Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dvejus metus trukusią sausrą nutraukęs E.Jankauskas: „Viena džiaugsmingiausių pergalių“

735 dienos. Ilgiau nei dvejus metus pergalės oficialiose rungtynėse laukė Lietuvos futbolo rinktinė, bet pagaliau ledai pralaužti. Edgaras Jankauskas su plačia šypsena atkeliavo į pasikalbėjimą su 15min Sofijoje po triumfo 2:0 prieš Bulgariją.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / nuotr. LFF/Elvio Žaldario

Pirmajame kėlinyje abi komandos apsikeitė progomis, tačiau lūžio momentas įvyko 42-ąją minutę, kuomet antrą geltoną kortelę priešais save išvydo Andrianas Kraevas.

Lietuviai žaidė 11 prieš 10 ir netrukus tai virto įvarčiu. Gvidas Gineitis puikiai pakėlė kamuolį į baudos aikštelę nuo kampinio gairelės, prie tolimojo virpsto pakovojo Linas Klimavičius, o Pijus Širvys suskubo pirmasis ir smeigė kamuolį į tinklą.

Po pertraukos – 55-ąją minutę – vėl išmušė P.Širvio akimirka. „Panevėžio“ komandos krašto gynėją idealiai surado Justas Lasickas, o Pijus galva smūgiavo tiksliai.

Lietuviai dominavo rungtynių pabaigoje, varžovai atrodė demoralizuoti, bulgarų sirgaliai keletą kartų skandavo šalies futbolo vadovams nemalonias skanduotes ir ragino juos trauktis.

Krito dar ir trečias įvartis į bulgarų vartus, kurį mušė J.Lasickas, tačiau teisėjas po VAR peržiūros fiksavo pasyvią nuošalę Arvydui Novikovui.

2021-ųjų spalio 9-ąją Lietuvos rinktinė buvo šventusi pastarąją pergalę oficialiose rungtynėse, nuo tada nelaimėjo net 13 kartų paeiliui, mušė 6, praleido 29, bet pagaliau pavyko pačiupti tris taškus.

„Stebuklų nėra, – sakė E.Jankauskas. – Jei nėra kryptingo darbo, atsidavimo, tai tos pergalės bus sunkiai pasiekiamos. Mūsų varžovai deda dideles investicijas, turi pajėgias lygas. Čia, manau, mums trūksta – pajėgumo čempionate. Europinės rungtynės parodo, kad labai stipriai konkuruoti Europoje mes negalime. Vyrai tikrai padarė pažangą. Tas stilius, kuriuo pasiekėme pergalę... Atsirado drąsa, branda. Nesakau, kad mes juos pavertėme tokiais futbolininkais per dvi savaites, jie tokie buvo, bet reikia laiko, keičiasi kartos, įeina nauji žaidėjai. Tokios detalės ir lemia progresą. Nenorėčiau, kad tai būtų vienadienė pergalė ir kad nereiktų laukti dar dvejus metus.“

REUTERS nuotr./Pijus Širvys
REUTERS nuotr./Pijus Širvys

„Tai buvo nuostabi komandinė pergalė, pradedant žaidėjais, štabo nariais ir baigiant federacija, kuri leido mums geriau pasiruošti šioms rungtynėms, – tęsė treneris. – Aš manau, kad vyrai parodė profesionalumą, brandą ir iškovojo pergalę, kuri yra pelnyta. Žaidimas buvo džiuginantis, drąsus, turėjome ir daugiau progų, ir baudos aikštelėje pašeimininkavom neblogai, įmušėme dar keletą įvarčių, kurių neįskaitė. Gal antrajame galėjo ir nešvilpti, bet vyrai tikrai sužaidė puikiai. Ačiū visiems.“

E.Jankauskas išsiplėtė kalbėdamas apie pasiektus įvarčius.

„Kaip komanda, turime savo tikslus, susitarimus – sveika agresija baudos aikštelėje, prie standartų. Čia vyrai žengė žingsnelį į priekį, pasimokėme iš savo klaidų, keli įvarčiai taip buvo praleisti. Puolime mes jau antrą įvartį šiemet mušame po kampinio. Pijus ir A lygoje yra primušęs įvarčių, jis mėgsta kirsti į baudos aikštelę. Antras įvartis buvo meistriškumo ženklas, kada baudos aikštelėje žaidėjas pažiūrėjo, kur yra laisva zona, permetė vartininką, visus varžovus, o prie tolimo virpsto Pijus įmušė. Puikus Justo aikštės matymas, gal kažkiek priminė įvartį, kurį praleidome prieš serbus, kai panašiai išpildė ir mes visi žavėjomės. Šiandien vyrai padarė dalykų aikštėje, kuriais gali didžiuotis, atrodė brandžiai, niekas neiškrito, po keitimo įėjo puikiai. Kaip komanda, turėjome solidžias rungtynes“, – teigė strategas.

Pirmosiose tarpusavio rungtynėse Kaune J.Lasickas gavo raudoną kortelę, tačiau lietuviai atsilaikė 1:1. Sofijoje šeimininkams išplėšti teigiamo rezultato nepavyko, o E.Jankauskas pasakojo, kaip trenerių štabas ruošiasi tokiems įvykių posūkiams.

„Mes turime tradiciją, pasiruošimo procese yra dalis, kada mes pereiname hipotetines galimybes „kas bus, jeigu“. Pavyzdžiui, jei mes gausime raudoną kortelę, kurios pozicijos žaidėjas ją gaus, tuomet, ką darysime, jei varžovai liks mažumoje... Vakar aptarėme, ką darysime, jei mūsų priešininkas gaus raudoną kortelę. Apie tai kalbėjome.

Bet nieko nekeitėme, jei atvirai. Ir rūbinėje kalbėjome, kad neturime nieko keisti, neturime saugoti rezultato ar daugiau dėmesio skirti gynybai. Norėjome žaisti savo žaidimą, žinojome, kad jiems trūksta vieno žaidėjo, reiškia, kažkur yra daugiau erdvių, kad reikia juos vaikyti be kamuolio. Reikia atiduoti pagarbą ir varžovams, jie kovojo iki galo, presingavo, antrajame kėlinyje išėmė vieną vidurio gynėją ir liko su trimis puolėjais, neleido mums įžaidinėti kamuolio. Tikrai pagarba priešininkams, jie atrodė labai kovingai. Tai daro šią pergalę dar saldesnę“, – pabrėžė E.Jankauskas.

nuotr. LFF/Elvio Žaldario/Lietuvos rinktinė
nuotr. LFF/Elvio Žaldario/Lietuvos rinktinė

Treneris neslėpė, kad Lietuvos rinktinė nėra pratusi rungtynių pabaigoje turėti persvarą ir kontroliuoti rungtynes bei bandyti jas uždaryti.

„Svarbu, kad tai išnaudotume, kuo ilgiau laikytume kamuolį, atliktume daug perdavimų, keistume puses, kas išvargina priešininkus. Paskutinėmis minutėmis jiems buvo labai sunku, atlikome keitimus, kurie įnešė gyvumo, – dėstė E.Jankauskas. – Dar kartą sau įrodėme, kad galime žaisti su kamuoliu, kontroliuoti. Padėjo tai, kad varžovai buvo mažumoje, bet vyrai atliko gerą darbą, labai didžiuojuosi kiekvienu iš jų. Esu labai laimingas šiandien.“

„Viena iš džiaugsmingiausių pergalių, – pripažino treneris. – Reikėtų gerai pasidžiaugti, bet turime rungtynes po trijų dienų. Su komanda nutarėme, kad, jei ir nuspręsime atšvęsti, tai ne šiandien ir ne rytoj. Mūsų laukia labai sudėtingos rungtynės antradienį prieš labai stiprią komandą.“

Jau antradienį Lietuvos rinktinė namuose – Dariaus ir Girėno stadione – priims grupės lyderius Vengrijos futbolininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius