Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukta atomazga: T.Danilevičius absoliučia dauguma balsų perrinktas LFF prezidentu

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) eilinėje rinkiminėje konferencijoje įvyko tai, kas ir turėjo įvykti. Absoliučia dauguma balsų Tomas Danilevičius perrinktas organizacijos prezidentu dar ketveriems metams.

Nuo 2017-ųjų spalio pareigas einantis legendinis Lietuvos rinktinės žaidėjas nelygiavertėje kovoje nurungė vienintelį savo oponentą – Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) vadovą Paulių Malžinską, kurį palaikė praktiškai vien tik jo vadovaujamos organizacijos nariai.

T.Danilevičius iš viso surinko 71 balsą. P.Malžinskui teko vos šeši balsai.

VIDEO: LFF konferencijos tiesioginė transliacija

15min sekė svarbiausius konferencijos įvykius:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Pagerbtas legendinis treneris

16:50

Konferencijos pabaigoje atliktas ir simbolinis žingsnis – legendiniam šalies futbolininkui ir treneriui Benjaminui Zelkevičiui suteiktas LFF garbės prezidento vardas.

76-erių treneris vadovavo Lietuvos rinktinei 1990–1991, 1995–1997 ir 2000–2003 m.

Rezultatai netikėtumų nepažėrė

16:42

LFF vadovaus naujas-senas prezidentas – T.Danilevičius surinko 71 iš 77 galimų balsų ir užtikrintai buvo perrinktas Lietuvos futbolo vadovu.

P.Malžinskui teko likę šeši balsai.

T.Danilevičiui teko ne kritika, o palinkėjimas

15:45

Priešingai nei P.Malžinskui, T.Danilevičiui klausimų iš auditorijos praktiškai nebuvo.

Savo darbus pristačiusio buvusio rinktinės kapitono buvo pasiteirauta apie finansinę ataskaitą ir lažybų bendrovių paramą futbolui, tačiau kritikos dabartinis LFF prezidentas išvengė.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos rinkiminė konferencija
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos rinkiminė konferencija

Anaiptol – Klaipėdos apskrities futbolo federacijos vadovas Rimantas Žvingilas pavadino T.Danilevičių geru savo draugu ir turėjo jam palinkėjimą.

„Pridėjęs ranką prie širdies – būk toks, koks esi, atiduok savo širdį, ir niekada nebūk ir netapk politine kekše“, – sakė R.Žvingilas.

„Davė suprasti – neik į Seimą“, – nuskambėjo auditorijoje.

Arši kritika P.Malžinskui

14:58

„Metai iš metų mes puoselėjame lūkesčius, metai iš metų kažko laukiame, tikimės prošvaistės ir šviesaus rytojaus, bet situacija vis blogėja. Neabejoju, dabar daug kas pagalvos – štai dar vienas gelbėtojas. Ką gi, Lietuvos futbolui atsidūrus ten, kur jis yra dabar, tokia ironija yra pelnyta. Bet man ne vis tiek dėl to, kas darosi su futbolu ir jo valdymu“, – pristatydamas savo kandidatūrą kalbėjo P.Malžinskas, netrukus sulaukęs aštrios LFF Vykdomojo komiteto narių kritikos.

Bene aršiausiai VRFS vadovą puolė Telšių apskrities futbolo federacijos vadovas Mindaugas Bondauskis, bandęs kompromituoti P.Malžinską tiek dėl šio gaunamo atlyginimo, tiek dėl ketinimo eiti į Seimo rinkimus.

„Padarėt viską, ką galėjot sau, bet viską sušikote futbolui“ – galiausiai rėžė M.Bondauskis.

Žodžių į vatą nevyniojo ir Kauno futbolo vadovas Romas Pikčilingis, kuris sukritikavo P.Malžinską dėl dalyvavimo Skirmanto Malinausko laidoje apie LFF valdymą.

„Ar aš esu vagis, ar kriminalinis, ar banditas? <...> Kodėl jūs nebandėte manęs apginti? <...> Tu sėdi su tuo, kuris daro laidą, vardina visus kriminalinius ir rodo visų mūsų 20 nuotraukų. Tai aš kontekste esu banditas“, – kalbėjo Kauno futbolo vadovas.

„Nesi toks skaidrus, koks dediesi“, – galiausiai nukirto R.Pikčilingis.

Iš viso klausimų serija P.Malžinskui užtruko bemaž 45 minutes.

Balsavimas dėl LFF įstatų praėjo be staigmenų

14:33

Balsavimas dėl naujos LFF įstatų redakcijos praėjo be netikėtumų.

Konferencijos nariai beveik vienbalsiai palaikė T.Danilevičiaus ir Vykdomojo komiteto pasiūlytą projektą – už jį pasisakė 73 nariai.

P.Malžinsko ir VRFS siūlytą projektą palaikė vos 5 konferencijos dalyviai.

T.Danilevičiaus ir Vykdomojo komiteto siūlytas projektas yra kosmetinis. Tarp įdomesnių pasiūlymų – LFF viceprezidentus rinkti ne Konferencijai, o Vykdomajam komitetui. LFF viceprezidentas perima prezidento funkcijas, kai šis negali atlikti savo pareigų. Taip pat siūloma susilpninti revizoriaus vaidmenį, kuris nuo šiol nebūtų atskaitingas prieš Konferenciją. Trečias svarbesnis pasiūlymas – atsisakyti kasmetinio „Futbolo forumo“ organizavimo ir pasilikti teisę nuspręsti kada ir kaip (ir ar išvis) jį organizuoti.

Savo ruožtu P.Malžinsko vadovaujama VRFS teikė kur kas kardinalesnį įstatų pokyčių projektą, pagal kurį LFF valdyme daugiausiai svertų turėtų klubai. Siūloma, kad LFF tiesioginiais nariais taptų A lygos čempionate, I lygos pirmenybėse, II lygos pirmenybėse, Lietuvos salės futbolo A lygos pirmenybėse ir/ar Lietuvos moterų A lygos pirmenybėse dalyvaujantys klubai.

Vilniečiai taip pat siūlė atsisakyti privalomos ginčų nagrinėjimo tvarkos Tarptautiniame sporto arbitražo teisme ir ginčų nagrinėjimą perkelti į Lietuvą – į Sporto arbitražą prie Vilniaus komercinio arbitražo teismo.

Taip pat siūlyta grąžinti daugiau galių LFF Konferencijai bei numatyti, kad LFF generalinio sekretoriaus pozicija būtų skiriama prezidento teikimu. Šiuo metu generalinį sekretorių skiria Vykdomasis komitetas.

Prieštaringo reglamento dar nepriėmė

13:15

LFF konferencijos nariai pritarė siūlymui pašalinti Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociaciją (LVJFA) iš jos gretų. Iki šiol ši organizacija buvo suspenduota.

Asociacijos vadovas Vytautas Vaškūnas buvo suspenduotas dar 2018 m. lapkritį, o pašalintas iš LFF Vykdomojo komiteto 2019-aisiais.

LVJFA vietą federacijoje iš karto užėmė nauja asociacija – A.Pukelio atstovaujamo VšĮ „Tauragės futbolas“, Redos Mockienės atstovaujamos VšĮ „Futbolo akademija „Šiauliai“ ir Nerijaus Gudaičio atstovaujamos Mažeikių asociacija „FK Atmosfera“ įsteigta Lietuvos vaikų ir jaunimo ugdymo asociacija (LVJUFA). Už tai pasisakė 65 konferencijos nariai.

Naujos asociacijos prezidentu tapo Vilniaus futbolo mokyklos „Ateitis“ vadovas Dainius Gudaitis, o direktoriaus pareigos patikėtos „Šiaulių“ futbolo akademijos atstovui Deiviui Kančelskiui.

Tiesa, konferencijoje nuspręsta nesvarstyti naujo LFF vadovų parengto žaidėjų perėjimo reglamento.

Daug diskusijų sukėlusios naujovės, kuriomis siekiama apmokestinti jaunųjų žaidėjų perėjimą iš vienos futbolo akademijos į kitą, sutrauktos į septynių lapų dokumentą, o jo nebuvo matę dauguma konferencijos dalyvių.

Nors manyta, jog dėl jo bus balsuojama jau šiandien, LFF nusprendė atidėti šį klausimą vėlesniam laikui.

„Suprantame visų klubų ir akademijų norą išdiskutuoti šį sprendimą. Turime atlikti tam tikras korekcijas. Labai tikiuosi, kad LVJUFA priėmus į federacijos narių tarpą, bus produktyvi diskusija su visomis akademijomis ir tikiuosi, kad futbolo bendruomenė ras geriausią reglamentą“, – aiškino LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

A.Pukelis: „Eisiu į LFF prezidento postą tada, kai būsiu pasiruošęs“

12:54

Įtakingiausiu žmogumi Lietuvos futbole laikomas LFF viceprezidentas Arūnas Pukelis prieš konferenciją pareiškė dar nesąs pasiruošęs pats užimti federacijos prezidento postą.

„Eisiu į LFF prezidento postą tada, kai būsiu pasiruošęs, – sakė A.Pukelis. – Kai kurie kandidatai galbūt nesupranta atsakomybės ir kompetencijos ribų eidami į LFF prezidento postą, nes federacija yra ypatingai sudėtingas darinys.“

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos rinkiminė konferencija
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos rinkiminė konferencija

LFF prezidento rinkimus, neabejojama, laimės jau beveik trejus metus šias pareigas užimantis T.Danilevičius, kuriam paramą reiškia pats A.Pukelis. Kalbama, kad balsas už T.Danilevičių rinkimuose tuo pačiu reiškia ir balsą už A.Pukelį, o pastarasis pareiškė žinantis taip kalbančius žmones.

„Man įrodinėti nereikia. Aš jau penkti metai dalyvauju federacijos veikloje. Ir bendrą šitų žmonių nuojautą, kaip jie žiūri į gyvenimą, žinau. Ponas Malžinskas niekada netaps LFF prezidentu su tokia retorika – kai dergia Vykdomąjį komitetą ir jo narius, konferencijos dalyvius, o po to prašo, kad jį rinktų LFF prezidentu. Manau, kad pono Malžinsko ėjimas į federacijos prezidentus yra fiktyvus – jis eina tik dėl to, kad kandidatuoja į Seimą. Jis deklaruoja skaidrumą, teisingumą, bet eina su partija, kuri yra teisiama už korupciją“, – T.Danilevičiaus konkurentui rinkimuose aštrių žodžių negailėjo A.Pukelis.

P.Malžinskas: „Skauda širdį dėl futbolo“

12:24

VRFS vadovas Paulius Malžinskas į konferenciją atvyko nusiteikęs karingai, bet suprasdamas, jog pergalės iškovoti veikiausiai nepavyks.

„Bet kokia demokratija gali žlugti, jeigu nieko nedarysime, – priežastį, kodėl ryžosi mesti iššūkį T.Danilevičiui, įvardijo P.Malžinskas. – Einame teikti konkrečius pasiūlymus, konkrečias idėjas, ką reiktų pakeisti ir ką reiktų reformuoti. Toks yra pagrindinis tikslas.“

Vilniaus futbolo vadovas pripažino, kad dabartinė padėtis Lietuvos futbole jį net pykdo.

„Skauda širdį dėl futbolo. Visi suprantame, kad šita reputacinė krizė, kurią išgyvena Lietuvos futbolas, yra labai rimta ir reikia esminių pokyčių“, – sakė P.Malžinskas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos rinkiminė konferencija
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos rinkiminė konferencija

Net ir pačiam kandidatui į LFF prezidento postą praktiškai aišku, jog pergalės švęsti šiandien nepavyks. Vis dėlto žvelgdamas būsimam pralaimėjimui į akis VRFS vadovas ginklų sudėti neketina.

„Toliau kovosiu, – tikino P.Malžinskas. – Pirmiausia, išgirsime konferencijos dalyvių nuomonę dėl kai kurių pasiūlymų. Faktas, kad turime ateities planų ir ne kartą esame tą įvardinę. Tiek diskusijose su Tomu Danilevičiumi, tiek duodamas interviu įvardijau, kad tai turbūt paskutinis bandymas padaryti pokyčius iš vidaus, pasiūlyti bendruomenei prabusti, siekti pokyčių.“

Visgi Lietuvos futbolo ateitis, T.Danilevičiaus pergalės atveju, P.Malžinskui atrodo tamsi.

„Sąstingis ir kelionė į niekur“, – apie artimiausių ketverių metų perspektyvą LFF prezidentui nepasikeitus sakė P.Malžinskas.

Paskutinis atnaujinimas 2020-08-01 12:24

Konferencijoje balsavimo teisę turėjo 18 LFF narių – 8 šakinių organizacijų ir 10 apskričių federacijų – atstovai, kurių kiekvienas narys į konferenciją galėjo atsiųsti po penkis.

Utenos apskrities futbolo federacija rinkimus ignoravo – jų išvakarėse federacijos prezidentas Nemunas Dagilis išplatino pranešimą, kuriame užsiminė, jog norėjo kelti Lietuvos futbolo legendos Deivido Šembero kandidatūrą, tačiau jis dalyvauti rinkiminėje kovoje atsisakė.

„Nė vienas iš šių kandidatų nėra žmogus, šiuo metu galintis suvienyti Lietuvos futbolą“, – teigė N.Dagilis.

Rinkimuose intrigos nebuvo tikimasi – neabejota, kad dar ketverius metus LFF vadovaus Vykdomojo komiteto narių ir įtakingiausio šalies futbolo žmogaus Arūno Pukelio užnugarį turintis T.Danilevičius.

Konferencijos metu buvo renkamas ne tik prezidentas, bet ir tvirtinama nauja LFF įstatų redakcija. Abiejų kandidatų stovyklos buvo pasiūliusios po atskirą projektą.

T.Danilevičiaus ir Vykdomojo komiteto siūlomas projektas buvo kosmetinis. Tarp įdomesnių pasiūlymų – LFF viceprezidentus rinkti ne Konferencijai, o Vykdomajam komitetui. LFF viceprezidentas perima prezidento funkcijas, kai šis negali atlikti savo pareigų. Taip pat siūloma susilpninti revizoriaus vaidmenį, kuris nuo šiol nebūtų atskaitingas prieš Konferenciją. Trečias svarbesnis pasiūlymas – atsisakyti kasmetinio „Futbolo forumo“ organizavimo ir pasilikti teisę nuspręsti kada ir kaip (ir ar išvis) jį organizuoti.

VIDEO: LFF renka prezidentą – reali intriga ar rinkimų imitacija?

Savo ruožtu P.Malžinsko vadovaujama VRFS teikė kur kas kardinalesnį įstatų pokyčių projektą, pagal kurį LFF valdyme daugiausiai svertų turėtų klubai. Siūlyta, kad LFF tiesioginiais nariais taptų A lygos čempionate, I lygos pirmenybėse, II lygos pirmenybėse, Lietuvos salės futbolo A lygos pirmenybėse ir/ar Lietuvos moterų A lygos pirmenybėse dalyvaujantys klubai.

Vilniečiai taip pat siūlė atsisakyti privalomos ginčų nagrinėjimo tvarkos Tarptautiniame sporto arbitražo teisme ir ginčų nagrinėjimą perkelti į Lietuvą – į Sporto arbitražą prie Vilniaus komercinio arbitražo teismo.

Taip pat siūlyta grąžinti daugiau galių LFF Konferencijai bei numatyti, kad LFF generalinio sekretoriaus pozicija būtų skiriama prezidento teikimu. Šiuo metu generalinį sekretorių skiria Vykdomasis komitetas.

Balsavimas dėl naujos LFF įstatų redakcijos praėjo be netikėtumų.

Konferencijos nariai beveik vienbalsiai palaikė T.Danilevičiaus ir Vykdomojo komiteto pasiūlytą projektą – už jį pasisakė 73 nariai. P.Malžinsko ir VRFS siūlytą projektą palaikė vos 5 konferencijos dalyviai.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos rinkiminė konferencija
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos rinkiminė konferencija

Konferencijoje turėjo būti svarstomas ir dar vienas klausimas – LFF vadovų parengtas žaidėjų perėjimo reglamentas.

Juo siekiama apmokestinti jaunųjų žaidėjų perėjimą iš vienos futbolo akademijos į kitą – LFF vadovų teigimu, jaunų žaidėjų migracija tarp futbolo ugdymo įstaigų turi neigiamų pasekmių tiek akademijoms, tiek patiems žaidėjams.

Daug diskusijų sukėlusios naujovės, kuriomis siekiama apmokestinti jaunųjų žaidėjų perėjimą iš vienos futbolo akademijos į kitą, sutrauktos į septynių lapų dokumentą, o jo nebuvo matę dauguma konferencijos dalyvių.

Vis dėlto, nors manyta, jog dėl jo bus balsuojama jau šiandien, LFF nusprendė atidėti šį klausimą vėlesniam laikui.

„Suprantame visų klubų ir akademijų norą išdiskutuoti šį sprendimą. Turime atlikti tam tikras korekcijas. Labai tikiuosi, kad LVJUFA priėmus į federacijos narių tarpą, bus produktyvi diskusija su visomis akademijomis ir tikiuosi, kad futbolo bendruomenė ras geriausią reglamentą“, – aiškino LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius