-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 13 /08:38

Po šveicarų smūgių – V.Ivanausko mūšis su žurnalistais: „Mes nebijojome žaisti“

Skambios pergalės prieš Bulgariją įkvėptas Lietuvos futbolas greitai grįžo į niūrią kasdienybę. Antradienį žvarbiame Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione baltus marškinius prasisagstęs Valdas Ivanauskas net garavo nuo emocijų mosuodamas nurodymais savo auklėtiniams aikštėje, o po rungtynių stojo į žodžių mūšį ir su žurnalistais.
Valdas Ivanauskas
Valdas Ivanauskas / LFF nuotr.

„O jūs matėte tą įvartį? Ar matėte, kad buvo blokas? Jūs to nematote. Iki šiol problemų su standartais mums nebuvo“, – jau į patį pirmąjį klausimą spaudos konferencijoje, kodėl šveicarų puolėjas Breelas Embolo dukart laisvas po kampinių mušė įvarčius, karštai reagavo „Ivanas Rūstusis“.

Standartinės situacijos pastaruoju metu itin skaudžiai baudžia Lietuvos futbolo rinktinę. Įvarčius į mūsų vartus taip mušė ne tik šveicarai, bet ir šiaurės airiai bei bulgarai – pasižymėję ir šeštadienį Vilniuje, ir pergalingu smūgiu praėjusį mėnesį Bulgarijoje.

„Namų darbai buvo paruošti“, – užtikrino V.Ivanauskas, sulaukęs tiesaus klausimo, kaip Lietuvos rinktinė ginasi standartinėse situacijoje – dengia zonas ar žaidėjus asmeniškai?

„Jūs geriau matote, – replikavo V.Ivanauskas. – Už B.Embolo gynybą buvo atsakinga visa komanda.“

„Aš jums atsakau, kad žaidėjas buvo blokuojamas. Čia viena iš futbolo gudrybių. Tokie dalykai rungtynėse nenumatomi. Jie pamatomi tik peržiūrėjus vaizdo įrašą. Kokią jūs turite alternatyvą, jeigu jau taip viską gerai suprantate?“ – retoriškai žurnalistų patarimo klausė rinktinės strategas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Breelas Embolo įmušė 2 įvarčius.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Breelas Embolo įmušė 2 įvarčius.

Aptardamas visas rungtynes V.Ivanauskas gyrė rinktinę už drąsų žaidimą, bet pripažino, jog būtent standartinės situacijos ir tapo rungtynių lūžiu, pasibaigusiu šveicarų triumfu Vilniuje 4:0 (3:0).

„Skaudus rezultatas. Manau, kad iki pirmojo įvarčio mūsų žaidimo planas buvo pildomas. Bet šveicarai – labai aukštos klasės komanda, ne veltui jie Europos čempionato ketvirtfinalyje išmetė prancūzus.

30 minučių neleidome jiems susikurti pavojingesnių progų. Kai jų susikurti nepavyksta, tada daug lemia standartinės padėtys. Deja, mes nuo jų neapsigynėme“, – pripažino V.Ivanauskas.

„Pirmas kėlinys nulėmė rungtynes, be abejonės. Praleidome įvarčius labai netinkamu metu – prieš pat didžiąją pertrauką. Bet antrajame kėlinyje komanda nenuleido galvos. Anksčiau to nebūdavo. Nebijojome žaisti su tokio lygio komanda, viena geriausių Europoje. Tai pozityvu“, – pabrėžė Lietuvos rintinės strategas.

Kalbėdamas apie rungtynes jis užsiminė ir apie priverstinius keitimus, bet paprašytas patikslinti – vėl ėmė piktintis.

Bijoti nėra ko. Mes visko bijome.

„Turėjome mikrotraumelių, buvo didelė rizika, kad jos taps rimtesnės. Mes negalime sau leisti prarasti žaidėjų. Patys žinote, kad kiekvienas žaidėjas mums labai brangus. Čia jums spręsti. Jūs rytoj rašysite antraštes – ne tas išėjo, ne toje pozicijoje žaidė. Jums spręsti. Mes turime savo nuomonę. Mes matome žaidėjus kiekvieną dieną. Juos sekame. Aš manau, kad žaidėjų fizinis pasiruošimas buvo idealus. Aš manau, kad jūs taip ir turėtumėte parašyti. Kad komanda gali sužaisti dvejas rungtynes iš eilės. Tas pastovus rašymas, kad rinktinė kas trejas dienas žaisti negali – jis spaudžia komandą psichologiškai. Matėte, kokiu tempu žaidė Šveicarija? Mes stengėmės. Mes nebijojome žaisti. Tai yra pagrindas. Sakau, buvo daugiau pozityvo, negu negatyvo, o ką parašysite – spręsti jums“, – bėrė V.Ivanauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Lietuva – Šveicarija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Lietuva – Šveicarija

„Tikrai buvo sunki savaitė. Buvo pakeistas treniruočių planas, o tai – didelė rizika. Bet žaidėjai tai suprato. Tenkina, kad žaidėjai suprato, kokį futbolą mes norime žaisti. Bijoti nėra ko. Mes visko bijome. Ta baimė, nepasitikėjimas savimi per tiek metų mums kelia kažkokį negatyvą. Mums to nereikia. Kiekvienas žaidėjas atidavė 100 proc. savęs.

Kas kelia nerimą? Nėra tokio pasitikėjimo... Iš mūsų (trenerių) pusės, mes jį duodame visiškai, bet iš kitos pusės – labai sunku nuspėti žaidėjo vidinę savijautą, psichologinę būklę. Psichologinis krūvis žaidėjams per pastaruosius metus tikrai yra didelis. Ir – tik negatyvas. Tą norisi pakeisti. Ta jų baimė, kad mes pralaimėsime, o laikraščiai vėliau prirašys, parašys – viskas yra suprantama, bet žaidėjus tai slegia. Tikrai. Jeigu jie nesistengtų, nebandytų drąsiai žaisti... Taip, klaidų yra ir kiekviena klaida tokio lygio rungtynėse baudžiama labai skaudžiai. Šveicarai mums tai parodė. Tai yra aukšto lygio komandos kvalifikacija. Mums tokios kvalifikacijos kol kas trūksta. Nerimo yra, bet man buvo labai svarbu pamatyti, ar komanda atlaikys tą dvejų rungtynių tempą. Ir ji atlaikė. Taip, rezultatas – negatyvas, bet aš matau ir kitus dalykus“, – karštoje spaudos konferencijoje tęsė V.Ivanauskas.

Priešpaskutinę rungtynių minutę jis nuo suolo į kovą metė ir du lietuvius – Vytą Gašpuitį bei rinktinės debiutantą 26-erių Vilių Armanavičių.

„Sumanymas buvo toks, kad kiekvienas žaidėjas mums yra labai svarbus. Kiekvienas. Mes tiesiog meldžiamės, kad nebūtų traumų. Kiekvienam žaidėjui reikia duoti šansą. Jie savo klubuose tai įrodė. Taip, V.Gašpuitis pabaigoje padarė klaidą, labai šiurkščią klaidą, bet iš klaidų galima tik mokytis. Labai skaudu, ketvirtas įvartis, vaikas išgyvena. Iš mūsų pusės jokių pretenzijų nėra“, – pridūrė V.Ivanauskas.

Drąsi pradžia

Po pergalės prieš Bulgariją (3:1), nutraukusios 9 iš eilės pralaimėjimų seriją, startinėje Lietuvos rinktinės sudėtyje V.Ivanauskas atliko du keitimus. Dėl geltonų kortelių suspenduotą Egidijų Vaitkūną kairiajame gynybos krašte priverstinai pakeitė Dominykas Barauskas, o gynybos širdyje vietoje 32-ejų Lino Klimavičiaus ant dirbtinės LFF stadiono dangos išbėgo Edvinas Girdvainis.

Pakiliai pradėję lietuviai įdomią ataką Arvydo Novikovo krašte susuko jau antrą minutę. Kol šeimininkų sirgaliai, tradiciškai vėluodami, ir toliau neskubėdami užėmė savo vietas LFF stadione, „Ivano Rūsčiojo“ auklėtiniai narsiai kovėsi aikštėje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šveicarijos rinktinės gerbėjai.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šveicarijos rinktinės gerbėjai.

Nors tribūnose gerkles garsiau laidė daugiau nei šimtas svečių sirgalių, nustelbę rudeninėje žvarboje turbūt sušalusius pasyvokus lietuvius, aikštėje pusę pirmojo kėlinio šeimininkai atrodė ne ką prastesni nei garsieji jų varžovai iš kalnuotosios Šveicarijos.

25 minutę rinktinė netgi turėjo auksinį šansą įmušti pirma. Fiodoras Černychas priekyje iškrapštė kamuolį iš po varžovų kojų, bet laisvo A.Novikovo šūvis ne pagrindine – dešine – koja skriejo aukštai į dangų.

Ir tada šeimininkų žaidimas staiga sugriuvo lyg kortų namelis. Patys susikūrę kampinį prie savo vartų lietuviai gavo pirmąjį įvartį. Xherdanas Shaqiri pakėlė kamuolį, o vienintelis varžovų puolėjas – be priežiūros į baudos aikštelę įlėkęs – Breelas Embolo mušė tiksliai 31 minutę.

Karštas V.Ivanauskas netrukus dar garsiau apsipylė keiksmais. Tolimas šveicarų perdavimas nusileido už galvos E.Girdvainiui ir vienas prieš Ernestą Šetkų atsidūręs Renato Steffenas permetė kamuolį per iš vartų išbėgusį Lietuvos vartų sargą. Ir tai dar nebuvo blogiausia. Prieš pat didžiąją pertrauką dar viena standartinė situacija prie lietuvių vartų baigėsi dar vienu įvarčiu į mūsų vartus. Vėl laisvas mušė B.Embolo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šveicarų džiaugsmas po įvarčio.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šveicarų džiaugsmas po įvarčio.

Lietuvių ir vokiečių kalbomis nurodymus tautiečiams aikštėje dalinęs V.Ivanauskas iš karto po pirmojo kėlinio atšaukė Vykintą Slivką ir Karolį Laukžemį. Juos pakeitė Ovidijus Verbickas ir Donatas Kazlauskas.

Antrajame kėlinyje žaidimas pasidarė visiškai atviras. Atakų bangos ritosi ir į vieną, ir į kitą pusę – dažniau į Lietuvos, bet ir mūsiškiai atsakydavo viltingais išpuoliais, tik tikslumo juos užbaigiant vis pritrūkdavo. Sykį kamuolys atskriejo tiesiai po kojomis Benui Šatkui, bet vidurio gynėjas nepataikė į vartus.

Rezultatas dar sykį pasikeitė jau tiksint pačioms paskutinėms teisėjo iš Portugalijos Tiago Martinso pridėto laiko sekundėms. Nuo suolo į aikštę ką tik žengęs V.Gašpuitis „atsikirto“ aikštės viduryje ir paskutinę šveicarų ataką tiksliu smūgiu užbaigė Mario Gavranovičius (90+4 min.).

Įvarčių fejerverką Vilniuje žadėję šveicarai įmušė 4, bet iki maksimalaus plano pritrūko. Atrankos į pasaulio čempionatą C grupėje Murato Yakino auklėtiniai taškais pavijo pirmaujančią Italiją, bet užima žemesnę vietą dėl prastesnio įvarčių santykio.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius