Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakuose vasaros sezono startą skelbia „Galvės taurė“: tarp buriuotojų – ir 7-mečiai, ir N.Nasvytis

Viena didžiausių buriavimo regatų Lietuvoje skelbia startą – penktadienį Trakuose prasidėjo visą savaitgalį truksiantis kasmetinis renginys „Galvės taurė 2019“. Tris dienas miesto gyventojus ir svečius džiuginanti šventė įtraukia ir patyrusius buriavimo grandus, ir mažuosius, dar neseniai vėją valdyti išmokusius vaikus – lenktynėse dalyvauja apie 70 laivų!
„Itella TV3“ komanda
„Itella TV3“ komanda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Labai džiaugiamės regatos startu, ji mums – ir simbolinė vasaros pradžia“, – sakė vienas iš regatos organizatorių, asociacijos „Gero vėjo klubas“ prezidentas Mantas Klimantavičius.

Gegužės 31–birželio 2 dienomis drauge su Vilniaus vaikų buriavimo mokykla ir Lietuvos olimpine komanda „LTeam“ organizuojama regata – vienas iš savaitgalį vykstančios Trakų miesto šventės renginių.

„Trakai, švarus, mėlynas vanduo, saulė šviečią... Ko daugiau norėti?“ – šypsodamasis sakė čia su „Platu-25“ klasės laivu dalyvaujantis buriuotojas Juozas Gordevičius. Per aštuonerius metus jis nėra praleidęs nei vieno šios regatos starto, o šįkart čia dalyvauja su „Itella TV3“ komanda, yra jos kapitonas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Gordevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Gordevičius

Įguloje – ir daugiau patyrusių buriuotojų, tarp jų – ir M.Klimantavičius, ir Mindaugas Zabulis, Sigitas Babilius, Aurelijus Katinas.

J.Gordevičius – ir vienas iš šios regatos organizatorių, drauge su M.Klimantavičiumi jiedu buvo pagrindiniai šio renginio sumanytojai, patikėję, kad Trakų Galvės ežere gali vykti grandiozinis sportinis renginys.

„Taip, regatos Trakuose vyksta jau labai seniai, tačiau „Galvės taurė“ buvo pirmoji sportinė regata, iki tol daugelis čia susirinkdavo labiau ne varžytis, o smagiai praleisti laisvalaikį, plaukimai buvo labiau mėgėjiški, šeimyniniai. O mes nusprendėme – reikia sportiškesnės regatos. Taip gimė „Galvės taurė“, – istoriją prisiminė M.Klimantavičius.

Kad toks renginys buvo reikalingas – akivaizdu. Kasmet regata tampa vis svarbesnė buriuotojų kalendoriuose, kasmet daugėja laivų, prisijungia dalyvių iš užsienio, didėja teisėjų kvalifikacija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Itella TV3“ komanda
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Itella TV3“ komanda

„Dabar buriavimo entuziastai savaitgalius planuojasi pagal „Galvės taurę“. Nors pirmoji palyginti su šia buvo visai kitokia: ji vyko tris savaitgalius, dalyviai buvo kiti, o dabar įtraukėme „Platu-25“ klasę, šiemet daug dėmesio skyrėme vaikų buriavimui“, – pasakojo J.Gordevičius.

Mažųjų buriavimas – vienas svarbiausių regatos akcentų, šiemet čia varžysis net 40 laivų, kuriuos valdys 7–15 metų vaikai. Jų integracija – siekis atkreipti dėmesį į įdomią, nors dar mažai atrastą jaunimo užimtumo veiklą, noras stiprinti vaikų buriavimo mokyklos veiklą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaunieji buriuotojai Jokūbas ir Davidas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaunieji buriuotojai Jokūbas ir Davidas

Vaikai lenktynėse susirungs šeštadienį, o nuo 11 val. bus galima ir kitiems jų bendraamžiams „pasimatuoti“ jachtą – čia laukiami visi, norintys iš arčiau susipažinti ir išbandyti šį sportą.

„Norime, kad Trakai būtų vaikų buriavimo meka“, – šypsodamasis sako M.Klimantavičius. Pasak jo, Trakai – ypač gera vieta pradėti vaikams buriuoti, čia esą ne tik dažnai tam tinkamas oras, bet ir daug įvairių šešėlių, salų, už kurių galima pasislėpti, nesunku pasiekti krantą reikalui esant.

Penktadienį prasidėjusios lenktynės skelbia ir oficialų šventės atidarymą, o šeštadienį nuo 11 val. čia su buriavimu galės susipažinti ir tie, kurie iki šiol apie šį sportą neturėjo jokių žinių – lenktynės bus garsiai komentuojamos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakuose prasideda regata „Galvės taurė 2019“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakuose prasideda regata „Galvės taurė 2019“

„Startas buriavime nėra toks, kaip bėgime ar automobilių lenktynėse, čia nėra įprastos starto linijos, laivai nuolat juda, todėl yra atskira procedūra. Kad būtų lengviau suprasti, turėsime komentatorių – norime, kad lenktynių eigą suprastų visi apsilankę šventėje“, – kalbėjo „Gero vėjo klubo“ prezidentas.

Jis džiaugiasi, kad buriavimas Lietuvoje apskritai tampa vis labiau matoma sporto šaka, sulaukia vis daugiau visuomenės dėmesio. Taip pat – tampa prieinamasis ir tiems, kurie anksčiau apie jachtas galėjo tik pasvajoti.

„Laivai jau nebėra tokie neįperkami, o ir žmonės atviresni. Visų labai laukiame „Gero vėjo klube“ – ir tų, kurie nori buriuoti, bet nedrįsta, bijo, kad neturi patirties. Buriavimas tuo ir žavi, kad juo užsiimti gali ir vaikai, ir labai brandaus amžiaus žmonės, buriuoti niekada nevėlu“, – 15min kalbėjo J.Gordevičius.

Didelę buriavimo patirtį turintis regatos organizatorius ir dalyvis buriavimą vadina puikiu „galvos išvėdinimu“ – esą laive gaudant vėją pasimiršta visi kasdieniai rūpesčiai, visos gyvenimiškos problemos tarsi išsitrina. Bent jau trumpam, tačiau į įprastus darbus po savaitgalio ant vandens jis tikina visuomet grįžtantis emociškai pailsėjęs.

„Lenktynėse veikia labai daug faktorių: čia svarbus ir oras, ir vėjo stiprumas, kryptis, turi nuolat mąstyti. O ir darbas yra komandinis – jachtoje esame penkiese ir nėra taip, kad tik kapitonas sprendžia, kas ir kada vysk, visi turi būti pasirengę kiekvieną sekundę priimti sprendimus“, – sakė J.Gordevičius.

Šių metų regatai jis turėjo ir kitokios pasiruošimo patirties – buriuotojas vos prieš kelias savaites grįžo iš Maljorkos, kur kartu su Mindaugu Saulėnu, Giedre Saulėne ir Titu Kecoriumi atstovavo Lietuvai Čempionų lygos regatoje su „Gero vėjo klubo“ komanda.

Tiesa, tuomet išskirtinio formato regatoje jiems sekėsi nelengvai – nepaisant to, kad į Ispaniją išvyko kiek kita įgula, nei buvo planuota, dėl suprastėjusios vieno iš narių sveikatos teko ieškoti naujų sprendimų.

„Maljorkoje labai aukštas sportinis lygis, o ir formatas netradicinis – plaukimai labai trumpi, taktiški. Nors toks formatas būtų labai tinkamas Trakams – čia vietos nedaug, todėl žiūrovams būtų labai geras matomumas. Dėl šios priežasties norisi tokį prijaukinti ir Lietuvoje“, – sakė J.Gordevičius.

Tačiau dabar „Galvės taurėje“ dalyvauja apie 70 įvairaus tipo jachtų, jos varžosi „Laser radial“, „Optimist“, RS Feva, RS Tera, ORC, VJ-DJ ir „Platu 25“ klasėse.

„Laivų skaičius didėja, patys laivai modernėja, kyla regatos sportiškumo lygis. Stiprėja ir teisėjų kompetencija, samdome ir teisėją iš Estijos. Jis – aukščiausio lygio profesionalas, teisėjavęs net olimpinėse žaidynėse. Dalyvauja 5 laivai iš Latvijos, todėl sakome, kad regata jau – Pabaltijo šalių“, – kalbėjo M.Klimantavičius.

Regatoje tarp dalyvių – ir pirmą sezoną dalyvaujanti „Mirgu Marga“ komanda, bet yra ir buriavimo asų, vienas tokių – pirmą kartą su „Platu-25“ laivu dalyvausiantis Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

„Galvės taurė 2019“ Trakuose prasideda penktadienį ir tęsis iki sekmadienio, birželio 2 dienos.

Visas naujienas apie buriavimą sekite projekto „Su vėju!“ puslapyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius