Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažeidžiamiausia vieta – V.Ivanauskas: pažymiai rinktinės žaidėjams, treneriui ir teisėjui

Po trumpo euforijos blyksnio Lietuvos futbolas vėl skaudžiai blokštas į realybę. Valdo Augustino Ivanausko treniruojama rinktinė žvarbų antradienio vakarą neturėjo šansų namuose prieš Šveicariją ir krito 0:4.15min tradiciškai vertina aikštėje žaidusius futbolininkus, trenerio ir mačo arbitro darbą.
Valdas Ivanauskas sudegė ir rungtynėse, ir po jų
Valdas Ivanauskas sudegė ir rungtynėse, ir po jų / LFF nuotr.

Ernestas Šetkus – 4

Mače su bulgarais pagaliau baigėsi juoda E.Šetkaus serija nacionalinėje komandoje – rinktinė su tauragiškiu vartuose buvo pralaimėjusi 17 oficialių rungtynių iš eilės. Šį kartą darbo buvo kur kas daugiau, bet šansų gelbėti komandą – beveik ne. 33-iąją minutę kojomis ištraukė sunkų Breelo Embolo spyrį iš po gynėjo kojų. Keista, bet ramaus būdo kapitonas šį kartą atrodė kiek nervingesnis nei įprastai. Visgi dėl kurio nors įvarčio kaltinti vartininką būtų sunku.

Dominykas Barauskas – 4,5

Priverstinai buvo mestas į kovą, kai dėl diskvalifikacijos negalėjo žaisti Egidijus Vaitkūnas. Užėmė kairį gynybos kraštą, bet vaizdo tikrai negadino. Trečiose savo rungtynėse nacionalinėje komandoje solidžiai gynėsi, o buvo ir epizodų, kai blykstelėjo verždamasis į priekį.

Benas Šatkus – 5

Benui vėl teko pratintis prie naujo porininko gynybos viduryje, nes V.Ivanauskas vietoj Lino Klimavičiaus aikštėje nusprendė išbandyti Edviną Girdvainį. 55-ąją minutę po Arvydo Novikovo pakelto kampinio smūgiavo galva, bet kamuolys praskriejo šalia vartų. Po dviejų minučių turėjo bene geriausią Lietuvos rinktinės progą, bet būdamas visiškai laisvas paskubėjo ir iš kelių metrų smūgiavo virš vartų – akivaizdžiai pritrūko puolėjo įgūdžių.

Edvinas Girdvainis – 3

Pagaliau sulaukė V.Ivanausko šanso, gynybos centre pakeitęs veteraną L.Klimavičių. Reikia pasakyti, kad šis sprendimas nepasiteisino. Edvinas buvo bene silpniausia Lietuvos rinktinės vieta ir iš paties V.Ivanausko mačo metu sulaukė ypač daug pastabų. Užmigo antrojo šveicarų įvarčio metu, nesugaudęs Renato Steffano ir pabėgęs svečių komandos saugas paleido tolimą vinį į E.Šetkaus vartus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edvinas Girdvainis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edvinas Girdvainis

Rolandas Baravykas – 4,5

Iš konteksto neiškrito, aktyviai dirbo gynyboje ir turėjo tikrai nemažai gerų epizodų, o kartą klaidindamas varžovą net blykstelėjo originaliu judesiuku, kokiu įprastai Lietuvos rinktinėje geba nustebinti tik Arvydas Novikovas. Tai buvo vienas geresnių Rolando pasirodymų iš kelių pastarųjų, nors reikia pažymėti, kad šiaulietis buvo priverstas ir vėl žaisti kitoje pozicijoje – užėmė dešinį gynybos kraštą, nes E.Vaitkūnas buvo diskvalifikuotas. Susidaro įspūdis, kad dešinėje pusėje R.Baravykas jaučiasi kur kas komfortiškiau nei kairėje. Nemažai kaltės ant jo pečių krenta dėl trečio praleisto įvarčio, kai suteikė pernelyg daug laisvės B.Embolo.

Linas Mėgelaitis – 4,5

Ilgiems perdavimams truputį trūko kokybės ir tikslumo, bet aikštės viduryje atrodė gana neblogai. Visgi dominuoti taip, kaip mače su bulgarais jaunam saugui niekas neleido. Antrajame kėlinyje jau stigo ir jėgų.

Vykintas Slivka – 4,5

Iš konteksto stipriai neiškrito, bet ir nebuvo toks pats šviežias ir aktyvus kaip mače su bulgarais. Trūko kūrybiškumo, bet ir prieš save turėjo visai kito kalibro oponentus. Per pertrauką pakeistas ir užleido vietą Ovidijui Verbickui.

Arvydas Novikovas – 5

Nuostabios formos antram mače iš eilės. Kaip ir rungtynėse su bulgarais, kairiajame krašte turėjo nemažai laisvo ploto, tad galėjo drąsiai demonstruoti visą savo kūrybinį potencialą. Rungtynių pradžioje buvo bene aktyviausias Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Kaip ir pirmojoje dvikovoje, įpusėjus pirmam kėliniui apsikeitė kraštais su Justu Lasicku, bet po kelių minučių buvo grąžintas atgal.

25-ąją minutę turėjo labai gerą progą, tačiau savo „nedarbine“ dešine koja smūgiavo į dausas. Su kiekvienu praleistu įvarčiu Arvydo entuziazmas taip pat krito.

Fiodoras Černychas – 4,5

Sunkios rungtynės. Daug lakstė be kamuolio, turėjo atlikti nemažai juodo darbo aikštės viduryje vaikydamasis kur kas talentingesnius priešininkus, kol galiausiai pavargo ir buvo pakeistas 83-iąją minutę.

Justas Lasickas – 5

10-ąją minutę pavojingai smūgiavo iš baudos aikštelė prieigų, bet nepataikė į vartus. Solidžios formos į rinktinę atvykęs saugas kartu su A.Novikovu, ko gero, buvo geriausi šio mačo žaidėjai Lietuvos rinktinės sudėtyje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Lasickas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Lasickas

Karolis Laukžemis – 4

Daug arė mače su bulgarais ir šį kartą šviežumo akivaizdžiai trūko. Per pertrauką buvo pakeistas ir vietą užleido Donatui Kazlauskui.

Donatas Kazlauskas – 5

Per pertrauką pakeitė K.Laukžemį ir dėl tų ilgų aukštų kamuolių, būdamas nugara į varžovų vartus, pakovodavo visai sėkmingai. Kaip ir mače su bulgarais, pagyvino lietuvių žaidimą ir antrajame kėlinyje buvo bene aktyviausias mūsų komandos žaidėjas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas

Ovidijus Verbickas – 4

Per pertrauką pakeitė V.Slivką, bet pastebimai sustiprinti aikštės vidurio nesugebėjo. Antrajame kėlinyje šveicarų teritorinė persvara tapo dar akivaizdesnė – pirmiausia dėl lietuvių silpnesnio fizinio pasirengimo.

Ernestas Veliulis – be vertinimo

83-iąją minutę pakeitė F.Černychą.

Vytas Gašpuitis – be vertinimo

Aikštėje pasirodė 89-ąją minutę, pakeitęs Edviną Girdvainį, bet ir likusių kelių minučių užteko, kad padarytų kritinę klaidą ir šveicarai įmuštų ketvirtą įvartį.

Vilius Armanavičius – be vertinimo

89-ąją minutę debiutavo nacionalinėje rinktinėje, pakeitęs Liną Mėgelaitį.

Valdas Augustinas Ivanauskas – 3

Labai prastai. Šiame mače treneris akivaizdžiai buvo silpniausia ir taip ne stipriausios Lietuvos rinktinės grandis. Apmaudžiausia, kad savo silpnas vietas naujasis strategas demonstravo netgi dvikovai pasibaigus.

Stoviniuodamas šalia šoninės linijos V.Ivanauskas vėl blykstelėjo keliais emociniais proveržiais, tačiau būtų kur kas svarbiau, jei bent kartą būtų pasikvietęs kurį nors savo auklėtinį ir perdavęs jam vienokį ar kitokį taktinį sumanymą. Dabar kliaujamasi tik futbolininkų talentu, o kai prieš tave žaidžia kelis sykius talentingesnė komanda, šansų nėra jokių.

Pirmajame kėlinyje lietuvių žaidimas dar teikė vilčių, bet gavome tris įvarčius. Po pertraukos šveicarai absoliučiai dominavo beveik be jokių lietuvių kontrargumentų, bet įmušė tik kartą.

LFF nuotr./Valdas Ivanauskas
LFF nuotr./Valdas Ivanauskas

Kai antrojo kėlinio viduryje esant rezultatui 0:3 V.Ivanauskas pradėjo staugti ant geriausios Lietuvos progos neišnaudojusio B.Šatkaus, nesuprasdamas, kas čia darosi, pečiais pradėjo traukyti netgi VIP ložėje stovėjęs LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Mačas su šveicarais puikiai parodė, kad V.Ivanauskas tikrai nėra Lietuvos futbolo rinktinės ateitis ir netgi kai kurių LFF Vykdomojo komiteto narių svoris veikiausiai nepadės 55-erių kauniečiui išlikti savo poste po kitą mėnesį vyksiančių paskutinių atrankos rungtynių su Šiaurės Airija.

Lyginant su maču prieš bulgarus atliko du keitimus. Dėl geltonų kortelių negalintį žaisti Egidijų Vaitkūną dešiniajame gynybos krašte pakeitė iš kairės pusės perstumtas Rolandas Baravykas, o pastarojo vietą užėmė D.Barauskas.

Kitas pokytis – vidurio gynėjų grandyje solidžiai prieš bulgarus sužaidusį L.Klimavičių pakeitė E.Girdvainis. Ir šis keitimas visiškai nepasiteisino.

Nors po mačo vykusioje spaudos konferencijoje strategas pats pasimetė savo žodžiuose, kai iš pradžių sakė, kad sudėties keitimai yra priverstiniai, o po kelių minučių prisipažino, jog E.Girdvainį į aikštę metė tik rotaciniais sumetimais.

Po pertraukos vaizdas buvo slogokas, bet treneris spaudos konferencijoje pabrėžtinai tvirtino, kad lietuviai pagaliau įrodė, jog turi fizinių jėgų sužaisti ir du atrankos mačus iš eilės.

Antrų kamuolių mače su bulgarais laimėjom daug, šį kartą – labai mažai.

Kaip dvikovoje Sofijoje, kaip mače su bulgarais šeštadienį, taip ir šį kartą Lietuvą žeidė standartinės padėtys, po kurių lietuviai praleido du įvarčius iš keturių. Ir čia vėl keistai skamba trenerio žodžiai spaudos konferencijoje, kad iki šiol standartinių padėčių metu žaisdavome gerai.

Vidurio gynėjo keitimas „šiaip sau“ 89-ąją minutę išvis prasilenkia su elementaria logika, ypač žaidžiant prieš komandą, kurią pats išvakarėse įvardijai kaip vieną geriausių Europoje. Šveicarai kaipmat pasinaudojo neapšilusio V.Gašpuičio klaida ir įkalė ketvirtą vinį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas

Didysis futbolas ir susideda būtent iš tokių smulkmenų. Matant V.Ivanausko rinktinę atrodo, kad mes ne tik nusileidžiame varžovams pagal visus parametrus, bet dar ir nemažai atiduodame patys už dyką.

Pasiklausius V.Ivanausko susidaro įspūdis, kad antradienį lietuviams koją pakišo tik mįslingas „blokas“ (kurį įžvelgti net kelis kartus peržiūrėjus vaizdo įrašą ypač sunku) ir apie futbolą rašantys šalies futbolo žurnalistai, bet vargu ar tai yra tiesa.

Aikštėje pralaimėti šveicarams nėra nieko neįprasto. Prieš septynerius metus Igorio Pankratjevo komandą Nati taip pat apžaidė „viena koja“ ir taip pat laimėjo 4:0. Visgi patyręs tą pralaimėjimą tuometinis rinktinės treneris išliko kuklus ir nurijo karčią piliulę. Dabartinis treneris net ir pasibaigus mačui mušė kamuolius į savus vartus.

LFF vadovai gali jau dabar leistis į naujojo trenerio paieškas, nes kad ir koks bus rezultatas paskutiniame mače Belfaste, rinktinė su V.Ivanausku neturi ateities.

Teisėjas Tiago Martinsas (Portugalija) – 8,4
Arbitro darbą vertino „12 jardų“ tinklaraščio kūrėjas, buvęs FIFA teisėjas Paulius Malžinskas.

Geras arbitro pasirodymas ir jokių pastabų. Be jokios abejonės, rungtynes reikia priskirti prie lengvų kategorijos ir rungtynių teisėjas darbo beveik neturėjo. Ramus ir užtikrintas pasirodymas, jokių pastabų dėl techninių sprendimų. Abi komandos per rungtynes prasižengė vos 15 kartų (Lietuva tik 4 kartus), žaidimas vyko korektiškai, todėl drausminių sankcijų statistikoje degantys nuliai – visiškai logiškas rezultatas ir teisėjas savo darbą atliko gerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius