Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 24 /11:35

Olimpinėje trasoje sustojęs E.Šiškevičius: „Pajaučiau tai jau pirmajame kalne“

Vienintelio Lietuvos dviratininko vyrų grupinėse plento lenktynėse Evaldo Šiškevičiaus olimpinė svajonė dužo praėjus trims valandoms, pravažiavus 91 km ir nebaigus distancijos. „Jau pirmajame kalne pajaučiau, kad bus sunku“, – prisipažino sportininkas.

Plento lenktynės startavo Musašinonomori parke Tokijo prefektūros Čiofu mieste, o finišas suplanuotas Fudži kalno papėdėje, garsiojoje lenktynių trasoje, kurioje yra vykusios ir „Formulės 1“ automobilių varžybos.

Visgi olimpinių žaidynių debiutantas su 106-uoju starto numeriu ant marškinėlių 234 km labai kalnuotos trasos neįveikė.

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Evaldas Šiškevičius
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Evaldas Šiškevičius

Prancūzijos „Delko“ komandai atstovaujantis 32-ejų dviratininkas likus 143 km iki finišo pasitraukė iš peletono, o dar po 21 km – ir iš lenktynių.

Tame pačiame kilometre savo lenktynes baigė ir turkai Onuras Balkanas bei Ahmetas Orkenas ir Namibijos atstovas Tristanas de Lange. Šie keturi dviratininkai buvo pirmieji olimpinę trasą palikę šių lenktynių dalyviai.

Galima tik prisiminti, kad prieš startą lietuvis buvo užsiminęs, jog nemėgsta karšto oro. Lenktynės startavo kaitinant 30 laipsnių karščiui, o vėliau jutiminė temperatūra netgi buvo pasiekusi 38 laipsnių ribą.

Dviračių sporto šaka – vienintelė, kurioje savo atstovus Lietuva turėjo per visas dešimt vasaros olimpinių žaidynių, kuriose dalyvavo – net prieškaryje. Tiesa, 2004-aisiais Atėnuose plento lenktynėse startavo tik moterys.

Visi olimpinių vyrų plento lenktynių finišo nepasiekę lietuviai
Metai Sportininkai
1924 Isakas Anolikas ir Juozas Vilpišauskas
1928 Isakas Anolikas ir Vladas Jankauskas
1996 Raimondas Rumšas, Raimondas Vilčinskas, Linas Balčiūnas ir Jonas Romanovas
2000 Artūras Kasputis, Remigijus Lupeikis, Saulius Šarkauskas
2020 Evaldas Šiškevičius

„Karštis visada buvo tas dalykas, kuris man niekada nepatiko. Jau geriau lietus, vėsuma. Su kaitra dorotis buvo nelengva, bet šiandien ir bendrai tikrai prastai jaučiausi. Vakar buvau užtikrintas savo jėgomis, o šiandien viskas buvo kitaip. Mūsų sportas to niekada neatleidžia – jei turi blogą dieną, negali normaliai kovoti. Visa tai jau jaučiasi vos užlipus ant dviračio. Tu visada galvoji, kad gali būt geriau – galbūt reikia įsivažiuoti, įšilti, bet jau pirmam kalne pajaučiau, kad bus sunku. Tikėjausi, kad bus geriau, bet...“, – po finišo kalbėjo Lietuvos dviratininkas.

Anot jo, ši olimpinė trasa buvo ypač kalnuota. „Tiek kalnų retai kur būna, tai tikrai labai specifinė ir sunki trasa“, – teigė E.Šiškevičius.

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Evaldas Šiškevičius
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Evaldas Šiškevičius

Paklaustas, ar prieš lenktynes specialiai ruošėsi tokiai Tokijo kaitrai, dviratininkas prisipažino, jog turėjo treniruočių stovyklą aukštikalnėse, kur kas dažniau eidavo į pirtį.

„Reikėjo pajusti tą drėgmę ir karštį, neseniai taip pat dalyvavau varžybose Italijoje, kur irgi buvo labai karšta, bet šiandien pavedė ne karštis, o mano paties savijauta. Tikiuosi, kad čia tik šiaip kažkoks silpnumas. Bloga diena“, – teigė sportininkas.

Po finišo E.Šiškevičiui dar teks atlikti nosiaryklės testą ir, kaip ir visiems kovas Tokijuje jau baigusiems atletams, kuo greičiau palikti olimpinį kaimelį. Japoniją dviratininkas paliks jau antradienį. Tiesa, jis grįš ne į Lietuvą, o į Prancūziją, kur su šeima gyvena daugelį metų.

„Norisi kuo greičiau užmiršti šį nusivylimą ir vėl grįžti į normalias vėžes“, – neslėpė atletas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Richardas Carapazas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Richardas Carapazas

Lenktynių nebaigė net 32 dviratininkai, o nugalėtoju tapo įspūdingai finišavęs ekvadorietis Richardas Carapazas (6:05:26). Jis šiemetinėse „Tour de France“ lenktynėse buvo trečias.

Sidabro apdovanojimas tik po fotofinišo atiteko belgui Woutui van Aertui, akimirką aplenkusiam dviejų pastarųjų „Tour de France“ lenktynių nugalėtoją slovėną Tadejų Pogačarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius