Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 14

Auksą pražiopsojo: jis džiaugėsi pergale, bet nepamatė spurtavusio varžovo

Šiuolaikinės penkiakovės pasaulio čempionato finalas Meksike baigėsi dramatiškai – galingai šaudymo ir bėgimo rungtyje startavęs prancūzas Valentinas Pradesas įsiveržė į priekį likus porai šimtų metrų ir jau iškėlė kumšį, švęsdamas triumfą. Per anksti.
J.Cooke'as išplėšė auksą iš V.Pradeso (dešinėje) paskutiniame metre.
J.Cooke'as išplėšė auksą iš V.Pradeso (dešinėje) paskutiniame metre. / UIPM/Nuno Goncalveso nuotr.

Britas Jamesas Cookas paveržė auksą iš prancūzo, finiše prasiveržęs pro ukrainietį Pavlo Tymoščenko, o paskutiniame metre ir V.Pradesą.

Šis prieš tai jau buvo aplenkęs britą ir, veikiausiai, jį nurašęs. Prancūzas varžovo spurtą pastebėjo per vėlai ir apmaudžiai prarado titulą, nors paskutinėje rungtyje pasirodė labai stipriai – iš 14 pozicijos pakilo į prizininkus.

Britas ir prancūzas kartu kirto finišo juostą. J.Cooke'o pergalę teisėjai įtvirtino peržiūrėję finišo nuotrauką.

„Aš strigau paskutiniame rate, bet tada pradėjau stumti save į priekį, – sakė pasaulio čempionu tapęs 27 metų J.Cooke'as, teigęs, kad jėgų pridėjo mintis apie praėjusią savaitę mirusį senelį. – Kai pamačiau Velantiną prabėgantį pro mane, pagalvojau: „oi, ne“. Bet bėgau toliau ir žiūrėjau, kad nutiks. Likus šimtui metrų supratau, kad kažkiek jėgos liko mano kojose.“

Sidabro pasitenkinęs V.Pradesas guodėsi, kad ir antroji vieta jam didelis laimėjimas.

„Po prasto jojimo buvau tik 14-as, bet pasakiau sakau: Gerai, bėk kaip pašėlęs vaikas olimpinėse žaidynėse ir pažiūrėsime, kas iš to išeis, – pasakojo Prancūzijos penkiakovininkas.

Aš pradėjau lėčiau, nes varžybos vyko aukštikalnėse, ir daug varžovų kone mirė po dviejų ratų. Aš daug treniravausi aukštikalnėse, tad žinojau, kad esu pasiruošęs. Susitelkęs šaudžiau ir bėgau, o paskutinis ratas buvo beprotiškas.

Finišas nebuvo geras, nes Jamesas mane aplenkė paskutiniame metre, bet esu laimingas, nes tai išskirtinis sezonas man. Buvau traumuotas ir nesitreniravau iki kovo, bet dabar esu Europos čempionas ir sidabro laimėtojas pasaulio pirmenybėse.“

Bronza atiteko 2016 metų olimpiniam vicečempionui P.Tymoščenko.

2013 metų pasaulio čempionas, pernai planetos pirmenybėse laimėjęs bronzą, Justinas Kinderis šįkart užėmė 16 vietą tarp 36 atletų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Kinderis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Kinderis

Pirmosios rungtys J. Kinderiui susiklostė sėkmingai. Fechtuodamasis mūsų olimpietis laimėjo 25 kovas iš 35 ir pelnė 220 taškų (7-10 vietos rungtyje).

Plaukdamas lietuvis 200 metrų įveikė per 2 min. 5,96 sek. (299 taškai; 15 vieta) ir pasiekė sau pastaruoju metu neįprastai gerą rezultatą.

Papildomame fechtavimosi etape J.Kinderis nugalėjo prancūzą V.Prades'ą, bet netrukus pralaimėjo amerikiečiui Brendanui Andersonui ir rungtį baigė pelnęs 1 papildomą tašką.

Jodamas lietuvis puikiai pradėję sunkią trasą, tačiau pačioje jos pabaigoje kliudė tris kliūtis ir turėjo tenkintis 279 taškais iš 300 galimų. Vis dėlto jodami didelių sunkumų turėjo beveik visi varžybų dalyviai – 300 taškų pelnė tik 3 atletai, joję vieni pirmųjų. Vėliau jojimo trasos danga vis prastėjo, klaidų neišvengė niekas, o didžioji dalis penkiakovininkų turėjo tenkintis žemesniais nei 280 taškų rezultatais.

Tai lėmė, kad prieš bėgimo ir šaudymo rungtį finalo dalyvius skyrė gana maži laiko tarpai. Pavyzdžiui, tuo metu pirmavusį JAV atstovaujantį egiptietį Amro El Geziry nuo 10-ojoje vietoje žengusio J. Kinderio skyrė tik 29 sek.

Vis dėlto mūsiškiui nepavyko pakilti aukštyn, o itin nesėkmingas šaudymas trečiojo ir ketvirtojo apsilankymų šaudykloje metu dar ir bloškė žemyn. Paskutinės rungties metu J. Kinderis trasoje sugaišo 11 min. 46,20 sek. (594; 30 vieta) ir galutinėje įskaitoje užėmė 16-ąją vietą (1393 taškai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius