-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prieš Lietuvą – slovakų pankas, aplenkęs Diego Maradoną

Edgaro Jankausko vyrų pasaulio futbolo čempionato atrankos rungtynėse Trnavoje laukia iššūkis, kaip sutramdyti talentingą slovaką, kurio žaidimas toks pats įspūdingas, kaip jo šukuosena. Garsiojo argentiniečio Diego Maradonos rekordą Italijoje pagerinęs Marekas Hamšikas penktadienio vakarą bandys įmušti ir Lietuvos rinktinei.
Marekas Hamšikas
Marekas Hamšikas / „Scanpix“/AP nuotr.

Lietuvos rinktinėje nėra futbolo žvaigždžių, o Slovakijos komanda tokią turi.

Nors M.Hamšikas nepatenka tarp tų glamūrinių futbolininkų, kurie nuolat mirga spaudos antraštėse, neįvertinti šio atakuojančio vidurio saugo pasiekimų „Napoli“ klube ir Slovakijos rinktinėje neįmanoma.

29 metų futbolininkas sužais jau 95-ąsias rungtynes Slovakijos rinktinėje, kai penktadienį įbėgs į Trnavos miesto Antono Malatinskio 20 tūkst. vietų stadioną.

Po skiautėre – nuoširdus vaikinas

Ilgametis Lietuvos rinktinės futbolininkas Marius Stankevičius su M.Hamšiku susipažino dar 2004 metais, kai tuomet 17-metis slovakas iš Bratislavos „Slovan“ klubo atvyko į Italiją ir užsivilko „Brescia“ aprangą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Stankevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Stankevičius

Trejus metus su M.Hamšiku rungtyniavęs lietuvis greitai įsitikino, kad po agresyvia pankiška šukuosena slypi ne tik talentingas futbolininkas, bet ir puikus komandos draugas.

„Jis buvo perspektyvus jau tada, – kalbėdamas su 15min prisiminė 2001-2007 m. Brešijos klube žaidęs M.Stankevičius. – Tačiau labiau stebino, kad Marekas visada buvo labai žmogiškas. Jo šukuosena ir tada buvo pankiška, toks yra jo stilius, bet šiaip – tai nuostabus žmogus, geras pavyzdys kitiems.

Marekas viską norėjo padaryti teisingai ir korektiškai. Niekada neišsidirbinėjo ir galiausiai pasiekė savo. Kai prie talento, pridėjo darbą, išaugo didelė žvaigždė“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marekas Hamšikas pelnė du įvarčius.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marekas Hamšikas pelnė du įvarčius.

Nelygina savęs su D.Maradona

Iš „Brescia“ klubo 2007 metais į „Napoli“ persikėlęs penkis kartus geriausiu Slovakijos futbolininku išrinktas M.Hamšikas tapo stabu ir Neapolyje.

Šį sezoną M.Hamšikas pagerino Diego Maradona priklausiusį rekordą.

Argentinietis atstovaudamas „Napoli“ 1984-1991 m. pelnė 81 įvartį Italijos lygoje, o M.Hamšikas rugsėjį aplenkė D.Maradoną, įmušęs 82-ąjį kartą.

„Garbė būti šalia Maradonos, bet jis visada žaidė kitu lygiu,“ – M.Hamšikas pagarbiai atsiliepė apie legendinį argentinietį, kuriam žaidžiant Neapolio klubas laimėjo abu Italijos čempiono titulus.

lagaleriadefutbol nuotr./Diego Maradona ir Pedro Pasculli
lagaleriadefutbol nuotr./Diego Maradona ir Pedro Pasculli

M.Hamšikas irgi yra mylimas Neapolyje, kur žaidžia jau devynerius metus, o šiemet pratęsė sutartį su Pietų Italijos klubu dar ketveriems metams.

Galingais spyriais abiems kojomis pasižyminčio Slovakijos futbolininko vertė rinkoje išaugo iki kelių dešimčių milijonų eurų.

Žymūs Europos klubai, tarp jų ir Miuncheno „Bayern“ praėjusią vasarą domėjosi M.Hamšiku, o Slovakijos rinktinės treneris Janas Kožakas prabilo, kad „Napoli“ jau „per mažas“ rezultatyviam ir kūrybingui saugui, kuriam atėjo laikas pakelti sparnus į elitinį klubą.

Tačiau M.Hamšikas nusprendė likti ištikimas „Napoli“ ir pratęsė sutartį iki 2020 metų.

„Kas ten žino, kas būtų, jei jis būtų išvažiavęs, – apie buvusį komandos draugą svarstė M.Stankevičius. – Futbolininkui juk irgi reikia atrasti savą komandą, kurioje jis gerai jaustųsi ir galėtų atlikti tai, ką sugeba geriausiai.

Gali išvažiuoti į dar aukštesnio lygio komandą, bet galbūt ten negalėsi savęs atskleisti dėl aukštos konkurencijos ar kitų priežasčių.

Man atrodo, kad Marekas atrado savo vietą.

Man atrodo, kad Marekas atrado savo vietą.

Dabar jis gyvena nuostabiame mieste, žaidžia puikioje atmosferoje, sirgaliai jį myli jau daug metų. Jis gerai atlieka savo darbą, lieka stengtis ir toliau daryti tai, ką moka ir mėgsta“.

Vienas lauke – ne karys

M.Hamšikas visada buvo ir yra Slovakijos rinktinės patriotas, kurio ambicijos, regis, peršoka realias galimybes. „Žinoma, norėčiau laimėti pasaulio ar Europos čempionatą su Slovakija,“ – yra sakęs M.Hamšikas, Slovakijos rinktinėje pelnęs 19 įvarčių.

Vienas gražiausių jo įvarčių krito į Rusijos komandos vartus praėjusį birželį, kai Slovakija antrą kartą per šalies istoriją žaidė didžiajame futbolo turnyre.

2010 metais pasaulio čempionate žaidusi 5,5 mln. gyventojų šalis praėjusią vasarą Europos pirmenybėse iškopė į aštuntfinalį, kur slovakus sustabdė trys Vokietijos rinktinės įvarčiai.

„Scanpix“ nuotr./Marekas Hamšikas
„Scanpix“ nuotr./Marekas Hamšikas

Ši pasaulio čempionato atranka Slovakijai prasidėjo pralaimėjimais tuo pačiu rezultatu – 0:1 Anglijai ir Slovėnijai, bet pastarosiose rungtynėse spalį slovakai 3:0 sutriuškino škotus.

Pergalė prieš lietuvius gražintų Slovakiją į tikrąją kovą dėl kelialapių į 2018 metų planetos pirmenybes.

M.Stankevičius siūlė E.Jankauskui ir jo treniruojamiems Lietuvos rinktinės futbolininkams atidžiai prižiūrėti M.Hamšiką, bet nepamiršti ir kitų varžovų.

„Labai gerbiu visus tokio aukšto lygio žaidėjus, bet vienas lauke ne karys, – sakė M.Stankevičius. – Nežinau ar verta žiūrėti vien į vieną žaidėją, nes viską lemia kolektyvas. Nors Slovakijos rinktinė neturi daug žvaigždžių, turi gerų žaidėjų, kurie žaidžia kokybišką futbolą. Reikia būti atsargiems su visais jų žaidėjais, kartu nepamirštant, kad yra tokia žvaigždė, kaip Marekas, kuris ir vienas gali nulemti rungtynių baigtį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius