-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 04 29 /14:35

A lygos skandalas įgavo pagreitį: federacija pradėjo tyrimą, „Kruojos“ vadovas niršta

Lietuvos futbolas vėl gaudžia pavojaus varpais. Antradienį Marijampolėje vykusiose A lygos rungtynėse tarp vietos „Sūduvos“ ir Pakruojo „Kruojos“ skandalo kibirkštys pliekstis pradėjo dar prieš finalinį švilpuką. Šalies vicečempionai atrodė tarsi apgailėtina bokso kriaušė ir pasėjo daugybę abejonių.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 12 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Pradėtas tyrimas

Futbolo visuomenės dėmesys šiomis dienomis sminga į vos 6 tūkst. gyventojų turintį mažą Šiaurės Lietuvos miestelį. Praėjusiais metais sensaciją A lygoje sukūrę ir sidabro medalius iškovoję pakruojiečiai dėmesio centre atsidūrė ir vėl. Tiesa, šį kartą dėmesys pakruojiečiams nėra ypač malonus.

0:3 antradienį Suvalkijoje pralaimėjusi „Kruoja“ galėjo praleisti kone tris kartus tiek. Komandos futbolininkai darė daugybę vaikiškų klaidų, kurias retai išvysime net Sekmadienio futbolo lygos mėgėjų varžybose. Išvengti kraupaus pralaimėjimo svečiams padėjo tik vieną po kitos progas švaistę „Sūduvos“ puolėjai.

Ne kartą pro pirštus į įvairias spekuliacijas žiūrėję Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovai šį kartą žada nekišti galvų į smėlį ir teigia pradėję tyrimą.

„Nereaguoti tiesiog negalėjome. Surinkome informaciją iš visų savo partnerių, kuriuos turime, oficialių asmenų, kurie dalyvavo rungtynėse, ir pradėjome tyrimą. Netrukus ta tema išplatinsime pranešimą spaudai“, – 15 min.lt kalbėjo LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas

Po valandos LFF išplatintame pranešime rašoma, jog apie pradėtą tyrimą informuotas jau „Kruojos“ klubas. Tyrimo metu planuojama apklausti tiek žaidėjus, tiek klubo vadovybės ir administracijos atstovus. Be to, tyrimų komiteto ekspertų grupė atliks rungtynių vaizdo analizę.

LFF Tyrimų komitetas atkreipia dėmesį, jog apie minėtų rungtynių aplinkybes gauta prieštaringos informacijos, todėl siekiant objektyviai įvertinti situaciją prireiks išsamios analizės ir daug žmogiškųjų bei laiko resursų.

Lošimų priežiūros tarnybos vadovas – nustebęs

Visgi tokios LFF generalinio direktoriaus mintys nustebino Lošimų priežiūros tarnybos (LPT) vadovą Virginijų Daukšį.

„Su mumis šia tema federacijos atstovai nekalbėjo. Su generaliniu direktoriumi buvome susitikę prieš keletą dienų ir aptarėme liūdną situaciją A lygos čempionate. Kalbėjome, jog reikia daugiau informacijos, ryžtingesnių žingsnių. Keista, kodėl jie mūsų neinformavo, jei jau pradėjo tyrimą“, – stebėjosi LPT direktorius.

Priminsime, jog praėjusių metų rugsėjį LFF ir LPT pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kurios tikslas užtikrinti keitimąsi turima informacija, siekiant efektyvios kovos su sukčiavimu sporte.
 

E.Eimontas: Nereaguoti tiesiog negalėjome. Surinkome informaciją iš visų savo partnerių, kuriuos turime, oficialių asmenų, kurie dalyvavo rungtynėse, ir pradėjome tyrimą.

V.Daukšio teigimu, įtartinų ir dvejones sėjančių koeficientų svyravimų prieš „Sūduvos“ ir „Kruojos“ dvikovą nebuvo užfiksuota, tačiau tai nereiškia, jog mačas nebuvo surežisuotas.

„Iki rungtynių tikrai jokių anomalijų nematėme, bendravome su viena lietuviška bendrove ir ji taip pat nieko įtartino nepastebėjo. Tačiau tai tikrai nieko nereiškia. Gali būti, kad ši dvikova buvo nešvari. Specialiai tam išsiuntinėjom užklausas informacijos šaltiniams, su kuriais mes bendraujame, laukiame jų atsakymų“, – pasakojo V.Daukšys.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginijus Daukšys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginijus Daukšys

Atsiprašė „Kruojos“ lyderis R.Beniušis

Vienas pirmųjų dėl gėdingo savo komandos žaidimo atsakomybę prisėmė „Kruojos“ atakų lyderis Ričardas Beniušis. Dar tą patį vakarą po skandalingų rungtynių Lietuvos rinktinės puolėjas atsiprašė savų sirgalių socialiniame tinkle.

„Komandos vardu norėčiau atsiprašyti „Kruojos“ sirgalių už prastus rezultatus. Stengsimės daryti išvadas. Patikėkite, mes stengiamės rodyti gražų futbolą, bet ne visą laiką pavyksta taip, kaip mes norime…”, – savo paskyroje rašė R.Beniušis.

Vis dėlto šie snaiperio žodžiai mažai ką guodė – pakruojiškių adresu ir toliau plūdo dešimtys smerkiančių komentarų.

V.Januškos/LFF.lt nuotr/Ričardas Beniušis
V.Januškos/LFF.lt nuotr/Ričardas Beniušis

A lygos vadovui nerūpi

A lygos vadovas Justinas Garliauskas kratėsi atsakomybės ir pasiūlė kreiptis į Lietuvos futbolo federacijos vadovus.

V.Daukšys: Keista, kodėl jie mūsų neinformavo, jei jau pradėjo tyrimą.

„Aš esu atsakingas už marketinginę A lygos produkto dalį, o dėl su varžybomis susijusių dalykų kreipkitės į federaciją“, – išpyškino lygos vadovas.

Pasiteiravus, ar jam nesvarbu, jog tokiais gandais teršiamas lygos įvaizdis, J.Garliauskas buvo lakoniškas. „Facebooko investigeišinais aš tikrai netikiu. Yra tarnybos, kurios turi tuo užsiimti“, – nukirto A lygos vadovas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Justinas Garliauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Justinas Garliauskas

Klubo direktorius – nekalbus

Nešvariais žaidimais kaltinamos „Kruojos“ direktorius Emilijus Junevičius trečiadienio rytą nebuvo kalbus ir sužinojęs, kad žiniasklaida domisi įvairiomis spekuliacijomis apipinta antradienio dvikova Marijampolėje, atrodė gerokai sutrikęs.

– Viešojoje erdvėje vis garsiau kalbama, kad Marijampolėje jūsų komanda pralaimėjo tyčia. Ką jūs manote apie tai? – 15min.lt paklausė klubo direktoriaus.

– Aš tokių duomenų neturiu. Rungtynės buvo tragiškos, yra visokių klaustukų. Kiek galėsiu, tiek aiškinsiuos.

– Ar tai reiškia, kad aikštėje matytas vaizdas įtarimų sukėlė ir jums?

– Įtarimų ar ne įtarimų, bet vaizdas buvo tragiškas. Reikia pasižiūrėt įrašus, pagalvot kaip čia elgtis.

– Su komandos žaidėjais ir treneriais jau teko kalbėtis apie šį mačą? Ką jie mano apie tai, kas sirgalių jau pašaipiai vadinama sudegusiu „Kruojos“ teatru?

– Ne, nekalbėjau.

– O kada planuojate pakalbėti ir išsiaiškinti ar visai neplanuojate?

– Na, jūs labai jau smulkiai norite žinoti visą mūsų darbotvarkę.

– Tiesiog visuomenė nori žinoti tiesą ir jai įdomu, ar tie įtarimai nėra laužti iš piršto...

– Jei įdomu, tai pasilikite tą įdomumą sau.

Vadovauja inžinierius mechanikas

E.Junevičius: Jei įdomu, tai pasilikite tą įdomumą sau.

Pažįstantys klubui vadovaujantį 63-ejų E.Junevičių teigia, kad toks storžieviškas jo bendravimas su žiniasklaida neturėtų stebinti.

Storą odą vyras užsiaugino dar prieš žengdamas į Lietuvos futbolą. Pernai pensininku tapęs E.Junevičius ilgus metus dirbo Pakruojo rajono savivaldybės administratoriumi ir iki šiol puikiai jaučiasi Lietuvos socialdemokratų partijos bičiulių draugijoje.

Klubo vadžias į savo rankas E.Junevičius perėmė 2012 m., kai durimis trinktelėjo komandos įkūrėjas Linas Kubilickas. Įdomu, kad atsisveikinti su savo kūdikiu verslininkas nusprendė po to, kai paaiškėjo, kad komandos žaidėjai užsiima nešvariais dalykais ir galimai dalyvauja lažybose.

VIDEO: „Sūduva“ 3:0 „Kruoja“: rungtynės (A lyga; X turas; 2015-04-27)

Inžinieriaus mechaniko diplomą turinčiam E.Junevičiui futbolas yra tik mėgstamas užsiėmimas. Prieš keletą metų jo pavardė net figūravo turtingiausių šalies valdininkų sąrašuose, todėl nieko keisto, kad ir tapęs futbolo komandos vadovu jis šį žaisliuką nori paversti pelną nešančiu objektu. Žiniasklaidoje nuolat pasirodo pranešimų, kad jis derasi su galimais investuotojais iš Šveicarijos, Kazachstano ar Rytų Azijos šalių.

Po padidinamuoju stiklu – nuolat

Įtarimų debesys virš Pakruojo komandos tvyro jau ne pirmus metus. Pirmą kartą į pareigūnų akiratį „Kruoja“ pateko dar prieš ketverius metus, kai buvo išsiaiškinta, jog specialiai namuose pralaimėjo tuo metu žemiau turnyro lentelės vietoje buvusiam „Kauno“ klubui net 0:4. Matę tą mačą puikiai prisimena, kaip grubiai klydo pakruojiečių tuometis vartininkas Giedrius Kvedaras.

Prieš šį sezoną tyrėjų ir LFF vadovų akys į „Kruoją“ smigo dar kartą. Teisingumo vėzdu pradėta mojuoti dar prieš futbolininkams žengiant į aikštę. A lygos vicečempionų titulas ir iškovotas kelialapis į Europos taurių varžybas tapo masalu Azijos verslininkams. Neįvardinti asmenys iš Honkongo net buvo pateikę „Kruojos“ vadovams pasiūlymą ir norėjo tapti komandos dalininkais, tačiau LFF uždraudė šiuos manevrus, nes gavo informacijos apie įtartiną azijiečių reputaciją.

Netrukus „Kruoja“ gavo dar vieną smūgį žemiau juostis – LFF atsisakė registruoti A lygos pirmenybėms tris šios komandos žaidėjus – Dominyką Galkevičių, Tomą Salamanavičių ir Rytį Pilotą. Nors po apeliacijos pirmiems dviem sankcijos buvo panaikintos, R.Pilotui kaltinimai liko.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arnas Mikaitis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arnas Mikaitis

Klubo savininkas aferistams atidavė 240 tūkst. eurų

Praėjusią savaitę „Kruojos“ vardas vėl nuskambėjo. Policija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad pernai klubo savininkas elektroniniu paštu buvo gavęs pasiūlymą parduoti klubą už 1 mln. eurų.

Su abejotinos reputacijos verslininkais Vilniuje ir Milane derėjęsi „Kruojos“ vadovai užkibo ant sukčių kabliuko ir buvo skaudžiai apgauti. Aptarus sandėrį, tariami pirkėjai įtikino „Kruojos“ savininką pervesti į jų sąskaitą 240 tūkst. eurų, kuriuos žadėjo jam atiduoti grynais. Po to turėjo būti vykdomos kitos sąlygos, po kurių „Kruojos“ savininko kišenė būtų pastorėjusi 1 mln. eurų.

Visgi apie šiuos pinigus E.Junevičius galėjo tik svajoti. Verslininkui sukčiai perdavė ne 240 tūkst. eurų, bet tik vadinamąją pinigų lėlę – baltų popieriaus lapelių krūvą, pridengtą viena tikra kupiūra iš viršaus.

Sukčiai šiuo metu sulaikyti Lietuvoje, nes bandė apgauti ir Klaipėdos „Neptūno“ klubo vadovus, tačiau šie buvo apdairesni nei „Kruojos“ savininkas ir apie nusikaltėlius pranešė policijai.

Užsuko trenerių karuselę

Vos vieno rato užteko, kad „Kruoja“ spėtų užsitarnauti nestabiliausios A lygos komandos etiketę. Per pirmas dešimt rungtynių pakruojiečiai sugraibė vos 11 taškų ir aišku, kad praėjusių metų aukštumų komanda jau tikrai nepakartos.

Tačiau dar didesnę nuostabą kelią „Kruojos“ vadovų užsukta vyriausiųjų trenerių karuselė. Ji šiemet sukasi pašėlusiu greičiu.

Sidabrą nukalęs Vladimiras Čeburinas nusprendė grįžti į tėvynę ir nuo šio sezono vadovauja stipriausiam Kazachstano klubui Karagandos „Šachtior“.

Sausio mėnesį „Kruoja“ skambiai pranešė radusi kazachui lygiavertę pamainą. Informuota apie Mario Mandžukičių ir Ivicą Oličių kadaise treniravusio kroato Miroslavo Buljano atvykimą. Tačiau nepraėjus mėnesiui, „Kruojos“ ir stratego keliai išsiskyrė, o klubas išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad M.Buljanas net nebuvo pasirašęs sutarties.

Tuomet „Kruojos“ vairas patikėtas Paragvajuje, Bangladeše ir Maroke dirbusiam portugalui Rui Capelai. Naujasis strategas suskubo socialiniame tinkle viešai džiaugtis sukirtęs rankomis su pakruojiečiais, tačiau Lietuvoje 45-erių metų specialistas taip pat neužsibuvo.

Balandžio pradžioje anonsuota apie Angoloje gimusio ir Portugalijos pilietybę turinčio Divaldo Alveso atvykimą, tačiau paskui sutartomis rungtynėmis garsėjančiose Malaizijos ir Indonezijos lygose anksčiau dirbusį specialistą įtarimų šleifas pradėjo vilktis greičiau, nei jo pavardę spėjo įsiminti futbolo sirgaliai. Nuo tada, kai D.Alvesas ėmė vadovauti „Kruojai“, komanda per ketverias rungtynes neiškovojo nė taško.

Panaši istorija – ir prieš savaitę

Antradienio surežisuotas spektaklis Marijampolėje – ne vienintelis šiomis dienomis įvykęs incidentas A lygoje.

Įtarimais buvo apipinta ir devintojo turo dvikova tarp „Klaipėdos granito“ ir absoliutaus lygos autsaiderio „Šiaulių“.

15min.lt šaltinių duomenimis, šis mačas galėjo ir neįvykti. Gavęs informacijos apie galimai sutartą dvikovos baigtį, į uostamiestį nuvyko už prevencinį darbą dėl galimos įtakos rungtynių rezultatams atsakingas LFF atstovas Gerhardas Dunauskas.

Jis įspėjo komandas, kad jei įtarimai pasitvirtins, abu klubai bus šalinami iš čempionato. Dvikova prasidėjo 8 minutėmis vėliau nei planuota.

Mačas pasibaigė taikiai 2:2, o išlyginamąjį įvartį „Šiauliai“ pelnė per ketvirtą pridėto laiko minutę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius