Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Platu25“ jachtos toliau varžosi Trakuose: lenktynių trasoje netrūksta gūsingo vėjo

Šeštadienio popietę Trakuose vėl kilo jachtų burės – 16 komandų susirungė „Platu25“ taurėje, šįkart – jau trečiame regatos etape.
Trakų ežerą nuspalvino regatos „Platu25 taurė“ burės: III etapas
Trakų ežerą nuspalvino regatos „Platu25 taurė“ burės: III etapas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Varžybinį buriuotojų nusiteikimą stiprino ir gūsingas vėjas – jo Galvės ežere tikrai netrūko. Tačiau kuo vėjo daugiau, tuo ir lenktynės azartiškesnės, sportininkams teko pademonstruoti savo profesionalumą ir įgūdžius plaukiant sudėtingesnėmis sąlygomis.

„Kova bus įtempta, turėtų aiškiai matysis, kurios komandos nariai buriuoja meistriškiau, kurie – fiziškai stipresni, kurių ištvermė didesnė. Techniškai visi trys „Platu25“ etapai beveik identiški, tačiau šįkart gana intensyvus vėjas pareikalaus daugiau pastangų“, – dar prieš startą sakė vienas iš regatos organizatorių, „Gero vėjo klubo“ atstovas, buriuotojas Mindaugas Zabulis. Jis regatoje plaukia su „Itella TV3“ komanda (kap. Juozas Gordevičius).

Pasak M.Zabulio, kadangi buriavimo sportas – komandinis, regatoje rezultatą labiausiai lemia ne tik sportininkų patirtis ir įgūdžiai, bet ir bendras susitelkimas. Jachtoje visi įgulos nariai turi dirbti komandoje, kiekvienas žinoti savo funkcijas – kiekvienas veiksmas sukelia grandininę reakciją.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Trakų ežerą nuspalvino regatos „Platu25 taurė“ burės: III etapas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Trakų ežerą nuspalvino regatos „Platu25 taurė“ burės: III etapas

„Esant dideliam vėjui, atsiranda didelė jėga. Ir jei neturi patirties, kaip tokiose situacijose reaguoti – varžytis sunku. Buriavimas reikalauja daug fizinės jėgos, judesio, ištvermės, reikia daug dirbti“, – patikino jis.

„Platu25“ taurės regatą jis vadina itin dinamiška: čia daug plaukimų, į viską reaguoti viską reikia greit, tiksliai – jokios klaidos negalimos. O jei jų ir pasitaiko – tai brangiai kainuoja, vėl išlyginti rezultatą tampa ne taip paprasta.

„Regatoje tikslas – padaryti kuo daugiau plaukimų. Todėl kuo daugiau vėjo, tuo greičiau pavyksta suplaukti ir vėl startuoti iš naujo. Antrame taurės etape turėjome nemažą vėją – plaukimų buvo tiek daug, kiek įprastai net nebūna. Lenktynės prilygo gerai treniruotei sporto salėje – visi išsikrovėme, daug dirbome ir į krantą išlipome labai pavargę“, – sakė M.Zabulis.

Šioje sportinių kreiserinių jachtų regatoje iš 16 dalyvių greičiausia buvo „White Whale“ įgula, antra liko „Bestijos“ komanda, o trečia – „Pandora“.

„Platu25“ jachtų klasė yra masiškiausia Lietuvoje – ją vienija net 19 laivų. Visos jachtos yra identiškos (monotipai), todėl suteikia galimybę atsiskleisti buriuotojų meistriškumui. Ši klasė yra pripažinta svarbiausios ir pagrindinės pasaulio buriuotojus vienijančios organizacijos „World Sailing“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Trakų ežerą nuspalvino regatos „Platu25 taurė“ burės: III etapas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Trakų ežerą nuspalvino regatos „Platu25 taurė“ burės: III etapas

Pirmasis taurės etapas vyko kartu su sezono atidarymu balandžio 20-ąją, prieš pat Velykų savaitgalį, antrasis – gegužės 4 dieną.

„Sezonas jau įpusėjo, dalyviai taip pat jau labiau pasiruošę nei pirmame etape po žiemos. Apskritai, šis etapas gerokai brandesnis – jau ir azarto daugiau, jau rezultatai aiškesni, visi žino, ko gali tikėtis iš savęs pačių, iš konkurentų, atsiranda kova tarp finalinio trejeto, penketo – daug įdomiau varžytis“, – kalbėjo M.Zabulis.

Buriuotojų dar laukia du etapai: rugsėjo 28-ąją ir finalinis – spalio 5-ąją. Pastarasis, taip vadinamas „Medal Race“, itin svarbus ir lemiamas – jame komandos rezultatai bus dvigubinami, todėl regatų lyderių sąrašas dar gali pasikeisti.

Bendra regatos įskaita po trijų plaukimų atrodo taip:

  1. Bestija (6 taškai)
  2. Pandora (7 taškai)
  3. Itella TV3 (12 taškų)
  4. Hakuna Matata (14 taškų)
  5. White Whale (19 taškų)
  6. ToRa – Hegelmann transporte (19 taškų)
  7. Šmėkla PBS (19 taškų)
  8. Matahambre (25 taškai)
  9. Brillamar (29 taškai)
  10. Wikiwiki (31 taškas)
  11. CIAO (31 taškas)
  12. Mistress (32 taškai)
  13. Yemaya (39 taškai)
  14. Whisper (40 taškų)
  15. Drama (44 taškai)
  16. MirguMarga (45 taškai)
  17. Simona (50 taškų)

Apie pirmus du „Platu25“ taurės etapus skaitykite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius