Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Prieš metus „Maccabi“ skriaudęs A.Švrljuga: „Žinoma, varžovai prisimins tas rungtynes“

Atrodė, kad Andro Švrljuga norėjo atlikti perdavimą, tačiau kamuolys lietė varžovo koją ir įskriejo į vartų tinklą, o sausakimšame Marijampolės stadione sprogo emocijų bomba, mat bendru dviejų rungtynių rezultatu Lietuvos čempionai prieš Tel Avivo „Maccabi“ jau pirmavo 4:1... Tačiau tai – jau istorija. Praėjusiais metais Izraelio čempionus Europos lygos atrankoje sensacingai parklupdžiusi „Sūduva“ šiemet vėl kyla į kovą su Tel Avivo klubu, į Lietuvą atvykusiu keršyti už praėjusių metų skriaudas.
Europos lyga: Sūduva - Tel Avivo Maccabi
Europos lyga: Sūduva - Tel Avivo Maccabi / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Trečiadienį Marijampolėje Čempionų lygos atrankos antrojo etapo rungtynėse nebus žiūrovų, nebus ir šanso pasitaisyti atsakomajame mače, tačiau „Sūduvą“ į priekį toliau stums europinė svajonė, kuri buvo taip arti pastaruosius trejus metus.

Prie uždarų durų sirgaliams ir daugybės UEFA įvestų taisyklių vyks „Sūduvos“ ir „Maccabi“ mūšis, kuriame bus kaunamasi dėl kelialapio į trečiąjį Čempionų lygos atrankos etapą.

A.Švrljuga puikiai mena tas dvejas rungtynes Tel Avive ir Marijampolėje praėjusią vasarą. Po savo įvarčio pirmojo kėlinio pabaigoje kroatas pasileido link tribūnos ir keliais čiuožė link iš proto einančių žiūrovų.

VIDEO: Sūduva - Maccabi 2:1 (highlights)

Galiausiai po pergale pasibaigusio mūšio A.Švrljuga aikštės viduryje linksmino žiūrovus pagal garsųjį Kroatijos atlikėjo Jole hitą „Maksimalno“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andro Švrljuga
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andro Švrljuga

Nors „Maccabi“ ekipa buvo laikoma aiškia favorite, tuomet dar Vladimiro Čeburino vadovaujami marijampoliečiai skaudžiai baudė Izraelio futbolo galiūnus identiškais rezultatais dvejose rungtynėse – 2:1.

„Žinoma, puikiai pamenu abejas rungtynes. Tai buvo kažkas neįtikėtino… Niekas mumis netikėjo, kad galime kažką padaryti prieš „Maccabi“, bet mes labai gerai atrodėme abejose rungtynėse: tiek Tel Avive, tiek Marijampolėje. Žinoma, kažkiek nusišypsojo ir sėkmė, bet mes nusipelnėme žengti į kitą etapą“, – su 15min prieš trečiadienio susitikimą mintimis dalinosi A.Švrljuga.

„Sūduvos“ kroatas tikino, kad, nors varžovų komandoje pokyčių įvyko, tačiau branduolys yra išlikęs.

„Jie kažkiek pasikeitė, tačiau pagrindiniai žaidėjai liko. Negaliu pažadėti, kad 10 tų pačių vaikinų bus aikštėje“, – sakė A.Švrljuga.

Tad ar tai reiškia, kad „Maccabi“ atvyko raudonomis nuo keršto troškimo akimis?

„Nežinau, ar tai gali būti kerštas, – svarstė A.Švrljuga. – Jie turi kitą trenerį, tai yra svarbus dalykas. Jis niekaip nesusijęs su tuo, ką mes padarėme „Maccabi“ pernai. Taip pat, tai bus tik vienerios rungtynės, jos vyks be žiūrovų. Dėl to situacija yra visiškai kitokia nei pernai. Žinoma, jie prisimins tas dvejas rungtynes, galbūt norės parodyti, kad mums tiesiog pasisekė.“

nuotr. Sauliaus Čirbos/Andro Švrljuga ir Ivanas Kardumas
nuotr. Sauliaus Čirbos/Andro Švrljuga ir Ivanas Kardumas

Kroatas nesileido į samprotavimus, kokios taktikos ir kokio žaidimo „Sūduvai“ reikėtų šiandien, norint pasiekti pergalės – tai sprendžia trenerių štabas.

Dėl koronaviruso pandemijos sujauktas sezonas lėmė, jog nugalėtoją ir bilieto į kitą etapą laimėtoją sprendžia ne dviejų rungtynių serija, o vienas vienintelis susitikimas. Burtai lėmė, kad „Maccabi“ teko vykti į Marijampolę, bet A.Švrljuga nėra tikras, kad teoriškai silpnesnei „Sūduvai“ toks formatas yra palankesnis.

„Galime sakyti, kad tai gali tapti privalumu bet kuriai komandai. Vieneriose rungtynėse bet kas gali nutikti. Tačiau, jei pažiūrėtume į istoriją, pernai buvo dvejos rungtynės ir mes išėjome į kitą etapą. Nežinau, ar tai yra privalumas.

Mes žaidžiame namuose, bet be žiūrovų. Nesakau, kad tas pats būtų žaisti ir neutralioje aikštėje, tačiau be sirgalių viskas labai skiriasi. Kai žaidi išvykoje, tuomet tuščios tribūnos tą situaciją, žinoma, palengvina“, – 15min kalbėjo marijampoliečių krašto gynėjas.

Rungtynės be žiūrovų – nauja patirtis daug kam. Bent su minimaliu jų kiekiu „Sūduva“ šiemet žaidė visas rungtynes A lygoje, tačiau Taline prieš savaitę teko kilti į itin didelės svarbos mūšį tuščiame „A. Le Coq“ stadione, kuriame telpa net 15 tūkst. sirgalių.

Postimees/Scanpix nuotr./„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.
Postimees/Scanpix nuotr./„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.

„Galiu pasakyti, kad, kai išeini daryti apšilimą, yra kiek sunkiau, – pasakojo A.Švrljuga. – Tačiau, kai prasideda rungtynės, apie tai tikrai negalvoji. Tu tiesiog nori atsiduoti 100 proc., nori patekti į kitą etapą. Gal kai kuriems žaidėjams tai net ir yra į naudą, nes jiems sunkiau žaisti prieš daug žmonių. Jie galbūt jaučia spaudimą, būna labiau išsigandę.“

Gal kai kuriems žaidėjams tai net ir yra į naudą, nes jiems sunkiau žaisti prieš daug žmonių

Kai artėjo svarbiausios sezono kovos tarptautinėje arenoje, A.Švrljuga kentė nuo traumų. Kelis, pakinklinė sausgyslė, ranka – tiek problemų buvo susikaupę, tačiau dvejas rungtynes kroatas žaidė nepaisydamas sužeidimų.

„Norėjau būti pasirengęs rungtynėms Europoje ir gydytojai liepė padaryti pertraukėlę. Aš tai ir padariau, todėl buvau visiškai pasirengęs ir mačui su „Flora“, bet treneris nusprendė, kad rungtynes pradėsiu ant suolo“, – pasakojo kroatas.

Prieš Čempionų lygos startą į „Sūduvą“ atvyko dešiniojo krašto gynėjas iš Ukrainos Jevgenas Jefremovas – būtent jis nuo rungtynių pradžios žaidė prieš „Flora“ komandą Taline prieš savaitę.

Tad A.Švrljugai teko likti ant suolo, tačiau jis nenustygo vietoje ir dalino patarimus komandos draugams lyg treneris. „Davai, Matule, nugarą biški“, – Lietuvoje nuo 2012-ųjų rungtyniaujantis kroatas šaukė Giedriui Matulevičiui.

„Aš čia esu daugybę metų, visi žino, koks yra mano charakteris, temperamentas, didžiulis ego. Kartais tai gerai, kartais – ne. Aš palaikau savo komandos draugus, jie žino, kad esu su jais“, – sakė A.Švrljuga.

Visi žino, koks yra mano charakteris, temperamentas, didžiulis ego

Į aikštę Saulius Širmelis kroatą metė 74-ąją minutę, kai komanda atsiliko 0:1, o jau po keturių minučių rezultatas tapo lygus. Galiausiai Taline teko mušti 11 metrų baudinius, o pirmasis prie kamuolio stojo A.Švrljuga. Ir nesuklydo.

„Žinote, tokioje situacijoje spaudimas bus visada. Meluočiau, jei sakyčiau, kad buvo kitaip. Tai komandai reiškė labai daug. Jei pramuštų pirmas žaidėjas, tuomet psichologinė persvara atitektų varžovams. Tačiau čia futbolas. Įmušiau aš, įmušė ir kiti žaidėjai. Svarbiausia, kad esame kitame etape“, – pasakojo A.Švrljuga.

VIDEO: 2020-08-19 Flora - Sūduva (highlights)

Pastarieji treji metai „Sūduvai“ buvo sėkmingi Europos lygos atrankoje, kurioje marijampoliečiai atsidurtų, jei iškristų iš Čempionų lygos kovų. Tiesa, visus trejus metus Lietuvos čempionams pritrūko paskutinio žingsnio, tad ko reikėtų šiemet, norint pagaliau pačiupti išsvajotą bilietą į grupių turnyrą?

„Nieko ypatingo, – neabejoja A.Švrljuga. – Tiesiog reikia daryti tai, ką darėme paskutinius trejus metus. Viskas susideda iš mažų detalių, kurias reikia pataisyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius