Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos futbolo TOP10: brangiausių žaidėjų dešimtuke atakuoja legionieriai

Lietuvos futbolo A lygoje pradėjo suktis lemiamas penktasis ratas – liko sužaisti po ketverias rungtynes, kurios nulems ne tik čempionų titulą, bet ir futbolininkų gerovę. Premijos už pergales ir titulą yra svarus paskatinimas, nors svarbiausias žaidėjų pajamas sudaro iš anksto sudaryti kontraktai. Nors šalies futbolo finansinėje sistemoje veikia daug subtilybių, 15min braižo daugiausiai uždirbančių A lygos žaidėjų paveikslą.
Brangiausių A lygos žaidėjų trejetas
Brangiausių A lygos žaidėjų trejetas / Donato Gvildžio koliažas

Aukso amžius A lygos žvaigždėms jau seniai praėjo.

Nors šis sezonas laikomas sėkmingiausiu stipriausioms šalies futbolo komandoms dėl Europos turnyruose praeitų etapų, net ir dabartiniai A lygos rinkos lyderiai su baltu pavydu turėtų prisiminti prieš gerą dešimtmetį po Lietuvos stadionus laksčiusius žaidėjus.

Vladimiro Romanovo valdytas „FBK Kaunas“ tų laikų stipriausiems žaidėjams – brazilui Rafaeliui Ledesmai ir senegaliečiui Pascaliui Mendy nepagailėdavo ir penkiaženklių sumų, jei tuometinius litus išreikštume eurais. Iki šiol kalbama, kad techniškajam R.Ledesmai buvo mokama po 15-20 tūkst. eurų per mėnesį.

Asmeninio archyvo nuotr./Rafaelis Ledesma
Asmeninio archyvo nuotr./Rafaelis Ledesma

Tačiau laikai keitėsi. Prieš kelerius metus Vilniaus „Žalgiriui“ atstovavo garsesni žaidėjai, bet nei Deividas Šemberas, nei buvęs Lenkijos rinktinės saugas Jakubas Wilkas neuždirbdavo daugiau nei po 5 tūkst. eurų per mėnesį.

Pastaraisiais metais piniginės vėl kiek papilnėjo. Praėjusį sezoną pats brangiausias „Žalgirio“ futbolininkas buvo Mahamane‘as Traore. 28-erių buvusio Malio rinktinės žaidėjas, anksčiau vilkėjęs Prancūzijos „Nice“ ir „Metz“ klubų marškinėlius, Vilniuje per mėnesį uždirbdavo po 10 tūkst. eurų, nors dėl traumų ir prastos sportinės formos per visą sezoną į aikštę išbėgo vos dešimtyje rungtynių.

fkzalgiris.lt nuotr./Mahamane Traore
fkzalgiris.lt nuotr./Mahamane Traore

Užtikrinta savivaldybių parama ir pajamos iš UEFA už ilgesnius žygius Europoje padėjo „Žalgiriui“ ir „Sūduvai“ įsigyti brangesnius legionierius.

Bet dviejų stipriausių šalies futbolo klubų sąskaitų lenktynėse nebūtinai pirmauja tie, kuriems geriau sekasi aikštėje.

Nors „Sūduva“ pernai išvertė „Žalgirį“ iš A lygos čempiono sosto ir turi pranašumą šių metų čempionato finiše, 15min žiniomis, čempionų ekipos futbolininkų atlyginimai yra mažesni už tuos, kuriuos žaidėjai gauna atstovaudami sostinės ekipai.

Svarbu pridurti, kad klubų žaidėjams siūlomų sąlygų principai yra skirtingi. Jei gaudami atlyginimą „Žalgirio“ futbolininkai visais buities reikalais turi pasirūpinti patys, „Sūduvos“ futbolininkų kasdienybe – būsto nuoma – rūpinasi klubo administracija. O tokiu atveju, visas atlyginimas keliauja tiesiai į futbolininkų sąskaitas.

Be to, ženklią „Sūduvos“ futbolininkų atlyginimų dalį sudaro premijos. Už sėkmingą pasirodymą pastaraisiais metais Europos taurių turnyruose suvalkiečiai kišenes papildydavo solidžiomis sumomis.

15min žiniomis, premijų dydis starto vienuoliktuko žaidėjui, priklausomai nuo įveikto taurių turnyro etapo ir varžovo pajėgumo svyruoja nuo 3 iki 10 tūkst. eurų. Už Lietuvos čempiono titulą metų pabaigoje galima tikėtis dar 10 tūkst. premijos, kurios tikslų dydį lemia futbolininko sužaistų rungtynių skaičius.

„Sūduva“ pergalės džiaugsmas
„Sūduva“ pergalės džiaugsmas

„Žalgirio“ premijos už komandos pasiekimus Europoje yra kuklesnės.

Didžiausią – virš 2 mln. eurų – biudžetą Lietuvoje turintis „Žalgirio“ klubas ir už titulą yra numatęs mažesnes premijas, o už pergales šalies čempionate futbolininkai nėra skatinami, skirtingai nei kitos tame pačiame LFF stadione rungtyniaujančios komandos futbolininkai.

„Trakų“ klube premijos pagrindiniams žaidėjams, priklausomai nuo sužaistų minučių, už įveiktą Europos lygos etapą siekia po 2,5 tūkst. eurų. Už pergales A lygoje paskatinimas kur kas mažesnis (po 100-200 eurų), be to, ir Lietuvos čempionate premijų dydis priklauso nuo varžovo svorio – už pergales prieš pirmojo ketverto komandas skiriama dusyk didesnė suma nei už įveiktus varžovus iš antros lentelės pusės.

Atlyginimų dydis daugumoje klubų yra tabu. Pavyzdžiui, „Žalgiryje“ pasirašydami sutartį, futbolininkai įsipareigoja laikytis ir konfidencialumo susitarimo. Vengiant bereikalingų spekuliacijų ir nenorint, kad į vadovų darbo kabineto duris pasibelstų atlygiu nepatenkintų žaidėjų eilė, apie atlyginimų dydį žalgiriečiams draudžiama kalbėtis tiek viešai, tiek tarpusavyje.

Vis dėlto 15min pabandė sudaryti daugiausiai A lygoje uždirbančių žaidėjų dešimtuką.

1. Liviu Antalis (Vilniaus „Žalgiris“) ~ 9 tūkst. eurų

Šį mėnesį, bendraudamas su savo šalies žiniasklaida, rumunas Liviu Antalis prasitarė, kad Vilniuje uždirba apie 11 tūkst. eurų per mėnesį.

fkzalgiris.lt nuotr./Liviu Antalis
fkzalgiris.lt nuotr./Liviu Antalis

Faktas, kad praeityje Rumunijos rinktinės marškinėlius vilkėjęs ir Čempionų lygoje žaidęs puolėjas yra brangiausiai apmokamas A lygos žaidėjas. Bent jau kol kas savo kainą 29 metų rumunas pateisina – šį sezoną jau įmušė 20 įvarčių ir yra rezultatyviausias lygos futbolininkas.

Visgi bent keli 15min šaltiniai teigė, kad iš tiesų mėnesinis rumuno uždarbis be premijų yra šiek tiek mažesnis ir siekia apie 9 tūkst. eurų.

2. Jeremy Manzorro (Vilniaus „Žalgiris“) ~ 8 tūkst. eurų

Prancūzą Vilniaus klubas tarpsezonio metu gana keistomis aplinkybėmis perviliojo iš pagrindinės konkurentės „Sūduvos“, tad Vilniuje saugo atlyginimas turėtų siekti arti 8 tūkst. Visgi pernai Marijampolėje žibėjęs futbolininkas sostinėje savęs taip ir neatrado bei vargu ar gali būti vadinamas pasiteisinusiu pirkiniu.

Alfredo Pliadžio nuotr./Jeremy Manzorro
Alfredo Pliadžio nuotr./Jeremy Manzorro

3. Tomašas Šimkovičius (Vilniaus „Žalgiris“) ~ 6 tūkst. eurų

Kapitono raištį neretai ryšintis Slovakijoje gimęs, Austrijos pilietybę turintis vidurio saugas tapo labai svarbia „Žalgirio“ dėlionės dalimi. Iš Kazachstano „Aktobe“ klubo perviliotas 31 metų futbolininkas yra tas sraigtas, aplink kurį sukasi vilniečių žaidimas. Be to, T.Šimkovičiaus gražus įvartis Lichtenšteine lėmė žalgiriečių ilgesnę kelionę Europos lygoje ir progą susiremti su galingąja „Sevilla“.

Arūno Kisieliaus nuotr./Tomašas Šimkovičius
Arūno Kisieliaus nuotr./Tomašas Šimkovičius

4. Tomašas Malecas (Vilniaus „Žalgiris“) ~ 6 tūkst. eurų

Komandai vadovaujant Aurelijui Skarbaliui slovakas buvo viena svarbiausių figūrų. Tačiau dvimetrinis 25 metų puolėjas iš Slovakijos įvarčiais nelijo ir turėjo pasislinkti ant atsarginių suolo, komandos vairą perėmus Valdui Urbonui.

Alfredo Pliadžio nuotr./Tomašas Malecas
Alfredo Pliadžio nuotr./Tomašas Malecas

5. Gersonas Acevedo (Marijampolės „Sūduva“) ~ 5 tūkst.

30-etis G.Acevedo į Marijampolę pasuko po karjeros stotelės Jekaterinburge, kur atstovavo aukščiausiame Rusijos divizione žaidžiančiam „Ural“. Vėliau čilietis trumpam buvo nutūpęs Almatos „Kairat“ ir „Deportes Iquique“ ekipose. Rusijoje G.Acevedo sužaidė 65 rungtynes, per kurias pelnė 14 įvarčių ir atliko 13 rezultatyvių perdavimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gersonas Acevedo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gersonas Acevedo

Visgi atvykęs į Lietuvą futbolininkas iš Čilės kurį laiką turėjo nemažai sportinės drausmės pažeidimų ir keletą kartų buvo išsiųstas pažaisti už rezervinę Marijampolės komandą. Visi šie futbolininko reidai naktiniuose klubuose, 15min žiniomis, kirto ir per jo piniginę.

6. Danielis Offenbacheris (Marijampolės „Sūduva“) ~ 5 tūkst. eurų

Vasarą į sūduvių klubą atvykęs vidurio saugas iš Austrijos greitai tapo vienu geriausiu žaidėju ne tik Marijampolės klube, bet ir visoje A lygoje. Tai, kad Marijampolės klubas laikosi A lygos viršūnėje yra nemenkas 26 metų futbolininko nuopelnas.

Sauliaus Čirbos nuotr./D.Offenbacheris
Sauliaus Čirbos nuotr./D.Offenbacheris

7. Donovanas Slijngaardas (Vilniaus „Žalgiris“) ~ 5 tūkst. eurų

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donovanas Slijngardas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donovanas Slijngardas

Nuo 2015-ųjų „Žalgirio“ marškinėlius vilkintis gynėjas iš Nyderlandų Donovanas Slijngaardas yra vienas Vilniaus klubo simbolių. Krašto gynėjas perdavimais prisideda prie įvarčių ir už tai buvo įvertintas klubo vadovų – jo alga ūgtelėjo pastaraisiais metais.

8. Mihretas Topčagičius (Marijampolės „Sūduva“) ~ 4,5 tūkst. eurų

Sūduvos nuotr./Mihretas Topčagičius
Sūduvos nuotr./Mihretas Topčagičius

Su patyrusiu bosniu, kurio didžioji karjeros dalis prabėgo Austrijoje, „Sūduva“ siejo dideles viltis, bet birželį komandą papildęs 30-metis puolėjas kol kas dėl traumų aikštėje pasirodo retai.

9. Linas Klimavičius (Vilnius „Žalgiris“) ~ 4 tūkst. eurų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Linas Klimavičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Linas Klimavičius

Lietuvos rinktinės gynėjas antrojoje sezono dalyje prarado garantuotą vietą „Žalgirio“ gynybos viduryje, bet patekti į dešimtuką jam padėjo dar 2016 metų pabaigoje sudaryta sutartis.

10. Andro Švrljuga (Marijampolės „Sūduva“) ~ 4 tūkst. eurų

Krašto gynėjas iš Kroatijos pernai prisidėjo, kad „Sūduva“ paveržtų titulą iš jo buvusios komandos, o Marijampolės klubas jam atsidėkojo nauju kontraktu.

Marijampolės „Sūduvos“ klubo nuotr./Andro Švrljuga
Marijampolės „Sūduvos“ klubo nuotr./Andro Švrljuga

Legionieriai lenkia lietuvius

Daugiausiai uždirbančių žaidėjų dešimtuke dominuoja legionieriai.

Praėjusį sezoną į dešimtuką būtų įsiterpęs „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės vidurio saugas Mantas Kuklys, sostinėje uždirbęs po 5,5 tūkst. eurų, bet šių metų pradžioje jis persikėlė rungtyniauti į Kazachstaną.

Šiemet ant dešimtuko rikiuojasi kitas „Žalgirio“ saugas Saulius Mikoliūnas. Per ilgą karjerą Škotijoje ir Ukrainoje jis yra gavęs ir ženkliai stambesnių čekių, o Vilniaus klube atlygis siekia arti 4 tūkst. eurų.

Mažiau uždirba Lietuvos rinktinės gynybos grandyje įsitvirtinęs Rolandas Baravykas – jam per mėnesį mokama apie 2,5 tūkst. eurų.

Tarp vartininkų didžiausiu uždarbiu – arti 4 tūkst. – išskiria „Sūduvos“ vartų sargas iš Kroatijos Ivanas Kardumas. Už jo rikiuojasi patyrę Marijampolės klubo gynėjai – Algis Jankauskas, Vaidas Slavickas ir Povilas Leimonas.

Šiemet į Lietuvos rinktinę prasimušęs „Sūduvos“ saugas Ovidijus Verbickas kas mėnesį sąskaitą papildo 2,5 tūkst. eurų – tai lemia prieš dvejus metus sudaryta sutartis.

Ryškūs žaidėjai žaidžia už mažiau

Už dešimtuko ribų galima rasti ir žaidėjų, kurie iš pirmo žvilgsnio lyg ir būtų vertesni didesnio atlygio.

Bene labiausiai pasiteisinęs „Žalgirio“ vadovų pastarųjų metų statymas futbolininkų rinkoje – Mamadou Mbodjis. Belgrado „Crvena zvezda“ ekipai iki tol priklausęs senegalietis iš karto tapo ne tik sirgalių numylėtiniu, bet ir pagrindiniu gynybos ramsčiu.

Su juo jau prieš kelis metus susitarta dėl mėnesinio atlyginimo, kuris siekia apie 3 tūkst. eurų – suma, kuri yra gerokai kuklesnė nei gauna kiti šalia afrikiečio rungtyniaujantys komandos draugai.

„Trakų“ klubo ryškiausia žvaigždė yra Diniaras Bilialetdinovas. A lygos mastais ruso CV yra pilnas įspūdingų įrašų – Rusijos rinktinė, Maskvos „Spartak“, Liverpulio „Everton“. Bet uždirbus dideles sumas anksčiau ir perlipus perlipus į antrą karjeros pusę, svarbūs ne tik pinigai.

Galbūt Rusijos pirmojoje lygoje jis galėtų tikėtis didesnio užmokesčio, bet vietoj ilgų skrydžių po gimtinę ir įtampos, D.Bilialetdinovas ramiai gyvena Vilniuje, kuris jam patinka dėl vakarietiškumo ir galimybės susikalbėti gimtąja kalba. Todėl jam tinka 3 tūkst. eurų mėnesinė alga.

Alfredo Pliadžio nuotr./Diniaras Bilialetdinovas
Alfredo Pliadžio nuotr./Diniaras Bilialetdinovas

D.Bilialetdinovas yra daugiausiai uždirbantis „Trakų“ žaidėjas, tūkstančiu lenkiantis tėvynainį Jevgenijų Osipovą, kurio mėnesinės pajamos yra apie 2 tūkst. eurų, neskaitant premijų. Kitų Trakų ekipos žaidėjų algos yra žemesnės.

Trečioje A lygos vietoje šiuo metu besirikiuojančio Kauno „Stumbro“ pagrindiniai žaidėjai uždirba maždaug po tūkstantį eurų, o atsarginiai gauna minimalų atlyginimą. Beje, Mariano Barreto auklėtiniams premijos už jokias pergales nėra numatytos.

Tarp 1 tūkst. ir 1,5 tūkst. eurų svyruoja geriausių „Kauno Žalgirio“ ir „Jonavos“ komandos lyderių algos.

Žiemą „Palangos“ ekipą neaiškiai keliais buvo pasiekęs prieš Lionelį Messi pasaulio čempionate žaidęs buvęs Nigerijos rinktinės saugas Lukmanas Haruna, anksčiau vilkėjęs „Monaco“ ir Kijevo „Dinamo“ marškinėlius. Bet jam tebuvo mokama apie tūkstantis eurų per mėnesį ir tai neilgai – 27 metų futbolininkas vos nesusimušė su rungtynių fotografu, turėjo kitų bėdų dėl elgesio ir Palangą paliko.

A.Pliadžio ir Scanpix nuotr./Lukmanas Haruna
A.Pliadžio ir Scanpix nuotr./Lukmanas Haruna

Tamsiausia padėtis yra Klaipėdos „Atlante“. Vacio Lekevičiaus vadovaujamame klube žaidėjus ir kuklios poros šimtų eurų injekcijos pasiekia visiškai nereguliariai.

VIDEO: Įkaitę „Vieni vartai“: Pasaulio čempionatas Lietuvoje, griaunamas stadionas ir „El Clasico“
VIDEO: „Skrieja kamuolys“: El Clásico, pasirinkimų metas Madride, tragedija Lesteryje ir futsal Lietuvoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius