Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

LFF valdžioje vieta ruošiama dar vienam „savam“ kauniečiui?

Tris dešimtmečius Lietuvos futbolo federacijoje dirbantis 71-erių kaunietis Romas Pikčilingis nusprendė trauktis iš užimamų pareigų. Kauno apskrities futbolo federacijos (KAFF) prezidento postą paliekantis funkcionierius kartu atsisveikina ir su savo vieta LFF Vykdomajame komitete. Visgi panašu, kad prieš tardamas „sudie“ ilgametis varžybų ir renginių skyriaus vadybininkas pabandė patogiai išpurenti dirvą kitam LFF dabartinei valdžiai artimam kandidatui.

Siūloma balsuoti telefonu

Nuo 2019-ųjų KAFF vadovavęs R.Pikčilingis nusprendė įteikti valdybai atsistatydinimo pareiškimą ir panoro trauktis. Kitos savaitės penktadienį vyksiančiame susirinkime turėtų būti renkamas naujasis KAFF vadovas.

Nugalėjęs asmuo savaime būtų deleguojamas į LFF Vykdomąjį komitetą, kuriame ir pakeistų R.Pikčilingį.

LFF nuotr./Edgaras Stankevičius ir Romas Pikčilingis
LFF nuotr./Edgaras Stankevičius ir Romas Pikčilingis

Po lapkričio 20 dieną vykusio KAFF valdybos posėdžio, paaiškėjo, jog KAFF prezidento rinkimuose dalyvaus keturi kandidatai.

Gauti prašymai į KAFF prezidentus siūlyti Dainių Šumauską, Audrių Markevičių, Laimį Bičkauską ir Rimvydą Čekavičių.

Vis dėlto kur kas daugiau aistrų kelia tai, kad dėl pandemijos ir karantino visuotinį susirinkimą ir rinkimus siūloma organizuoti nuotoliniu būdu, naudojant „Microsoft Teams“ platformą.

Pagal sumanymą KAFF nariai galėtų balsuoti telefonu ar el. paštu. Kadangi KAFF įstatai nurodo, jog prezidentas turi būti renkamas slaptu balsavimu, susirinkimo dalyviai savo balsą turėtų atiduoti siųsdami SMS žinutę ar rašydami elektroninį laišką.

Įdomiausia tai, kad gautus balsus turėtų skaičiuoti LFF teisininkai Algimantas Šindeikis ir Laimonas Markauskas.

Priminsime, kad lapkričio 4 d. Vyriausybė šalyje paskelbė karantiną, pagal kurį asmenys viešose vietose turi būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, draudžiami viešose vietose, atvirose ir uždarose erdvėse festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešojoje vietoje iš anksto nustatytu laiku.

Spalio 21-ąją Kauno apskrities futbolo federacijos (KAFF) posėdyje buvo nuspręsta eilinį rinkiminį visuotinį narių susirinkimą organizuoti gruodžio 4 d.

KAFF rinkimuose balsavimo teisę turės 24 nariai. Dar vieną balsą iki šiol turėjo jau iš futbolo žemėlapio išnykęs Kauno „Stumbras“.

Paruošta kėdė „savam“?

Nors R.Pikčilingio praėjusią savaitę KAFF nariams išsiųstame rašte teigiama, kad šie advokatai užtikrins balsų skaičiavimo skaidrumą ir anonimiškumą, tokios balsavimo taisyklės papiktino ne vieną.

Su 15min bendravę, bet anonimais norėję likti keli KAFF nariai įsitikinę, kad tokiu būdu beveik garantuojama, jog LFF Kaune užsitikrins sau lojalų prezidentą.

Ne paslaptis, kad KAFF, kaip ir bet kuri kita regioninė federacija, yra finansiškai labai priklausoma nuo LFF. Akivaizdu, kad dabartinė LFF valdžia įtakos svertų prarasti nenori, tad pageidautų, kad Kaunui Vykdomajame komitete ir toliau atstovautų lojalus žmogus – koks daugelį metų buvo R.Pikčilingis.

Dėl šių priežasčių ir gudriai sukurptos balsavimo strategijos beveik neabejojama, kad naujuoju KAFF prezidentu bus išrinktas D.Šumauskas.

„Hegelmann Litauen“ nuotr./Antonas Hegelmannas ir Dainius Šumauskas
„Hegelmann Litauen“ nuotr./Antonas Hegelmannas ir Dainius Šumauskas

49-erių kaunietis yra Pirmoje lygoje šiemet sėkmingai žaidusio „Hegelmann Litauen“ klubo direktorius. Kauno klubas antrajame šalies futbolo ešelone užėmė antrąją vietą ir gavo teisę kitąmet debiutuoti A lygoje.

Neabejojama, kad šia teise kauniečiai pasinaudos, nes turi ne tik stiprų finansinį užnugarį, bet ir LFF vadovų palaikymą.

Komandą išlaiko vokiečių kapitalo krovinių pervežimo ir logistikos bendrovė „Hegelmann Transporte“ ir jos prezidentas Antonas Hegelmannas.

Ši bendrovė praėjusį balandį tapo ir LFF pagrindiniu rėmėju, jos prekės ženklas buvo naudojamas oficialiame LFF taurės turnyro pavadinime.

„Tiek su „Hegelmann Transporte“ atstovais, tiek asmeniškai su Antonu bendraujame ne pirmus metus ir per tą laikotarpį spėjome užmegzti artimą, draugišką ryšį. „Hegelmannn Transporte“ yra šiuolaikiška ir inovatyvi įmonė, kelianti sau aukščiausius tikslus bei turinti ambicijų lyderiauti užsienio rinkose“, – po sutarties pasirašymo pranešime buvo cituojamas LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

„Hegelmann Litauen“ nuotr./„Hegelmann Litauen“
„Hegelmann Litauen“ nuotr./„Hegelmann Litauen“

Visais futbolo klubo reikalais besirūpinantis D.Šumauskas yra vadinamas dešiniąja A.Hegelmanno ranka, tad Kaune – vieša paslaptis, jog būtent jį KAFF prezidento poste ir LFF Vykdomajame komitete norėtų matyti dabartinė federacijos valdžia.

Juolab kad panašių pavyzdžių dabartiniame LFF Vykdomajame komitete jau yra. Daugiau nei dešimtmetį vienu svarbiausių LFF rėmėjų yra sportinės aprangos gamintojas „Hummel“.

Danams atstovaujančios įmonės Lietuvoje akcininkai Artūras Krukis ir Vidmantas Butkevičius yra svarbūs žaidėjai dabartinėje LFF sistemoje. Pirmasis vadovauja moterų futbolo asociacijai, o antrasis yra salės futbolo asociacijos prezidentas ir iki šių metų buvo LFF pirmasis viceprezidentas.

Abu kauniečiai priklauso LFF Vykdomajam komitetui, tad nieko keisto, kad šią vasarą federacija pratęsė bendradarbiavimą su „Hummel“ dar ketveriems metams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Krukis, Arūnas Pukelis, Žydrūnas Buzas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Krukis, Arūnas Pukelis, Žydrūnas Buzas

Pasigedo demokratijos

„Iškelti savo kandidatūrą paskatino tai, jog dar vasaros pabaigoje vienas iš kandidatų vaikščiojo aukštai iškėlęs galvą ir visiems sakė, kad jį jau palaimino LFF. Visi apie šį „paskyrimą“ kalbėjo jau seniai, o mano manymu, taip neturėtų būti. Todėl sutikau būti iškeltas, bet savo kandidatūrą artimiausiomis dienomis atsiimsiu, nes demokratijos pergalę aš jau iškovojau. Šiomis dienomis mane patikino, kad balsavimas bus fizinis, kaip ir yra nurodytas KAFF įstatuose. Bandymas pakeisti įprastą rinkimų tvarką šiandien arba rytoj turėtų būti anuliuotas. Dar kartą pamačiau, kaip viskas yra neskaniai, tad norėjau, kad rinkimai vyktų maksimaliai sąžiningai ir teisingai. Panašu, kad tai ir pavyko pasiekti, neturėtų viskas būti stumiama buldozeriu“, – 15min teigė „Jonavos“ klubo iškeltas Rimvydas Čekavičius.

Filmų, reklamų, internetinių ir televizijos projektų režisierius bei projektų vadovas futbole nėra naujokas – praeityje ėjo A lygos ir Pirmos lygos direktoriaus pareigas.

Asmeninio archyvo nuotr./Rimvydas Čekavičius
Asmeninio archyvo nuotr./Rimvydas Čekavičius

Pakeista rinkimų tvarka nepatenkintas R.Čekavičius ir kitas kandidatas A.Markevičius dabartiniam KAFF prezidentui R.Pikčilingiui išsiuntė laiškus, prašydami pasiaiškinimo, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

R.Pikčilingis antradienį neatsakinėjo ir į 15min skambučius.

Įdomu ir tai, kad dabartinis prezidentas nusprendė paskubomis trauktis, nors iki kadencijos pabaigos buvo belikę vos keli mėnesiai. Šias pareigas R.Pikčilingis perėmė praėjusių metų žiemą ir poste pakeitė pasitraukusį Sergejų Slyvą, kurio ketverių metų kadencija turėjo baigtis 2021-ųjų balandį.

„Visą gyvenimą žaidžiau futbolą ir esu nemažai pasiekęs tiek didžiajame, tiek salės futbole, esu tapęs šalies čempionu. Neseniai pardaviau savo verslą ir dabar turiu daugiau laisvo laiko. Visada norėjosi pažinti futbolą iš vidaus, nors savo lėšomis baigiau UEFA B trenerių kursus, supratau, kad mano charakteris šiek tiek kitoks ir treneriu nebūsiu, o savo versle įgytas žinias galėčiau pritaikyti administraciniame darbe. Šiuo metu dirbu savivaldybės įmonėje, daug bendrauju su valdininkais, tad manau, kad galiu būti naudingas ir sutelkiant futbolą Kaune. Norėtųsi, kad daugiau dėmesio būtų skiriama masiniam futbolui, daugiau žiūrima į pačius mažiausius vaikus, nes dabartinė padėtis KAFF manęs netenkina“, – savo apsisprendimą kandidatuoti 15min aiškino A.Markevičius.

49-erių vyras praeityje yra žaidęs Kauno „Inkaro“ (1991–1997), Kauno „Rangos-Politechnikos“ (1998), Jonavos „Lietavos“ (2002), Klaipėdos „Atlanto“ (2002) bei Kauno „Rodiklio“ (2004–2008) klubuose, o šiuo metu užima Kauno miesto Komunalinių paslaugų centro (KPC) direktoriaus pareigas.

Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Audrius Markevičius ir Vidmantas Butkevičius
Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Audrius Markevičius ir Vidmantas Butkevičius

A.Markevičiaus kandidatūrą rinkimuose iškėlė jo vadovaujamas „Aleksotas“ ir „Olimpas“.

Jis neslėpė, kad nėra patenkintas, jog užkulisinės kalbos apie būsimą rinkimų nugalėtoją sklando jau kuris laikas.

„Nemalonu, kad kai kurie kandidatai yra proteguojami. Negaliu to užtikrinti 100 proc., bet iš to, kaip norima suorganizuoti rinkimus, klausimų kyla įvairių. Manau, kad balsuoti sms'ais ar el. paštais yra nesąmonė, nes rinkimai turi vykti slaptai. Mūsų telefonų numeriai ir el. paštai būtų suregistruoti, tad nesunkiai būtų galima atsekti, kas ir už ką balsavo, juk balsus priimtų tos pačios LFF teisininkai. Iš kur žinoti, kad kada nors ateityje nebūtų prikaišiojama, jog balsavai už tą ar kitą kandidatą? Tvirtinti, jog vienas kandidatas yra proteguojamas, negaliu, bet visi puikiai žino, kad daugelis KAFF narių turi vienokių ar kitokių sąsajų su „Hegelmann“ bendrove. Galbūt jie irgi bijo prarasti darbus ar finansavimą. Nemanau, kad tai yra gyvybės ir mirties klausimas, kad negalėtume rinkimų nukelti kuriam laikui“, – savo nuomonę dėstė A.Markevičius.

L.Bičkausko kandidatūrą iškėlė A lygos bronzos medalius pirmą kartą istorijoje laimėjęs „Kauno Žalgiris“. Jį galima drąsiai vadinti klubo krikštatėviu, nes būtent jis buvo vienas „Tauro“ futbolo mokyklos įkūrėjų. Jos įkurta „Spyrio“ komanda 2016-aisiais buvo pervadinta „Kauno Žalgiriu“.

„Esu sukaupęs didelį patirtį tiek kaip treneris, tiek kaip futbolo organizacijos vadovas. Manau, kad galėčiau būti tas žmogus, kuris suvienytų Kauno apskrities futbolo klubus, nes susiskaldymo šiuo metu yra per daug. Taip pat turiu ir norėčiau įgyvendinti idėjas, kurios būtų naudingos futbolo vystymui“, – 15min sakė L.Bičkauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laimis Bičkauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laimis Bičkauskas

Į siūlymą balsavimą vykdyti trumposiomis žinutėmis ar laiškais šis kandidatas taip pat žiūri skeptiškai.

„Jau prieš keletą metų esame turėję istoriją, kai Kauno „Žalgiriui“ ir Vilniaus „Žalgiriui“ susitikus A lygoje sostinės klubas išleido į aikštę negalėjusį žaisti futbolininką, bet tie patys teisininkai nusprendė, kad bausti trijų taškų nuobauda varžovų nereikėtų. Tai buvo nesuprantamas sprendimas, nes vilniečiai akivaizdžiai pažeidė nuostatus. Iš kitos pusės – esu įsitikinęs, kad galime suorganizuoti balsavimą ir kitaip, nepažeidžiant jokių valstybės reikalavimų. Galėtų būti trys atskiri komisijos nariai tam tikroje erdvėje, klubų atstovai, kaip Seimo rinkimuose, ateitų ir pasiimtų biuletenius, įmestų juos į dėžutę ir išeitų pro kitas duris. Manau, kad tai tikrai yra įmanoma padaryti, reikia tik noro“, – svarstė L.Bičkauskas.

Favoritas: „Už mane kalba darbai“

Oponentų kritikos sulaukęs D.Šumauskas teigia, kad už jį kalbą KAFF atlikti darbai.

„Einu į rinkimus kaip valdybos narys ir ne su pažadais, o aiškiais nuveiktais darbais. KAFF valdyboje dirbu jau treji metai. Mano iniciatyva buvo surasti rėmėjai, pakeistas 7 tūkst. eurų kainavęs interneto puslapis, organizavome jaunimo turnyrus, kuriuose dalyvavo per 500 vaikų. Mano iniciatyva įkurta ir Kauno darželių lyga, kurioje per metus dalyvauja per 800 vaikų. Šiuo metu KAFF esu profesionalaus komiteto pirmininkas ir galiu pasidžiaugti, kad man dirbant šiemet net keturi KAFF klubai tapo prizininkais: Kauno „Žalgiris“ A lygoje iškovojo bronzą, Kėdainių „Nevėžis“, Kauno „Hegelmann Litauen“ ir „Jonava“ pasidalijo Pirmos lygos medalius“, – 15min teigė D.Šumauskas.

„Hegelmann Litauen“ nuotr./Dainius Šumauskas
„Hegelmann Litauen“ nuotr./Dainius Šumauskas

Prioritetinėmis veiklos kryptimis D.Šumauskas laiko naujų rėmėjų paiešką, bendradarbiavimą su savivalda, masinių renginių didinimą bei jų kokybės gerinimą bei trečios lygos plėtrą.

Paklaustas apie siūlomą balsavimą ir tariamą LFF vadovų paramą,„Hegelmann Litauen“ direktorius taip pat tik šypsojosi.

„LFF parama? Manau, kad čia tik oponentų prasimanymai. Kalbant apie balsavimą, tai buvo tik pasiūlymas, niekas nieko nespaudžia. Sprendimas priklauso klubams. Būtent jie turi apsispręsti, kokiu būdu šioje sudėtingoje situacijoje balsuos. Siūloma tvarka gali būti atmesta, jeigu trečdalis dalyvių pasisakys prieš. Bet aš manau, kad gal nereiks ir trečdalio. Keli klubai aiškiai pasakė, kad nenori, jog būtų balsuojama telefonu ir laiškais. Tada, mano galva, būtų teisingiausia rinkimus nukelti ir prezidentą rinkti tuomet, kai laikai bus ramesni ir turėsime sąlygas tą padaryti“, – 15min sakė D.Šumauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius