TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Žalgiris“ kviečiasi saugą iš Baltarusijos ir lygina jį su S.Cichanouskaja

Vilniaus „Žalgiris“ arti susitarimo su Lietuvos čempionų komandoje anksčiau jau žaidusiu baltarusiu Jurijumi Kendyšu, praneša 15min. Lietuvos futbolo federacija (LFF) draudžia registruoti Rusijos ir Baltarusijos futbolininkus, tačiau šiam žaidėjui, tikimasi, bus padaryta išimtis.

2014-aisiais šis saugas žaidė tuometinėje „Trakų“ komandoje, o kitais metais gynė „Žalgirio“ garbę.

Po karjeros etapo Lietuvoje J.Kendyšas vilkėjo Barysavo BATE, Tiraspolio „Sheriff“, Salihorsko „Šachtior“ marškinėlius. Praėjusiame sezone baltarusis vilkėjo „FC Riga“ aprangą, Latvijos komandoje pasižymėjo 6 įvarčiais ir 1 rezultatyviu perdavimu.

Apie galimą J.Kendyšo ir „Žalgirio“ sąjungą 15min patvirtino ir Lietuvos čempionų vadovė Vilma Venslovaitienė.

„Gal atsimenat, kai pernai ar užpernai jį kvietė „Sūduva“? Jo atsakymas buvo toks: „Jei grįšiu, tai tik į „Žalgirį“ ir pas Vilmą.“ Seniai jį kvietėme, medžiojome. Normalu, kad žaidėjo produktyvumas nėra ilgas, kvietė jį geresni klubai, jis uždirbo didelius pinigus. Situacija tokia, kad turime šansą, bet tai, kas vyksta pasaulyje, įneša korekcijas“, – pripažino V.Venslovaitienė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Apdovanojimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Apdovanojimų akimirkos

Baltarusijos piliečiui užmegzti darbo santykius ar gauti leidimą gyventi Lietuvoje nėra paprasta. Maža to, Lietuvos futbolo federacija (LFF) yra nusprendusi, kad klubai negali registruoti Rusijos ir Baltarusijos futbolininkų A lygos kovoms.

Bet V.Venslovaitienė tiki, kad kliūtis pavyks įveikti.

BATE nuotr./Jurijus Kendyšas
BATE nuotr./Jurijus Kendyšas

„Kadangi Jurijus yra pasisakęs prieš rinkimų Baltarusijoje rezultatus, prieš karą Ukrainoje, jis yra persona non grata savo šalyje, negali ten grįžti. Tam yra įrodymai. Teko bendrauti su atsakingomis institucijomis, einame formaliu keliu. Tikimės, jog patikrinus ir nustačius, kad jis yra Baltarusijos juoduose sąrašuose, jam bus suteikta išimtis. Lietuvoje dirba daug rusų ir baltarusių, tai normalu, tai žmonės, nukentėję nuo režimo“, – teigė „Žalgirio“ vadovė.

Ji pabrėžė, kad J.Kendyšas yra „žalgirietis iki kaulų smegenų“.

„Mums pasakyta, kad reikalingas URM tarpininkavimas, rašome raštus, jie išsiųsti. Su LFF kalbėjome. Federacijos ir Vykdomojo komiteto sprendimas yra toks, kad, jei nėra išduotų leidimų, federacija neregistruoja. Bet jei valstybė leidimą duoda, įvertina, kad žmogus gali gyventi ir dirbti Lietuvoje, tuomet federacija kliūčių nemato“, – teigė V.Venslovaitienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Ir iliustravo situaciją pavyzdžiu.

„Cichanouskaja juk yra Lietuvoje, turi ofisą ir dirba. Suprantame, kodėl. Ji negali grįžti į šalį. Jo situacija tokia pati“, – teigė „Žalgirio“ vadovė, omenyje turėjusi baltarusių aktyvistę Sviatlaną Cichanouskają, kuri prezidento rinkimuose metė iššūkį Baltarusijos diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai. 40-metė po neteisėtų rinkimų pabėgo iš šalies ir glaudžiasi Lietuvoje.

Beje, pačios S.Cichanouskajos puslapis praėjusiais metais skelbė, kad J.Kendyšas su ukrainiečiais komandos draugais „FC Riga“ komandoje nupirko „Nissan X-Trail“ automobilį Ukrainos kariams.

„Twitter“ nuotr./Jurijus Kendyšas su komandos draugais pirmo automobilį Ukrainos kariams
„Twitter“ nuotr./Jurijus Kendyšas su komandos draugais pirmo automobilį Ukrainos kariams

„Jei paliksime futbolo problemas nuošalyje, norėčiau pasakyti, kad žaviuosi Ukrainos žmonių aistra ginant savo šalies nepriklausomybę, vientisumą ir istoriją. Žmonės gina savo Tėvynę. Tai nuostabu“, – teigė J.Kendyšas.

Kuomet Latvijoje imta kalbėti apie galimą automatinį sutarčių nutraukimą su Baltarusijos žaidėjais, tuomet J.Kendyšas reagavo ramiai ir smerkė savo gimtinės įsitraukimą.

„Kai šalis dalyvauja kare, visi už tai privalo jaustis atsakingi“, – tada sakė baltarusis.

Paskutinįkart Baltarusijos rinktinėje saugas žaidė 2021-aisiais prieš Estiją ir Belgiją – tad jau po A.Lukašenkos neteisėtų rinkimų.

15min kalbėjosi ir su LFF generaliniu sekretoriumi Edgaru Stankevičiumi, kuris teigė, jog federacija, gavusi visus reikiamus dokumentus, spręs dėl žaidėjo registravimo.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Būsimas LFF prezidentas pridūrė, kad J.Kendyšas Lietuvoje turi ir nekilnojamojo turto.

„LFF pozicija nėra vienareikšmė, nebėgame už akių, laukiame dokumentų. Matysime, ar viskas tikrai yra taip, kaip sakoma iš „Žalgirio“ pusės, ar tikrai viskas tvarkoje ir jis gali atvykti į Lietuvą ir turėti darbo santykius. Jei taip, tada Vykdomajame komitete bus keliamas klausimas ir diskutuosime. Šiuo metu yra uždrausta registracija“, – pabrėžė E.Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius