-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 29

Futbolo komandų aviakatastrofos – nuo „Manchester United“ iki Zambijos rinktinės

Futbolo pasaulį antradienio rytą sukrėtė žinia, kad Kolumbijoje nukritusiame lėktuve skrido Brazilijos aukščiausios futbolo lygos „Chapecoense“ futbolininkai. Jie žaidė geriausią sezoną per klubo istoriją, Brazilijos „Serie A“ rikiavosi devintoje vietoje ir skrido į „Sudamericana“ taurės finalą. "Chapecoense" nėra pirmoji futbolo komanda, patekusi į katastrofą ore.
„Old Trafford“ stadione esanti atminimo lentelė
„Old Trafford“ stadione esanti atminimo lentelė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Peru futbolo klubas Limos „Alianza“

Vienas tituluočiausių šalies klubų 1987 metais buvo labai arti savo 18-ojo šalies čempionų titulo – pirmojo nuo 1978-ųjų. Vis dėlto gruodžio 8-ąją grįžtant po pergalės prieš „Deportivo Pucallpa“ visą komandą skraidinęs „Fokker F27“ lėktuvas sudužo vandenyne likus vos keliems kilometrams iki Limos oro uosto.

Tai buvo užsakomasis reisas, tad pašaliniai asmenys lėktuvu neskrido. Žuvo visi futbolo komandos žaidėjai, treneriai, pagalbinis personalas. Vienintelis išgyvenęs žmogus – lėktuvo pilotas.

Po metų, 1988-ųjų čempionate „Alianza“ rėmėsi jaunimo komandos žaidėjais, keli klubo veteranai grįžo į aikštę iš pensijos. Pagalbos ranką ištiesė Čilės klubas „Colo-Colo“, paskolinęs kelis žaidėjus. Ekipa išvengė iškritimo į žemesnį divizioną ir po truputį stojosi ant kojų.

Dar viena pergalė 1987 metų pirmenybėse ir „Alianza“ būtų čempionė, tačiau kitą titulą komandą iškovojo tik praėjus dešimtmečiui po katastrofos – 1997-aisiais.

„Torino“ futbolo klubas

1949 metų gegužę lėktuvas su beveik visa „Torino“ futbolo komanda atsitrenkė į Superga kalną netoli Turino. Žuvo visi 31 lėktuvo keleiviai, tarp kurių buvo 18 futbolininkų, klubo oficialūs asmenys, keli žurnalistai. Su ekipa dėl traumos neskrido vienintelis žaidėjas – Sauro Toma. „Fiat G212CP“ lėktuvas skrido per audrą, matomumas buvo labai prastas.

Iš Portugalijos grįžtanti „Torino“ tuo metu buvo didžiulė Italijos futbolo jėga. Klubas buvo laimėjęs paskutinį titulą prieš karą 1944 metais, o karui pasibaigus iškovojo keturis „Serie A“ titulus iš eilės (1946–1949).

VIDEO: Dokumentinis filmas apie „Torino“ klubo tragediją

Prieš pat tragediją Turino komanda ir vėl pirmavo lygoje. Net dešimt „Torino“ narių buvo svarbūs Italijos futbolo rinktinės žaidėjai.

Likusiose ketveriose sezono rungtynėse žaidė „Torino“ jaunimo komanda, o varžovės („Genoa“, „Palermo“, „Sampdoria“ ir „Fiorentina“) irgi leido tik jaunimo komandas. Po to „Torino“ klubas neiškovojo Italijos čempionų titulo iki 1976 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Old Trafford“ stadione esanti atminimo lentelė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Old Trafford“ stadione esanti atminimo lentelė

„Manchester United“ klubo tragedija

Turbūt žinomiausia sporto klubo tragedija. Šaltą 1958 metų vasario naktį „British European Airways“ lėktuvas su 44 žmonėmis sudužo bandydamas pakilti iš Miuncheno oro uosto. Žuvo 23 žmonės. Tai buvo legendinė „Manchester United“ komanda, vadinama „Busby Babes“, kurią treniravo legendinis Mattas Busby. Klubas iš Mančesterio skrido į Belgradą, rungtyniauti su „Crvena zvezda“ ekipa, tačiau turėjo sustoti pasipildyti degalų Miunchene.

Lėktuvas dukart nesugebėjo pakilti ir pilotas nusprendė bandyti trečią sykį. Pradėjo stipriai snigti, tad lėktuvas nesugebėjo išvystyti reikiamo greičio, pralėkė tvorą, kai vienas sparnų kliudė namą ir nuplyšo. Buvo baiminamasi sprogimo, kai veiklos ėmėsi vartininkas Harry Greggas - jis padėjo traukti iš lėktuvo išgyvenusius, tarp kurių buvo ir treneris M.Busby.

Žuvo aštuoni „Man Utd“ ekipos futbolininkai, trys personalo nariai, aštuoni į rungtynes su komanda skridę žurnalistai. Tai buvo viena talentingiausių Anglijos futbolo kartų, pačiam „Man Utd“ klubui atsigauti prireikė 10 metų, tačiau M.Busby 1968 m. galiausiai laimėjo Europos taurę su nauja komandos karta.

VIDEO: Dokumentika apie Miuncheno katastrofą

Zambijos futbolo rinktinė

1993 metų balandį kariniu lėktuvu į Senegalą žaisti atrankos rungtynių į 1994 metų pasaulio futbolo čempionatą skrido Zambijos futbolo rinktinė. Skrydis iš Zambijos į Senegalą reikalavo trijų sustojimų degalų pildymui.

Po pirmojo sustojimo Konge buvo nustatyta vieno variklio problema, tačiau skrydis tęsėsi. Pakilus po antrojo sustojimo vienas variklių pradėjo liepsnoti. Skrydžio pilotas tą dieną jau buvo skridęs iš Mauricijaus, tad buvo pervargęs ir netyčia išjungė ne tą variklį, tad lėktuvas kildamas prarado visą galią ir smigo į vandenį maždaug 500 metrų nuo kranto.

VIDEO: Dokumentika apie Zambijos rinktinės katastrofą

Žuvo visi 30 skridusių žmonių – 18 rinktinės futbolininkų, treneriai ir visas pagalbinis štabas. Du užsienyje žaidžiantys futbolininkai ir dar du, kurie į mačą turėjo atskristi vėliau, į katastrofą nepateko.

Zambijoje buvo paskelbtas septynių dienų gedulas, tačiau greitai surinkta kita rinktinė, kuri turėjo varžytis ne tik atrankoje į pasaulio čempionatą, bet ir po kelių mėnesių vykusiame Afrikos tautų taurės turnyre. Paneigdama visas prognozes, pakaitinė komanda žengė iki pat finalo, kur pralaimėjo Nigerijai, o savo šalyje futbolininkai buvo sutikti kaip didvyriai. Galiausiai Zambija tapo Afrikos futbolo čempione 2012 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius