Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jaunimas nenuvylė, bet skaičiai švieslentėje paliko kartėlį: „Rezultatas nėra teisingas“

Stipriai atjaunėjęs veidas, bet toks pats rezultatas. „Ne svajonių darbu“ Lietuvos nacionalinės rinktinės trenerio postą pavadinęs Valdas Ivanauskas net didžiausiame košmare neįsivaizdavo, jog debiutuoti atsakingose pareigose jam teks ne nuo šoninės linijos, o iš viešbučio kambario, maigant televizoriaus pultelį ir prie ausies laikant įkaitusį telefoną. Debiutas buvo sunkus ne tik treneriui, bet ir jo auklėtiniams. Šiaurės Airija iš Vilniaus išsivežė pergalę 4:1, nors V.Ivanauską pavadavusio Tomo Ražanausko nuomone, viskas galėjo būti kitaip...
Lietuva – Šiaurės Airija
Tomas Ražanauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kai kovą Lietuva žaidė pastarąsias atrankos rungtynes su Italija, Valdo Urbono komandos starto sudėties amžiaus vidurkis siekė 28,3.

V.Ivanauskas laikėsi savo žodžio ir ketvirtadienio vakarą į aikštę metė gerokai atjaunintą vienuolikę. Startinės sudėties amžiaus vidurkis smuktelėjo iki 26,7 metų, o vidurio gynėjų Beno Šatkaus (20 metų) ir Edgaro Utkaus (21 metai) pora buvo išvis jauniausia, kokią Lietuvos rinktinė kada nors oficialiose atrankos rungtynėse yra turėjusi.

Visgi dar įspūdingesnė praraja V.Urbono ir V.Ivanausko rinktines skyrė žvelgiant į jų patirtį tokio lygio varžybose. Paskutinis ankstesnio trenerio startinis vienuoliktukas mače su būsimais Europos čempionais italais bendrai turėjo sukaupęs 475 tarptautinius mačus (vid. 43,2 rungtynės). V.Ivanausko naujoji vienuolikė patirties turėjo perpus mažiau – 259 rungtynės arba 23,5 mačo tenkančio kiekvienam rinktinės futbolininkui.

Tačiau vien jaunatviško entuziazmo nepakako. Jauna komanda koronavirusu prieš pat mačą susirgusiam treneriui dovanos neįteikė.

„Noriu padėkoti komandai už pastangas. Nepaisant to, jog rezultatas yra neigiamas, aikštėje buvo nemažai pozityvių dalykų. Džiaugiamės, jog jaunimas įsiliejo pakankamai užtikrintai ir drąsiai, nebijojo žaisti. Bandėme žaisti futbolą, kontroliuoti kamuolį, kurti progas. Jų sukūrėme, visgi šiek tiek pritrūko realizacijos ir sėkmės. Nereikia nuleisti galvų“, – optimizmo auklėtiniams bandė įpūsti šiame mače komandai vadovavęs T.Ražanauskas.

Lietuviai labai aktyviai pradėjo dvikovą ir keletą pirmųjų minučių netgi turėjo ryškią iniciatyvą, bet sužaidus dar tiek pat šeimininkai buvo sužeisti per tą vietą, kurios sutvarstyti nepavyko nė vienam rinktinės treneriui.

Jaunos vidurio gynėjų poros nesusikalbėjimas baigėsi „Millwall“ atstovo Danielio Ballardo taikliu smūgiu ir Šiaurės Airija šiame atrankos cikle pelnė pirmąjį įvartį.

51-ąją minutę dar viena apmaudi klaida – dar vienas skaudus dūris. Linas Mėgelaitis slysdamas bandė blokuoti varžovo tolimą smūgį, tačiau tai padarė labai nesėkmingai ir žaidimas ranka baigėsi geltona kortele bei „Charlton Athletic“ puolėjo Conoro Washingtono realizuotu baudiniu.

Bet du praleisti įvarčiai šeimininkų nesugniuždė. Jau po dviejų minučių kampinis prie airių vartų evoliucionavo į nuostabų Rolando Baravyko šūvį ir atgijusias viltis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Baravykas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Baravykas

Stadiono tribūnos dar labiau suūžė 63-ąją minutę, kai mačui vadovavusi prancūzė Stephanie Frappart po VAR peržiūros parodė į 11m baudinio žymą, užfiksavusi pražangą prieš Justą Lasicką. Bet ne veltui sakoma, jog 13 – nelaimingas skaičius. Dvylika sykių rinktinėje pasižymėjęs Arvydas Novikovas įmušti nesugebėjo.

Airių vartininkas „Erzurumspor“ lyderio smūgį atrėmė, o netrukus dar vienas B.Šatkaus ir E.Utkaus nesusikalbėjimas virto Shayne'o Lavery įvarčiu. Patirties E.Utkui akivaizdžiai pritrūko ir 81-ąją minutę, kai po avantiūriško smūgio varžovui buvo užsidirbtas dar vienas baudinys, kurį realizavo „Middlesbrough“ saugas Paddy McNairas. 1:4 ir Lietuvos rinktinė lieka tuščiomis mače su varžovu, iš kurio paimti taškus šiame atrankos cikle buvo realiausia.

„Mano nuomone, rezultatas 1:4 nėra logiškas ir teisingas. Neįmušėme baudinio ir čia jau nieko nepadarysi. Arvydas yra mūsų lyderis ir jei kitose rungtynėse bus baudinys, jis vėl muš ir neabejoju, kad smūgiuos sėkmingiau. Šiandien buvo ne jo diena, o rezultatas tikrai galėjo būti kitoks“, – samprotavo T.Ražanauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuva – Šiaurės Airija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuva – Šiaurės Airija

Dėl koronaviruso iškritusį V.Ivanauską prie šoninės linijos pavadavęs ir nurodymus mobilaus ryšio pagalba klausęs T.Ražanauskas buvo vienas jauniausių specialistų, kuriam yra tekę vadovauti nacionalinei komandai. Už 45-erių vilnietį šiose pareigose jaunesni debiutavo tik Raimondas Žutautas (38), Algimantas Liubinskas (41) ir Edgaras Jankauskas (41).

„Valdas tiesiogiai su manimi nebendravo, tačiau aktyviai kontaktavo su asistentais, tad informaciją jis perdavinėjo per juos. Komunikacija vyko viso mačo metu, tarėmės ir koregavome įvairias detales. Po rungtynių trenerių Valdas komandai pasakė, kad nepaisant rezultato, vaizdas aikštėje ir žaidimas jam patiko. Treneris džiaugėsi jaunimo indėliu, taip pat lyderių atsidavimu, nors rezultatas ir nėra padorus“, – kalbėjo T.Ražanauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius