėl lietaus – daugybė incidentų. Lenktynės baigtos Carlosui Sainzui! Apsisuko A.Albonas, G.Zhou, P.Gasly, S.Vettelis. SAUGOS AUTOMOBILIS TRASOJE jau pirmajame rate. Labai blogas matomumas. Panašu, kad reikės rimtesnių mėlynų padangų, jas renkasi P.Gasly.

Trasa prieš startą – šlapia. Lyti pradėjo likus valandai iki starto. Lenktynių eigoje krituliai gali suintensyvėti. Todėl sportininkai renkasi lietaus padangas. Startuoja žaliomis tarpinėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius