TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Horizonte ir šešis, ir aštuonis regėjęs E.Jankauskas: „Buvome arti nokauto, bet neatsiklaupėme“

„Buvo pavojus, kad šitos rungtynės baigsis 8:0 ar 6:0“, – atsiduso Lietuvos rinktinės treneris Edgaras Jankauskas po 1:3 pralaimėto mačo Serbijai. Strategas buvo nusivylęs dėl sunkios rungtynių pradžios, džiaugėsi parodytu charakteriu ir galiausiai pripažino – Dariaus ir Girėno stadione laimėjo talentingesnė komanda.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / nuotr. Elvio Žaldario/LFF

Jau pirmajame kėlinyje Lietuvos rinktinė pajuto, kodėl „Al Hilal“ klubas iš Saudo Arabijos metė daugiau nei 50 milijonų eurų už Serbijos rinktinės puolėją Aleksandrą Mitrovičių.

28-erių bulius trimis smūgiais sukalė tris įvarčius į Lietuvos vartus 21-ąją, 32-ąją ir 43-iąją minutėmis ir dar iki pertraukos fiksavo „hat-tricką“.

Po 20 milijonų per sezoną Saudo Arabijoje uždirbsiantis A.Mitrovičius į Lietuvos vartų tinklą yra mušęs jau 8 kamuolius – esame labiausiai šio serbo skriaudžiama rinktinė, nors per karjerą nacionalinėje komandoje jis jau suštampavęs net 55 įvarčius.

„Šiandien matėme futbolo elito atstovus. Jei komanda gali palikti ant suolo „Juventus“ žaidėjus, tai šį tą sako. Mitrovičius mus baudė savo stiliumi. Žinojome jų galingumus, iš kur ateina didžiausi pavojai, bet ten jie sugebėjo vis tiek mus bausti. Tokiais atvejais reikia pakelti rankas, pasveikinti priešininką, pripažinti savo klaidas ir iš to pasimokyti“, – teigė E.Jankauskas.

Po skaudžių kirčių Lietuvos komanda sugebėjo rasti atsakymą – jau 45-ąją minutę Vykintas Slivka puikiai prasiveržė aikštės viduryje, surado Fiodorą Černychą, o kapitonas išrašė rezultatyvų perdavimą Gyčiui Paulauskui.

Prieš tris dienas F.Černycho ir G.Paulausko duetas taip pat pasižymėjo įvarčiu į Juodkalnijos vartus rungtynėse, galiausiai pasibaigusiose lygiosiomis 2:2.

„Gytis stipriai pažengė į priekį daugelyje komponentų: ir kamuolio priėmimas, ir ramybė užbaigiant atakas, dvikovos ore, atsispyrimas, – vardino E.Jankauskas. – Aukščiau dabar jis šoka, nuo vienos kojos atsispiria, ne nuo dviejų, kaip anksčiau, kai 30 centimetrų pakildavo. Dabar pasikabina ore, laimi didžiąją dalį dvikovų. Ir, kas svarbiausia, muša įvarčius.“

Po pertraukos Lietuvos rinktinei rimčiau užsikabinti nepavyko. Serbai ramiai kontroliavo rungtynių eigą ir pačiupo tris taškus. Jie kiek prigesino karštas kalbas apie savo žaidimą po prieš tai dviejų iš eilės nelaimėtų rungtynių.

„Pradėjome ne taip, kaip norėjome ir turėjome, – reziumavo Lietuvos rinktinės treneris. – Pagrindinė priežastis buvo serbų nusiteikimas. Pradžioje pamatėme tai, ko tikėjomės po varžovų dviejų nesėkmingų rungtynių – jų galingiausią versiją. Taip ir buvo. Neįprastai aukštai mūsų krašto gynėjus pasitiko jų krašto saugai. Trūko laiko įžaisti kamuolį.

Gal kažkiek per daug buvo dvejonių, nenoriu sakyti baimės, bet trūko ramybės su kamuoliu, darėme daug neišprovokuotų klaidų. Per lėtai judėjo kamuolys, mes patys. Trūko judėjimo, gal čia antrų rungtynių istorija, gal serbų pasiūlytas ritmas sukaustė. Jie savam stiliuje – mušė tris beveik identiškus įvarčius. Du galva, vieną koja. Tokie įvarčiai, kokių jau esame nuo jų praleidę. Tokius jie muša. Klydome gynyboje. Antrajame kėlinyje buvome arti nokauto, bet vyrai neatsiklaupė. Sugebėjome mušti vieną įvartį ir atrodėme gan garbingai.“

Treneris teigė, kad pralaimėta – talentingesniems varžovams.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Mitrovičius mače su Lietuva
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Mitrovičius mače su Lietuva

„Pralaimėjome individualiai stipresnei komandai, nesigėdijame to pasakyti. Tokia realybė. Visi turi teisę žinoti. Dėl atsidavimo – vyrai neatsiklaupė, nepasidavė, antroje pusėje atrodėme garbingai. Dar nemačiau įrašo, bet žinau, kad dvikovas ant žemės pralaimėjome, ore laimėjome. Buvo pavojus, kad šitos rungtynės baigsis 8:0 ar 6:0. Turbūt niekas nenustebtų, jei jie kas 10 minučių būtų mušę.

Vyrai savo galimybių ribose atidavė maksimumą. Meistriškumas nugalėjo. Galėjome matyti, kaip varžovai kontroliuoja kamuolį, moka surasti krašto saugus, kokius perdavimus atiduoda. Antras įvartis... Baudos aikštelėje pakabino kamuolį ant antro virpsto. Fantastika. Žiūri ir mėgaujiesi. Tik gaila, kad tie įvarčiai į mūsų vartus krenta“, – šyptelėjo E.Jankauskas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Europos futbolo čempionato atranka: Lietuva – Serbija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Europos futbolo čempionato atranka: Lietuva – Serbija

Trenerio teigimu, šios rungtynės aiškiai parodė labiausiai tobulintinas vietas.

„Pačius paprasčiausius dalykus reikia atlikti kokybiškai ir vaizdas bus kitoks, – sakė strategas. – Per daug jėgų išeikvojame be kamuolio, atidirbinėdami už klaidas. Tai perdavimas netikslus, tai priėmimas blogas, tai kažkas paslydo. Tokia paprasta klaida A lygoje kainuoja 4-6 sekundes, varžovas padaro tą patį ir kamuolys grįžta. Šiandien matėme, kai minutę ir daugiau varžovai suko kamuolį. Kiekvienas kamuolio praradimas reiškia minutę be kamuolio. Reikia to vengti.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Europos futbolo čempionato atranka: Lietuva – Serbija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Europos futbolo čempionato atranka: Lietuva – Serbija

Paklaustas 15min, treneris išdavė, kad pirmojo kėlinio viduryje, kuomet Edvinas Gertmonas prisėdo ant vejos susiėmęs už kojos, tai nebuvo skausmas. Tai buvo bandymas sustabdyti žaidimą ir jį perstatyti.

„Geras klausimas. Nieko nepaslėpsi, – juokėsi E.Jankauskas. – Taip, mažytė taktinė gudrybė. Nenoriu sakyti kažkokios kritikos teisėjui, bet šiandien mes gavome bent kažkokią gudrybę. Kas vyko aikštėje, man atrodo, buvo per daug pagarbos serbams. Kiekvienas mūsų prisilietimas buvo pražanga, o kur mes mušam į vartus, kabina iš nugaros – nieko nedavė. Reikėjo pauzių, buvo momentas, reikia pripažinti, kai buvo žaidybinė krizė. Maža taktinė gudrybė, tegul visi žino. Taip turėjome minutėlę, kai žaidėjai ateis, galima bus trumpai pasikalbėti, atsipūsti. Šiandien tokią pertraukėlę sau pasidarėme.“

Kitas rungtynes Lietuvos rinktinė žais spalio 14-ąją išvykoje su Bulgarija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius