-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A lygos komandų pristatymas (II): apie Europą slapčia galvojantys vidutiniokai

Sunkiai krypuodami ir koronaviruso daužomi A lygos klubai stoja prie starto linijos. Šį penktadienį turėtų prasidėti stipriausių šalies futbolo komandų batalijos, o prieš jas – tradicinis 15min žvilgsnis į visus dešimt A lygos klubų. Antroje dalyje – vidutiniokai, aršiai kovosiantys dėl vietos po saule turnyro lentelės viduryje.
A lyga
A lyga / 15min koliažas

Pirmąją publikacijos dalį rasite ČIA
Antrąją publikacijos dalį rasite ČIA
Trečiąją publikacijos dalį rasite ČIA

Vilniaus „Riteriai“

Vilniaus „Riteriai“

Praėjęs sezonas: šešta vieta

Įkūrimo metai: 2005

A lygoje nuo: 2014-ųjų

Trofėjų lentyna: tuščia. Stalčiuje – 2015 ir 2016 metų A lygos sidabro medaliai bei 2017, 2018 ir 2019 m. bronza.

Piniginės storis: apie 700 tūkst. eurų

Žaidėjų vertė: 2,28 mln. eurų

Apranga: „Nike“

Rėmėjas ant marškinėlių: „Ecoil“

Treneris: Lithuania Vaidas Sabaliauskas (laikinai vadovaujantis 29 metų alytiškis, trečias sezonas klube)

Komandos sudėtis:

Žiemos darbai Soccer iconSoccer icon

1 Armantas Vitkauskas („Kauno Žalgiris“), Lukas Paukštė, Geraldas Širvinskas, Aleksandras Levšinas, Akselis Kalermo, Dominykas Barauskas, Olaide Badmusas („Valmiera“), Ričardas Šveikauskas, Valdemaras Borovskis, Deividas Malžinskas, Matas Ramanauskas, Valentinas Jeriomenka, Rokas Masenzovas, Tomas Dombrauskis, Rokas Filipavičius, Dominykas Kodzis, Valdas Paulauskas, Povilas Kalimavičius (Alytaus DFK „Dainava“), Dovydas Virkšas, Kajus Beršta, Justinas Marazas, Juozas Lubas, Artūras Dolžnikovas (Vilniaus „Vytis“), Mindaugas Grigaravičius, Angelis Lezama, Gytis Paulauskas, Lukas Kochanauskas (Alytaus DFK „Dainava“).
-3 Tadas Simaitis (baigė karjerą), Lajo Traore, Michaelas Thuique‘as („Kauno Žalgiris“).

Žvaigždė: Star full.svgStar full.svgStar full.svg Angelis Lezama

Praėjusio sezono viduryje komandą papildęs legionierius iš Venesuelos tapo viena įdomiausių A lygos figūrų ir ne kartą įspūdingais tolimais smūgiais bei prasiveržimais gelbėjo „Riterius“. Dabar saugui jau nereiks pratintis nei prie naujos gyvenimo vietos, nei prie komandos draugų, tad yra galimybė išvysti dar geresnę A.Lezamos versiją. Be jokios abejonės, A.Lezama yra pats įdomiausias „Riterių“ žaidėjas.

fkriteriai.lt nuotr./Angelis Lezama
fkriteriai.lt nuotr./Angelis Lezama

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai:

Star full.svg Gytis Paulauskas, Tomas Dombrauskis, Artūras Dolžnikovas, Armantas Vitkauskas.

Naujokas: Armantas Vitkauskas

Solidžiai praėjusį sezoną rungtyniavęs Tadas Simaitis pakabino pirštines ant vinies ir tapo klubo sporto direktoriumi, bet į Vilnių atvyko solidus naujokas – Armantas Vitkauskas. 31-erių vartininkas pernai įsitvirtinti „Kauno Žalgiryje“ nesugebėjo, tačiau savo trofėjų lentynoje turi keturis A lygos čempionų titulus ir bus pats tituluočiausias „riteris“.

Elvio Žaldario nuotr./Armantas Vitkauskas
Elvio Žaldario nuotr./Armantas Vitkauskas

Praradimas: Lajo Traore

Dramblio Kaulo Kranto futbolininkas Vilniuje žaidė net keturis sezonus ir atkarpomis būdavo vienas komandos lyderių, tačiau jo žaidimas labai dažnai banguodavo ir klubas nusprendė su juo išsiskirti. Blogiausia, kad vietoj afrikiečio solidaus naujoko aikštės viduryje „Riteriai“ taip ir nerado.

Intriga: ar iš tiesų negali būti dar blogiau nei buvo?

Praėjęs sezonas „Riteriams“ buvo pats blogiausias per visą klubo istoriją. Komanda finišavo A lygos turnyro lentelės dugne ir išsilaikė divizione tik dėl to, kad tai iš anksto numatė LFF nuostatai. Atrodo, kad blogiau jau negali būti, bet ar iš tiesų? Antrus metus iš eilės „Riteriai“ tarpsezonio metu atrodė ypač vangūs, o remiantis tik jaunimu pasiekti daugiau nei pernai bus labai sunku.

Chaosą klube nemažai iliustruoja ir faktas, kad net prasidedant sezonui klubas neturi normalaus vyriausiojo trenerio. Pasirengimo metu komandai vadovavo Vaidas Sabaliauskas, o komandos naujokui Sergejui Gurenkai buvo sukurta nauja pareigybė – trenerių vadovas. Klubo savininkas Janas Nevoina prie komandos vairo norėjo matyti pernai vadovavusį suomį Tommi Pikkaraineną (su juo oficialiai neišsiskirta iki šiol), tačiau 51-erių suomis už sugrįžimą pareikalavo daugiau laisvės formuojant komandą, bet teigiamo atsakymo taip ir nesulaukė.

Citata: J.Nevoina apie metinį klubo biudžetą: „Bus tiek, kiek reikės.“

nuotr. Elvio Žaldario/Janas Nevoina
nuotr. Elvio Žaldario/Janas Nevoina

15min prognozė: penkta vieta.

Bus sunku. Pagal žaidėjų pasirinkimą, „Riteriai“ gal kiek ir lenkia Gargždų komandą, tačiau atotrūkis nuo stipriausiųjų ketverto vis didėja.

Pasirengimo metu gana solidžiai rungtyniavo į komandą po pertraukos sugrįžęs Artūras Dolžnikovas, o bronzinis Latvijos čempionato prizininkas Olaide Badmusas gali išspręsti gynybos problemas, bet tokio papildymo neužteks norint žengti kokybinį žingsnį į priekį.

Jau praėjusiais metais kuluaruose kalbėta apie vėluoti pradėjusius atlyginimus, tad šiemet likus be Europos pinigų konkurencingai laikytis A lygoje Vilniaus komandai bus sunku. Juolab kad ir klubo vadovui J.Nevoinai vis labiau patinka funkcionieriaus vaidmuo ir mažiau dėmesio tenka „kūdikiui“, kurį jis prieš šešiolika metų sukūrė.

Elvio Žaldario nuotr./Vaidas Sabaliauskas
Elvio Žaldario nuotr./Vaidas Sabaliauskas

Repeticijos: 4 pergalės, 1 lygiosios, 2 pralaimėjimai

Telšių „Džiugas“ 3:1, „Kauno Žalgiris“ 2:2, Gargždų „Banga“ 4:1, Vilniaus „Žalgiris“ 3:1, Vilniaus „Žalgiris“ 0:3, „Panevėžys“ 1:0, Marijampolės „Sūduva“ 0:2.

Gargždų „Banga“

Gargždų „Banga“

Praėjęs sezonas: ketvirta vieta

Įkūrimo metai: 1966 m.

A lygoje nuo: praėjusių metų

Trofėjų lentyna: tuščia. Stalčiuje – 2 Pirmos lygos sidabro medaliai (2017, 2019 m.)

Piniginės storis: iki 300 tūkst. eurų

Žaidėjų vertė: 2,13 mln. eurų

Apranga: „Nike“

Rėmėjas ant marškinėlių: „Simuva“/ „Neogroup“

Treneris: Lietuva Tomas Tamošauskas (37 metų gargdiškis, penktas sezonas klube)

Žiemos darbai Soccer icon

1 Ignas Driomovas, Kornelijus Smilingis, Jurijus Pavlykas, Valdas Antužis, Deividas Padaigis, Aleksandras Aksionovas, Edvinas Bračkus, Dovydas Norvilas, Ernestas Stočkūnas (Alytaus DFK „Dainava“), Karolis Urbaitis, Skirmantas Rakauskas, Robertas Vėževičius, Benas Anisas („Kauno Žalgiris“), Shogo Yoshikawa, Simonas Urbys („Kauno Žalgiris“), Norito Hashiguchi (Dakos „Muktijoddha Sangsad“), Ignas Venckus, Darius Zubauskas.
-3 Deividas Lukošius, Renato Matosas („Kauno Žalgiris“), Julius Kasparavičius (Kėdainių „Nevėžis“), Jonas Bičkus (Klaipėdos „Neptūnas“), Sergejus Kundikas (Dubajaus „Laval United“).

Star full.svg Žvaigždė: Robertas Vėževičius

Šių metų pradžioje ukmergiškiui sukako jau 35-eri, tačiau jis ir toliau liks ryškiausia „Bangos“ figūra. R.Vėževičius yra komandos lyderis tiek aikštėje, tiek rūbinėje, tad veterano patirtis komandos treneriui T.Tamošauskui ypač praverčia.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Robertas Vėževičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Robertas Vėževičius

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai:

Star full.svg Ignas Driomovas, Dovydas Norvilas, Karolis Urbaitis, Simonas Urbys.

Naujokas: Simonas Urbys

Praėjusį sezoną „Kauno Žalgiryje“ praleidęs S.Urbys žaidė banguotai, bet trenerio Roko Garasto pasitikėjimo sulaukdavo gana dažnai. Dabar 25-erių futbolininkas grįžta į savo gimtąjį miestą, kur pradėjo karjerą ir turėtų gauti kur kas svarbesnį vaidmenį.

Praradimas: Julius Kasparavičius

Jei ne sveikatos problemos, Julius Kasparavičius praėjusį sezoną būtų buvęs pats ryškiausias „Bangos“ futbolininkas. Kūrybingas ir aštrus saugas iki traumos kėlė vėją prie varžovų vartų, tačiau antroje sezono pusėje T.Tamošauskui teko verstis be jo. Po sezono bendradarbiavimo su žaidėju klubas pratęsti nenorėjo, tad žiemą Juliaus karjera pakrypo į Kėdainius.

Jurgitos Riekašienės, fkbanga.lt nuotr./Tomas Tamošauskas
Jurgitos Riekašienės, fkbanga.lt nuotr./Tomas Tamošauskas

Intriga: ar metai, praleisti A lygoje, bus pranašumas prieš naujokus?

„Bangos“ debiutą A lygoje praėjusiais metais daugelis vertino labai atsargiai, tačiau gargždiškiai ne tik, kad nepasimetė, bet ir buvo per plauką nuo kelialapio į Europos taurių varžybas. Jei ne „Panevėžio“ stebuklas LFF taurės finale, Europos Konferencijų lygoje būtume matę ketvirtą vietą A lygoje užėmusią „Bangą“.

Sėkmingas šios komandos sugrįžimas užaugino sparnus ir daugeliui kitų Pirmos lygos komandų. Šiemet keturi naujokai į stipriausią divizioną žengia kur kas ramiau, nes jau turi „Bangos“ pavyzdį ir žino, kad A lygoje sutiks daug „savo kalibro“ oponentų. Įdomu, kaip toli nuo buvusių savo varžovų Pirmoje lygoje per praėjusius metus žengė Gargždai?

Citata: „Bangos“ klubo valdybos pirmininkas Remigijus Riekašius: „Formaliai tikslų dar neformulavome, bet jie greičiausiai bus dvejopi: jei pakartosim pernykštį pasiekimą – bus puiku, jei neiškrisim – bus gerai“.

fkbanga.lt nuotr./Ignas Driomovas
fkbanga.lt nuotr./Ignas Driomovas

15min prognozė: pora žingsnelių atgal, šešta vieta.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad gargždiškių praradimai šį tarpsezonį yra rimtesni nei komandą papildę žaidėjai. Renato Matosas gal ir stokojo stabilumo ir taiklumo, tačiau atkarpomis kėlė labai rimtą grėsmę prie varžovų vartų. J.Kasparavičių stabdė traumos, bet iki jų saugas buvo viena svarbiausių T.Tamošausko dėlionės detalių.

Atrodo, kad konkurencijai dar labiau išaugus, „Bangai“ gali būti sunku, bet Gargždus jau ne pirmą sezoną gelbsti kantrybė ir stabilumas, o tai lietuviškame futbole yra bene svarbiausios dedamosios. Pavardžių skambesiu Vakarų Lietuvos komanda gal ir nusileidžia konkurentams, tačiau dirba bene kryptingiausiai iš visų A lygos klubų.

T.Tamošauskas vadovaus komandai penktą sezoną – reiškinys, kuris lietuviškame futbolo kontekste smarkiai išsiskiria.

Repeticijos: 5 pergalės, 1 lygiosios, 2 pralaimėjimai

„Kauno Žalgiris“ 2:10, Telšių „Džiugas“ 2:1, Vilniaus „Riteriai“ 1:4, Kėdainių „Nevėžis“ 3:0, Marijampolės „Sūduva“ 1:1, „Jonava“ 2:0, FA „Šiauliai“ 3:0, Kretingos „Minija“ 3:1.

Kauno „Hegelmann Litauen“

Hegelmann Litauen

Praėjęs sezonas: 2 vieta Pirmoje lygoje

Įkūrimo metai: 2009

A lygoje nuo: nuo šių metų

Trofėjų lentyna: tuščia. Stalčiuje – Pirmos lygos sidabro medalis (2020).

Piniginės storis: 300 tūkst. eurų

Žaidėjų vertė: 1,35 mln. eurų

Apranga: „Hummel“

Rėmėjas ant marškinėlių: „Hegelmann Group“/ „Aeolus Tyres“

Treneris: Lietuva Andrius Skerla (vilnietis, 43 metai, pirmas sezonas klube)

Žiemos darbai Soccer iconSoccer icon

1 Ignas Plūkas (Marijampolės „Sūduva“), Miha Tetičkovičius („Krško“), Mantas Fridrikas, Rokas Rasimavičius, Lukas Čerkauskas („Panevėžys“), Matas Dedura, Vilius Armalas (Lisabonos „Benfica“), Gabrielius Zagurskas, Thompsonas Gavi, Vilius Armanavičius, Martynas Vasiliauskas (Alytaus DFK „Dainava“), Rimvydas Lipnevičius, Yukiyoshi Karashima (Rygos „Dinamo“), Ricardo da Silva Faria (Zeitūno „Corinthians“), Ugnius Lekečinskas, Levanas Mačarašvilis (Tbilisio „Saburtalo“), Jonas Supronas, Aurimas Raginis, Klaudijus Upstas, Omokhafe Thomasas, Nauris Petkevičius.
-3 Nemanja Bjelanas, Matas Daškus, Lukas Pangonis, Arnas Paura, Ignas Dedura, Povilas Kiselevskis, Alexas Kyeremeh, Benas Olencevičius, Deividas Stradalovas.

Star full.svg Star full.svgStar full.svg Žvaigždė: Andrius Skerla

Ryškiausia komandos žvaigždė bus ne aikštėje, o stovės šalia jos. Sidabrą Pirmos lygos pirmenybėse iškovojęs Kauno klubas rankoves pasiraitojo iš karto po praėjusio sezono ir sujudino lietuviško futbolo pamatus suteikdamas šansą legendiniam Lietuvos futbolininkui Andriui Skerlai. Vilnietis keletą pastarųjų metų buvo vienas perspektyviausių jaunosios kartos strategų, tad šios galimybės tikrai nusipelnė. Trenerio autoritetu „Hegelmann Litauen“ rūbinėje neturėtų abejoti niekas. Šiame poste jis pakeitė patyrusį kaunietį Artūrą Ramošką, kuris nuo šiol dirba su klubo vartininkais.

Elijaus Kniežausko/„Hegelmann Litauen“ nuotr./Andrius Skerla
Elijaus Kniežausko/„Hegelmann Litauen“ nuotr./Andrius Skerla

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai:

Star full.svg Levanas Mačarašvilis, Vilius Armalas, Lukas Čerkauskas.

Naujokas: Vilius Armalas

Talentingas buvusio „Stumbro“ auklėtinis grįžta į Kauną. „Hegelmann Litauen“ pavyko Lietuvos jaunimo rinktinės gynėją išsinuomoti iš Lisabonos „Benfica“, kurios jaunimo komandoje žaidybinės praktikos lietuvis turėjo nedaug. A lygoje augalotam vaikinui teks svarbesnis vaidmuo nei Portugalijos sostinėje, tačiau Vilius turi pakankamai potencialo, kad su šiomis užduotimis susitvarkytų. Juolab, kad šalia bus mokytojas, kuris rungtyniaudamas vidurio gynėjo pozicijoje už Lietuvos rinktinę sužaidė net 84 mačus.

Elvio Žaldario nuotr./Vilius Armalas
Elvio Žaldario nuotr./Vilius Armalas

Praradimas: Ignas Dedura

42-ejų Lietuvos futbolo veteranas pastaraisiais metais buvo tapęs tikru klubo simboliu ir sudarė vidurio gynėjų porą su savo sūnumi Matu. Visgi dar vieno sugrįžimo į A lygą nebus. Klubas nusprendė atsisveikinti su geriausiu praėjusio sezono Pirmos lygos gynėju ir debiutiniame sezone savo apkabą papildė šviežesniais šoviniais.

Intriga: ar ambicingiausias naujokas neperdegs?

Iš keturių A lygą papildžiusių komandų „Hegelmann Litauen“ atrodo solidžiausiai ir sveikiausiai visomis prasmėmis. Visgi jėgą reikės įrodinėti aikštėje, o ją demonstruoti nuo sezono pradžios gali būti nelengva, nes komandos sudėtis tarpsezonio metu pasikeitė neatpažįstamai. Kauniečiai žiemą dėjo tvirtą kokybinį žingsnį į priekį, bet A.Skerlos vyrams gali prireikti laiko įsivažiuoti. Kita vertus, per dvejas kontrolines rungtynes viena stipriausių A lygos komandų Marijampolės „Sūduva“ naujokų iš laikinosios sostinės taip ir neįveikė.

Citata. Klubo direktorius Dainius Šumauskas: „Viskas priklausys nuo mūsų demonstruojamų rezultatų. Jeigu matysime, kad galime pakovoti dėl ketvirtos vietos ir tuo pačiu kelialapio į Europą, tuomet ir biudžetą galėtume dar šiek tiek padidinti bei susistiprinti keletu žaidėjų. Tam turime galimybių.“

Elijaus Kniežausko/„Hegelmann Litauen“ nuotr./Dainius Šumauskas
Elijaus Kniežausko/„Hegelmann Litauen“ nuotr./Dainius Šumauskas

15min prognozė: Septinta vieta

„Hegelmann Litauen“ atrodo guviausias ir tvarkingiausias A lygos naujokas, tačiau priešintis čempionato senbuviams gali būti sudėtinga. A.Skerlos vyrai turėtų duoti rimtą kovą „Riteriams“ ir „Bangai“, bet veikiausiai šiemet dar liks už šių klubų nugarų.

Repeticijos: 5 pergalės, 1 lygiosios, 2 pralaimėjimai

Vilniaus BFA 7:1, „Panevėžys“ 1:3, Marijampolės „Sūduva“ 2:1, Marijampolės „Sūduva“ 1:1, „Kauno Žalgiris“ 0:1, Vilniaus BFA 7:0, „Jonava“ 2:0, „Panevėžys“ B 2:0.

Klubų vertės parengtos pagal Transfermarkt duomenis, o sudėtys – pagal alyga.lt informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius