-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija – Lietuva 3:1. Pažymiai rinktinės žaidėjams ir treneriui

Penktadienio vakarą Lietuvos futbolo rinktinė gavo dar vieną skaudų antausį, Rygoje 1:3 nusileisdama Latvijos ekipai. Po šio mačo tenka konstatuoti – Baltijos taurėje šiemet patyrėme fiasko, nors prieš turnyrą treneriai ir žaidėjai svaičiojo apie realią galimybę po 11 metų susigrąžinti istorinį trofėjų. 15min tradiciškai vertina aikštėje pasirodžiusius nacionalinės komandos futbolininkus ir trenerį Valdą Urboną.
Valdas Urbonas ir Lietuvos rinktinė
Valdas Urbonas ir Lietuvos rinktinė / LFF nuotr.

Tomas Švedkauskas – 4

LFF nuotr./Tomas Švedkauskas
LFF nuotr./Tomas Švedkauskas

Pastarųjų rungtynių tendencijos tokios, kad net ir neturint daug darbo, marijampoliečiui vis tiek tenka po kartą ar daugiau traukti kamuolį iš savo vartų. Toks buvo ir mačas Rygoje. Pernelyg prakaituoti T.Švedkauskui neteko, bet latviai vis tiek įmušė net tris įvarčius. Dėl pirmojo vartininkui priekaištų nėra. Dėl antrojo – turbūt irgi, nors vienas buvęs Lietuvos rinktinės treneris savo auklėtiniams mėgdavo sakyti, kad jei vartininkas bent pirštų galais lietė kamuolį, atsakomybę už įvartį turi prisiimti būtent jis. Daugiausiai priekaištų vartininkui – už trečią latvių smūgį 85-ąją minutę. T.Švedkauskas gavo „Sion“ atstovo Roberto Uldrikio tolimą šūvį į apatinį vartų kampą ir negelbėjo. Smūgis buvo preciziškai tikslus, bet ir atstumas toks, kad T.Švedkauskas tikrai galėjo sužaisti sėkmingiau.

Saulius Mikoliūnas – 5

LFF nuotr./Saulius Mikoliūnas
LFF nuotr./Saulius Mikoliūnas

Dar vienas rekordinis pasirodymas, dar vienas ramus ir užtikrintas kapitono mačas. S.Mikoliūnui milžiniška patirtis leidžia aikštėje nedaryti to, ko jis nemoka ir šiuo aspektu veteranas stipriai išsiskiria iš visų Lietuvos rinktinės žaidėjų.

Markas Beneta – 3,5

LFF nuotr./Markas Beneta
LFF nuotr./Markas Beneta

Pirmoje rungtynių dalyje laimėjo nemažai oro dvikovų ir, panašu, kad poroje su Edvinu Girdvainiu apsipranta vis labiau. Visgi 36-ąją minutę ištiko nelaimė, kai pasiuntė kamuolį į savo vartus ir čia jau iš karto galima prisiminti faktą, žaidybinės praktikos šioje pozicijoje klube klaipėdietis neturi. 55-ąją minutę pastumtas į kraštą, kai aikštėje pasirodė Vytas Gašpuitis. Visgi Markui akivaizdžiai trūksta šiuolaikiniam krašto gynėjui būtinų savybių – greičio, mobilumo, sugebėjimo draskyti varžovų gynybą ir į jungtis į atakas.

Edvinas Girdvainis – 4,5

LFF nuotr./Edvinas Girdvainis
LFF nuotr./Edvinas Girdvainis

Kai gynybos viduryje yra E.Girdvainis, saugai žaidžia kur kas ramiau ir nevengia atmesti kamuolį šiam gynėjui, jei to reikalauja situacija. „Uerdingen“ atstovas gana solidžiai valdo kamuolį ir tuo ne kartą galėjome įsitikinti, kai latviai bandydavo paspausti mūsiškius. Visgi praleidžiant trečią įvartį E.Girdvainio pralaimėta oro dvikova Raimondui Krolliui tapo kritinė. Po jos Robertas Uldrikis smagiai pykštelėjo iš toli.

Egidijus Vaitkūnas – 5

LFF nuotr./Egidijus Vaitkūnas
LFF nuotr./Egidijus Vaitkūnas

Tarsi vynas – su metais vis geresnis. Panašu, kad Egis nacionalinėje rinktinėje žaidžia solidžiausią atkarpą savo karjeroje. Jei prieš keletą metų kraštą, kuriame žaisdavo šis gynėjas, nacionalinės rinktinės varžovai dažnai išnaudodavo kaip mūsų silpnybę, tai pastaruoju metu tendencijos stipriai pasikeitę. Persikėlęs į „Kauno Žalgirį“ futbolininkas tapo kur kas brandesnis ir universalesnis, sugeba būti aktyvus ne tik gindamasis, bet ir puldamas. Energija ir noras – savybės, kuriomis gynėjas išsiskiria jau kelintame mače paeiliui, tad nieko keisto, kad starto sudėtyje jaučiasi tvirčiau nei bet kada anksčiau. Susidūrus su pajėgesniais priešininkais E.Vaitkūno silpnos vietos dar yra akivaizdžios, tačiau Latvija – ne tokia komanda, prieš kurią žaidamas patyręs vilnietis pasimestų ar drebintų kinkas.

Domantas Šimkus – 4,5

LFF nuotr./Domantas Šimkus
LFF nuotr./Domantas Šimkus

Šiaulietis, kaip įprasta, buvo kietas aikštės viduryje, bet antro kėlinio pradžioje akivaizdžiai nustūmė priešininką rankomis ir flirtavo su geltona kortele. Jau kelintame mače iš eilės D.Šimkus buvo pats kovingiausias Lietuvos rinktinės žaidėjas, o ši komanda savo talento trūkumą tik ir gali kompensuoti noru ir atsidavimu. Atraminėje zonoje lietuviai neatrodė prastai, laimėjo nemažai dvikovų, ilgą rungtynių dalį ilgiau žaidė su kamuoliu. 60-ąją minutę vietą aikštėje užleido Donatui Kazlauskui.

Martynas Dapkus – 3,5

LFF nuotr./Martynas Dapkus
LFF nuotr./Martynas Dapkus

Tvarkytis su kamuoliu aikštės viduryje ir vėl sekėsi gana sunkiai. Vis labiau akivaizdu, kad gavęs greitą perdavimą „mažame plote“, M.Dapkus labai sunkiai randa atakos tęsinį, nes tiesiog nesugeba staigiai sureaguoti ir įvertinti situacijos. A lygoje greičiai visai kiti, o ir tauragiškiui netenka šių funkcijų atlikti aikštės viduryje, nes „Kauno Žalgiryje“ žaidžia vidurio gynėju, bet tarptautinėje arenoje visa tai stipriai bado akis ir kainuoja brangiai. 20-ąją minutę vienas toks tipinis epizodas baigėsi pavojingai prarastu kamuoliu ir reikia džiaugtis, kad latviai tebuvo pernelyg pasyvūs ir nesugebėjo greitai nuskuosti į ataką. 55-ąją minutę vargai baigėsi ir vietą aikštėje užleido Vytui Gašpuičiui.

Justas Lasickas – 4

LFF nuotr./Justas Lasickas
LFF nuotr./Justas Lasickas

Blankus mačas, per daug smulkių klaidų ir prarastų kamuolių aikštės viduryje. Buvo per pasyvus dešiniame gynybos krašte, kai 36-ąją minutę latviai iš tos zonos pasiuntė kamuolį į baudos aikštelę ir pelnė savo pirmą įvartį. Energijos šį kartą trūko, tad po pirmo kėlinio buvo pakeistas.

Arvydas Novikovas – 4

LFF nuotr./Arvydas Novikovas
LFF nuotr./Arvydas Novikovas

16-ąją minutę atliko labai pavojingą baudos smūgį, kai užklupo nepasiruošusį varžovų vartininką, bet truputį pritrūko tikslumo. Daug laiko praleido aikštės viduryje, neretai ir nusileisdamas gana giliai į savo aikštės pusę. Kaip Arvydui, per daug prarastų kamuolių. Antrame kėlinyje dar sykį gana neblogai išpildė standartinę situaciją, bet bendrai mačas rinktinės lyderiui ir vėl nenusisekė. A.Novikovas nebuvo tas išskirtinis žaidėjas, kokį mes esame matyti rinktinės sudėtyje. O kai nesužaidžia jis, nesužaidžia ir visa komanda. 75-ąją minutę buvo pakeistas.

Ovidijus Verbickas – 4,5

LFF nuotr./Ovidijus Verbickas
LFF nuotr./Ovidijus Verbickas

Skirtingai nei mače su estais, gavo šansą nuo pirmųjų minučių ir startiniame vienuoliktuke pakeitė Tautvydą Eliošių. Visgi kiek neįprastoje sau pozicijoje atrodė blankiai ir neretai išvis „pradingdavo“. Buvo ir netikslių perdavimų visai „nedegančiose“ situacijose. Visgi nemažą klaidų skaičių „atperka“ 61-oji minutė, kai pademonstravo kovingumą, perėmė kamuolį ir perdavė jį Pauliui Golubickui, kuris puikiu smūgiu sugebėjo išlyginti rezultatą.

Fiodoras Černychas – 4

LFF nuotr./Fiodoras Černychas
LFF nuotr./Fiodoras Černychas

Skirtingai nei mače su estais, dvikovą pradėjo nuo pirmų minučių ir buvo mestas į aikštę vietoj Karolio Laukžemio. 30-ąją minutę atliko neblogą perdavimą į baudos aikštelę iš dešinės, bet Arvydas Novikovas kamuolio pasiekti nesugebėjo. Tačiau tai ir buvo viskas. Trūko energijos, blankus mačas, tad 55-ąją minutę vietą aikštėje užleido Deimantui Petravičiui.

Paulius Golubickas – 6

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulius Golubickas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulius Golubickas

Pasirodė nuo antro kėlinio pradžios ir pakeitė dešinėje žaidusį Justą Lasicką. Pagyvino lietuvių žaidimą ir 60-ąją minutę puikiu smūgiu kaire koja išlygino rezultatą.

Linas Mėgelaitis – 5

lff.lt nuotr./Linas Mėgelaitis
lff.lt nuotr./Linas Mėgelaitis

Aikštėje pasirodė 55-ąją minutę, pakeitęs Saulių Mikoliūną. Lino „pirmas lietimas“ yra bene geriausias iš visų Lietuvos rinktinės atraminių saugų ir tą jaunasis „Gubbio“ žaidėjas ne kartą įrodė ir šiame mače. Pasitikėjimo 22-ejų panevėžiečiui netrūksta. Klaidelių buvo, bet jas galima „nurašyti“ jaunatviškam entuziazmui. Iš konteksto neiškrito, tad ateityje tikrai vėl sulauks kvietimo į rinktinę.

Vytas Gašpuitis – 4

LFF nuotr./Vytas Gašpuitis
LFF nuotr./Vytas Gašpuitis

Aikštėje pasirodė 55-ąją minutę, pakeitęs Martyną Dapkų. 77-ąją minutę labai vangiai stabdė (tiksliau tik stebėjo) į baudos aikštelę įsiveržusį Raimondą Krollį ir, laimei, latvis mušė šalia vartų, o ne į juos.

Deimantas Petravičius – 4

LFF nuotr./Deimantas Petravičius
LFF nuotr./Deimantas Petravičius

Iš uošvio trenerio šį kartą gavo daugiau žaidybinio laiko nei įprastai ir aikštėje pasirodė 55-ąją minutę, pakeitęs Fiodorą Černychą. Jau po kelių akimirkų atliko smūgį pažeme, bet kamuolys praskriejo šalia vartų. Susidaro įspūdis, kad tik žengęs į aikštę, Ispanijos ketvirto diviziono futbolininkas visuomet stengiasi varžovus nustebinti didžiuliu sprogstamuoju greičiu, tačiau jau po kelių minučių ta energija išsikvepia. Taip nutiko ir Rygoje.

Donatas Kazlauskas – 3,5

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas

Aikštėje pasirodė 60-ąją minutę, pakeitęs Domantą Šimkų. Iš karto pasižymėjo ne iš geriausios pusės, kai užmigo gynyboje ir po kampinio Eduardas Emsis pelnė antrą latvių įvartį galva. Už latvio priežiūrą buvo atsakingas būtent kretingiškis. 84-ąją minutę turėjo neblogą progą ir atliko smūgį iš baudos aikštelės, bet uždirbo tik kampinį.

Karolis Laukžemis – be įvertinimo

LFF nuotr./Karolis Laukžemis
LFF nuotr./Karolis Laukžemis

75-ąją minutę pasirodė aikštėje, pakeitęs Arvydą Novikovą. Per pridėtą laiką smūgiavo šalia vartų.

Valdas Urbonas – 3

Slogus, klampus ir neišvaizdus mačas su lietuviams dar ir neigiamu rezultatu.

Paeksperimentavęs mače su estais sportiniu įvaizdžiu, rinktinės treneris Rygoje ir vėl sugrįžo prie kur kas jam įprastesnio solidaus kostiumo.

Bet tai nepadėjo, nes esmė slypi ne aprangos detalėse, o priimamuose sprendimuose. Kai kamuolį į savo vartus pasiuntė M.Beneta, turbūt net treneriui pagaliau toptelėjo, kad šis futbolininkas vidurio gynėju žaidžia tik nacionalinėje rinktinėje.

„Scanpix“ nuotr./Valdas Urbonas
„Scanpix“ nuotr./Valdas Urbonas

M.Dapkaus galimybės atraminėje zonoje taip pat jau ne pirmą kartą kelia kur kas daugiau klausimų, nei duoda atsakymų, tačiau V.Urbonas ir toliau kietakaktiškai laikosi savo, nors penkių pralaimėjimų serija šiais metais tarsi turėtų signalizuoti, kad tai neveikia ir permainos yra būtinos.

Keistų V.Urbono viražų ir blaškymosi apraiškų buvo ir daugiau. Pavyzdžiui, vien ko vertas faktas, kad O.Verbickas dar visai neseniai buvo išvis nepakviestas į rinktinės stovyklą, o mače su latviais žaidė starto sudėtyje ir dar gavo sau neįprastą vaidmenį.

Prieš mus stovėjo ne koks nors Europos grandas, o kukli Latvija ir per visą mačą sukurti beveik nesugebėjome nieko. Įmušėme tik P.Golubicko individualaus meistriškumo dėka.

Lietuvos futbolo federacija treneriui šiemet buvo iškėlusi labai aiškų ir konkretų tikslą – laimėti Baltijos taurę.

Galiausiai viskas baigėsi tuo, kad titulo susigrąžinimu po 11 metų net nekvepėjo. Jei tie LFF viršūnėlių braižomi tikslai nėra tik gražūs žodžiai, reikia pradėti galvoti apie permainas.

Rygoje V.Urbonas pripažino, kad šie du mačai jam paliko „negatyvą“. Akivaizdu, kad su šiuo negatyvu, spalvotos Lietuvos futbolo nuotraukos V.Urbonas nepadarys.

Šiais metais ypač išryškėjo, kad treneriui labai trūksta lankstumo, o be jo šiai komandai prošvaisčių nėra, progreso – taip pat nematyti.

Skaičiai iškalbingi ir rėkiantys – penki pralaimėjimai, 1 įmuštas įvartis ir 11 praleistų.

Lietuvos futbolininkų ir trenerio įvertinimai 2021-aisiais
Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Latvia
1:3
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 4 5.8
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 5 4.6
Beneta 3 3 4,5 4,5 3,5 3.7
Gašpuitis 2 4 n 4 3.3
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 5 4.7
Girdvainis 6,5 4 4,5 5
Slivka 5 4,5 6,5 5.33
Dapkus 4 3 5,5 4,5 3,5 4.1
Lasickas 4 4 5 4 4.25
Golubickas 6 6
Novikovas 4 5 6 5 4 4.8
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n 4,5 4,5
Mėgelaitis 5 5
Černychas 5 5 6 4,5 4 4.9
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4,5 4.8
Eliošius 3 n 5,5 4,5 4.33
Romanovskis n
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 n 4.75
Petravičius n n n n 4 4
Kazlauskas 4 5 3,5 4.2
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 3 3.9

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius